در شرایطی که واردات برنج طی ۹ ماهه نخست سال جاری با کاهش حدود ۲۰ درصدی روبهرو بوده، «وزارت جهاد کشاورزی» مدعی شده است که با تولید ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن برنج در سال جاری، نیاز کشور به واردات کاهش یافته است.
به گزارش خبرگزاری حکومتی تسنیم، شایگان ادیبی، که کارشناس کشاورزی و «مجری سابق برنج» در وزارت جهاد کشاورزی معرفی شده، گفت که طبق آخرین گزارش رسمی این وزارتخانه، سطح زیرکشت برنج در سال ۱۴۰۲ حدود ۷۰۰ هزار هکتار اعلام شده و با احتساب کشت مجدد و برداشت رتون، این رقم به ۷۹۰ هزار هکتار رسیده است.
این کارشناس کشاورزی، با استناد به سوابق موجود، سطح واقعی زیرکشت را حدود ۶۰۰ هزار هکتار دانست که ۶۷ درصد آن مربوط به گیلان و مازندران است.
ادیبی همچنین ادعای وزارت جهاد کشاورزی درباره نقشهبرداری هوایی را «فاقد اعتبار کارشناسی» عنوان کرد و گفت «چنین طرحی در مقیاس کلان اجرا نشده است.»
ادیبی، افزود که سطح زیرکشت برنج در سال ۱۴۰۲ تغییری نسبت به سال گذشته نداشته است.
او تشریح کرد که براساس گزارش رسمی وزارت جهاد کشاورزی، میزان تولید شلتوک در سال جاری با احتساب کشت اول، کشت مجدد و برداشت رتون، حدود ۳ میلیون و ۴۸۵ هزار تن برآورد شده که معادل تولید ۲ میلیون تن برنج سفید است.
این مجری سابق برنج همچنین افزود که به دلیل مشکلات در دسترسی به مواد کشاورزی، کاهش توزیع بذر مرغوب و عدم پیشرفت در روشهای کشت، تولید برنج امسال بیشتر نشده است.
ادیبی تاکید کرد: «ادعای تولید ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن برنج سفید در سال ۱۴۰۳، که به معنای افزایش ۳۵ درصدی تولید نسبت به سال گذشته است، با واقعیتهای تولید سال جاری همخوانی ندارد.»
این کارشناس کشاورزی هشدار داد که برآوردهای غیرکارشناسی علاوه بر تأثیر بر افزایش قیمت برنج در بازار، هزینههای تولید سال زراعی ۱۴۰۴، بهویژه دستمزد نیروی انسانی کشاورزان، را نیز افزایش داده و مشکلات فشار مضاعفی را بر مصرفکنندگان و تولیدکنندگان وارد خواهد کرد.
پیش از این مجیدرضا خاکی، سخنگوی انجمن واردکنندگان برنج، نیز گفته که قیمت برنج ایرانی ظرف کمتر از یک ماه ۳۰ درصد افزایش یافته است.
گزارشهای منتشر شده به نقل از آمارهای رسمی نیز نشان میدهد که شکر ۶۶ درصد، برنج ایرانی ۵۶ درصد و روغن خوراکی ۴۰ درصد در آذرماه گذشته نسبت به ماه مشابه سال قبل افزایش قیمت داشته است.
افزایش قیمتها در شرایطی است که بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در روزهای اخیر مدعی شد که در آذرماه سال ۱۴۰۳ تورم دوازده ماهه به ۳۶ درصد و کمترین میزان در ۵۰ ماه گذشته، رسیده است.
گرانیها در ایران متاثر از سیاستهای اقتصادی، رفتار جمهوری اسلامی در خارج از مرزهای ایران، تداوم افزایش نرخ ارز و همچنین قطعی برق و گاز صنایع است. این وضعیت در اعتراضات بازنشستگان، کارگران و سایر مزدبگیران انعکاس پیدا کرده است و آنها به مقامات حکومت ایران اعتراض کرده اند.