لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۰۱

موج بی پایان گرانی‌ها در ایران ادامه دارد


فقر و گرانی در ایران. آرشیو
فقر و گرانی در ایران. آرشیو

افزایش قیمت انواع کالا و خدمات در ایران از سنت یک‌بار در سال خارج شده است و گزارش رسانه‌ها نشان می‌دهد تقریبا روزی نیست که یک کالا یا خدمات گران نشود و در برخی موارد مثل لبنیات افزایش قیمت رسمی به چند بار در سال رسیده است؛ اتفاقی که بسیاری از تحلیلگران معتقدند به واسطه تاثیر مستقیم آن بر زندگی و جان مردم، زنده ماندن در ایران آرام آرام به یک اتفاق و روند «لوکس» تبدیل می‌شود.

به گزارش رسانه‌ها در ایران، موج گرانی در روزهای اخیر بسیاری از کالاها را درنوردید و این افزایش در حوزه لبنیات بیش‌تر از سایر کالاها به چشم آمد.

وب سایت «اقتصاد »۲۴ در این مورد نوشته است که «صنعت لبنیات کشور اقدام به افزایش قیمت برخی از محصولات کرده است؛ افزایش قیمتی که قرار است در ادامه سیاست های گذشته باز هم بخش دیگری از مردم را از خوردن لبنیات محروم کند.»

به نوشته این وب سایت، قیمت مصوب محصولات لبنی غیر تنظیم بازاری که سهم مهمی در سبد خانوار دارند، به فاصله کمتر از سه ماه، دوباره افزایش یافت و مصرف کنندگان را با شوک قیمتی مواجه کرد.

اقتصاد ۲۴ به این نکته اشاره کرده که درصد تغییرات میزان مصرف اقلام خوراکی توسط مردم ایران در ۱۰ سال گذشته به شدت کاهش چشمگیری داشته و زنگ خطر فقر در زمینه تامین مایحتاج سفره‌های مردم به صدا درآمده است.

موضوع گرانی لبنیات هرچند با واکنش مسئولان مواجه شده و آن را تکذیب کرده‌اند، اما خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، روایت دیگری دارد و می‌نویسد: «با وجود اینکه سخنگوی انجمن صنایع لبنی افزایش قیمت محصولات لبنی در روزهای اخیر را رد کرده است، اما این موضوع در سفره مردم قابل لمس است و با مراجعه به فروشگاه‌ها این افزایش قیمت‌ها مشاهده می‌شود.»

تسنیم همچنین تاکید کرد که از هفتم مهر سال جاری، قیمت محصولات لبنی تنظیم‌بازاری ۳۰ درصد افزایش یافته بود و همزمان با این افزایش قیمت، نرخ محصولات غیر تنظیم بازار نیز گران شده بود.

رسانه‌ها همچنین اعلام کردند که کنسرو ماهی تن، یکی دیگر از اقلام پرطرفدار سبد غذایی خانوار‌ها است که به زودی با تغییرات قیمت رو‌به‌رو خواهد شد.

در همین رابطه، سندیکای صنایع کنسرو ایران گفته که از اول بهمن ماه، قیمت کنسرو ماهی تن حدود ۱۴ درصد افزایش پیدا می‌کند.

به نوشته اقتصاد ۲۴، قیمت مواد شوینده نیز با درخواست افزایش ۴۰ درصدی فعالان این صنعت رو‌به‌رو شده است.

برهمین اساس اعلام شده که آنها با ارسال نامه رسمی به سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان خواسته‌اند به‌خاطر بالا رفتن هزینه‌های تولید، به‌ویژه در بخش مواد اولیه و بسته‌بندی، با درخواست شان موافقت شود.

گرانی‌های اخیر شامل روغن به عنوان یک کالای پرتقاضای دیگر نیز شده است. آنطور که رسانه‌ها گزارش‌ داده‌اند افزایش قیمت روغن نباتی، مصوبه ستاد و کارگروه تنظیم بازار بوده و بر اساس آن قیمت ۱۱۴ نوع روغن نباتی، از تاریخ ۱۲ دی ماه سال جاری گران شده است.

بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار کشور، قیمت انواع روغن مایع و نیمه‌جامد مصرفی خانوار ۱۵ درصد و روغن قنادی ۲۱ درصدی افزایش پیدا کرده است.

مجیدرضا خاکی، سخنگوی انجمن واردکنندگان برنج، نیز گفته که قیمت برنج ایرانی ظرف کمتر از یک ماه ۳۰ درصد افزایش یافته است.

وب‌سایت «نور نیوز»، نزدیک به شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران، نیز روز ۱۳ دی در گزارشی با اشاره به افزایش قیمت کالاهای مصرفی نوشته بود که گوجه‌فرنگی با ۷۶ درصد افزایش بیشترین تغییرات قیمتی را در بین محصولات کشاورزی دارد و سیب‌زمینی و پیاز با افزایش‌های ۷۴.۳ درصد و ۷۱.۱ درصد در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

گزارش‌های منتشر شده به نقل از آمارهای رسمی نیز نشان می‌دهد که شکر ۶۶ درصد، برنج ایرانی ۵۶ درصد و روغن خوراکی۴۰ درصد در آذرماه گذشته نسبت به ماه مشابه سال قبل افزایش قیمت داشته است.

همچنین در کالاهای پروتئینی نیز گوشت مرغ ۴۰ درصد و گوشت قرمز ۳۹ درصد افزایش قیمت را تجربه کردند.

گزارش‌ها نشان می‌دهد کمترین افزایش قیمت مربوط به نان تافتون ماشینی و لواش با افزایش‌های ۲۳ درصد و ۳۱.۵ درصد است.

افزایش قیمت‌ها در شرایطی است که بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در روزهای اخیر مدعی شد که در آذرماه سال ۱۴۰۳ تورم دوازده ماهه به ۳۶ درصد و کمترین میزان در ۵۰ ماه گذشته، رسیده است.

گرانی‌ها در ایران متاثر از سیاست‌های اقتصادی، رفتار جمهوری اسلامی در خارج از مرزهای ایران، تداوم افزایش نرخ ارز و همچنین قطعی برق و گاز صنایع است. این وضعیت در اعتراضات بازنشستگان، کارگران و سایر مزدبگیران انعکاس پیدا کرده است و آنها به مقامات حکومت ایران اعتراض کرده اند.

XS
SM
MD
LG