لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۱۳

ورود نمونه داخلی فایزر به پروتکل درمانی در ایران؛ «هنوز خیلی در دسترس» نیست


یک روز پس از اعلام پایان وضعیت اضطراری کووید-۱۹ توسط سازمان بهداشت جهانی، معاون درمان وزارت بهداشت ایران از ورود دارو «پکسلووید» به پروتکل درمان کرونا خبر داد ولی گفت هنوز وارد فهرست دارویی کشور نشده است.

اصل این دارو توسط شرکت فایزر تولید شده اما ایران آن را تولید داخلی کرده است‌. این مقام وزارت بهداشت گفته است که «پکسلووید» هنوز «با قیمت مناسب» «خیلی در دسترس» نیست.

قرص «پکسلووید» در اردیبهشت ۱۴۰۱ مجوز سازمان بهداشت جهانی را نیز گرفت و در بسیاری از کشورهای جهان در بیماران دارای ریسک مورد استفاده قرار گرفت.

در آذرماه سال ۱۴۰۰، زمانی که دو شرکت داروسازی فایزر و مرک برای تولید قرص ضدکرونا دست به کار شدند، مجوز تولید بدون حق امتیاز این داروها را تا زمانی که کرونا شرایط اضطراری جهانی باشد به یک سازمان غیرانتفاعی وابسته به سازمان ملل متحد اعطاء کردند.

روابط عمومی این سازمان در آن موقع به بخش فارسی صدای آمریکا گفت: «این قرص‌ها از طریق شرکای تولید ژنریک منتخب ما، که عمدتا در هند مستقر هستند، در ایران توزیع خواهند شد.»

در همان زمان، معاون درمان وزارت بهداشت ایران به خبرگزاری رکنا گفت: «فعلا واردات قرص های ضدکرونا در استراتژی وزارت بهداشت قرار ندارد و قرار نیست این وزارتخانه به واردات این داروها بپردازد.»

در سیزدهم دی‌ماه، دبیر کمیته علمی کرونا به خبرگزاری مهر گفت که این کمیته پیشنهاد اضافه کردن این دارو به لیست اقلام دارویی کشور را داده است.

حمیدرضا جماعتی همچنین عنوان کرد که «اگر شرکت‌های دارویی داخلی بتوانند این دارو را تولید کنند ارزبری بسیار کمتری نسبت به واردات خواهد داشت.»

در این مدت، ایران سه موج کووید-۱۹ را پشت سر گذاشت و هنوز از قرص پکسلووید- حتی تولید داخلی‌اش- خبری نیست و مبتلایان واجد شرایط از مصرف این قرص مؤثر محروم هستند.

نتایج مطالعات بالینی قرص تولید داخل نیز هنوز منتشر نشده است.

  • پکسلووید ساخت فایزر

پکسلووید یک قرص ضد ویروسی خوراکی است که دو بار در روز به مدت پنج روز مصرف می‌شود.

این دارو برای بزرگسالان و کودکان بالای ۱۲ سالی که در معرض خطر بالای ابتلا به علائم شدید کرونا یا بستری شدن ناشی از آن هستند تجویز می‌شود.

پکسلووید ترکیبی از دو داروی نیرماترولویر و ریتوناویر است که با هم کار می‌کنند و توانایی تکثیر و انتشار ویروس را مسدود می‌کنند.

شرکت بهداشت و درمان «کایزر پرمننته» پژوهشی انجام داده که نشان می‌دهد بیماران مبتلا به کووید-۱۹ که قرص پکسلووید را مصرف کرده‌اند به طور قابل توجهی با خطر کمتر بستری و مرگ روبرو شده‌اند.

نتایج این پژوهش که در مجله «لنست» چاپ شده است نشان داد که اثربخشی این قرص در پیشگیری از بستری شدن در بیمارستان یا مرگ طی ۳۰ روز پس از مثبت شدن تست کرونا در افرادی که آن را طی پنج روز پس از شروع علائم مصرف کردند ۸۰ درصد بود.

در بیمارانی که این قرص را درست در روز مثبت شدن تست کرونا مصرف کردند اثربخشی به ۹۰ درصد رسید.

XS
SM
MD
LG