لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۳۲

دیدگاه | نحوه تاثیرگذاری سیاست‌ها در قبال افغانستان و خطر تروریسم


نیروهای طالبان در مثابل ساختمان مسجد عیدگاه در کابل - آرشیو
نیروهای طالبان در مثابل ساختمان مسجد عیدگاه در کابل - آرشیو

پل پیلار، پژوهش‌گر مهمان در انستیتوی کوینسی برای دولت‌مداری مسئولانه، در مقاله‌ای برای فارین پالیسی استدلال می‌کند خروج نیروهای ایالات متحده از افغانستان سبب کاهش خطر برنامه‌ریزی حملات تروریستی از خاک این کشور علیه آمریکا می‌شود.

نویسنده در ابتدای مقاله با ذکر اظهارات ویلیام برنز مدیر سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا «سیا»، و کریستوفر ری رئیس پلیس فدرال آمریکا «اف‌ بی‌ آی»، مبنی بر افزایش خطر سازمان‌دهی مجدد و برنامه‌ریزی حملات تروریستی از خاک افغانستان علیه ایالات متحده می‌گوید نگرانی آنها از تبدیل افغانستان به مامنی برای تروریست‌ها معلول حملات تروریستی ١١ سپتامبر است. به گفته وی، افغانستان تنها مأمن مناسب برای تروریست‌ها در جهان نیست و چنانچه یک گروه تروریستی به دنبال مکانی جنگ‌زده و هواداران محلی باشد، مکان‌های بسیار دیگری در جهان وجود دارد.

به باور این پژوهشگر، در اختیار داشتن سرزمین، نقش چندان مهمی در تعیین توانایی یک گروه برای انجام حملات تروریستی، آن هم علیه مواضعی در سوی دیگر جهان ندارد. او ادامه می‌دهد دسترسی به یک قطعه زمین، می‌تواند برای یک گروه درگیر در شورش یا جنگ داخلی- همانند القاعده تا پیش از حملات ١١ سپتامبر- مفید باشد.

به عقیده پل پیلار، «در اختیار داشتن سرزمین، ارتباط کمتری با برنامه‌ریزی و آماده‌سازی یک حمله تروریستی بین‌المللی دارد.» حتی در حادثه تروریستی ١١ سپتامبر، علیرغم ارتباط آن با افغانستان، آماده‌سازی عملیات به صورت پراکنده (برای مثال، تأمین مالی تروریست‌ها از امارات و آلمان، و آماده‌سازی برای حملات در آپارتمان‌هایی در اروپا، مدارس آموزش خلبانی در ایالات متحده، و فضای مجازی) انجام شد.

این پژوهشگر معتقد است عوامل زیادی می تواند باعث شود آمریکایی‌ها قربانی حمله تروریستی بین المللی شوند؛ مانند کشته‌شدن غیرنظامیان در عملیات نظامی علیه تروریست‌ها (همانند کشته‌ شدن ١٠ غیرنظامی در اواخر ماه اوت در افغانستان). چنین عواملی به باور نویسنده می تواند به تروریست ها انگیزه انتقام جویی دهد.

وی در پایان مقاله خود نتیجه می‌گیرد: «هیچ تضمینی درباره نحوه تاثیرگذاری سیاست‌ها در قبال افغانستان بر خطر تروریسم علیه آمریکایی‌ها وجود ندارد. اما با در نظر گرفتن تمام دلایل مربوط و نه تنها یک یا دو دلیل، خطر خروج ایالات متحده از افغانستان از ماندن نیروهای آمریکایی در آنجا کمتر است.»

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

XS
SM
MD
LG