مقامات مسئول در صنعت دام و کشاورزی از «خودکفایی» کشور در تولید گوشت، مرغ و تخممرغ خبر میدهند و میگویند ایران از یک «واردکننده صرف» به یک «صادرکننده محصولات دامی» تبدیل شده است.
این در حالی است که گزارشهای آماری و وضعیت بازار، نشان از افزایش ۸۰ درصدی قیمت این محصولات، حذف گوشت و مرغ از سفره بسیاری از خانوارها و کاهش قدرت خرید مردم دارد.
در گزارشی از خبرگزاری حکومتی ایسنا، منصور پوریان، رئیس شورای تأمین دام کشور، مدعی است که «ایران پیش از انقلاب در حوزه گوشت قرمز وابسته به واردات بود و نیاز کشور عمدتاً از استرالیا و آمریکا تأمین میشد.»
او تأکید میکند که پس از انقلاب، این روند تغییر کرده و «ایران به سمت تولید داخلی حرکت کرده است.» به گفته او، در سال ۱۳۸۰ تولید دام به «اوج» خود رسید و «از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۲ صادرات دام بهطور مرتب انجام شده است.»
پوریان در تضاد با مصاحبههای پیشین خود، مدعی شد که «در سال ۱۳۹۴ ایران بالاترین سطح صادرات خود را ثبت کرده و ۸۰ تا ۹۰ درصد نیاز گوشتی کشور از تولید داخل تأمین میشود.»
او در سال ۱۴۰۱ به نشریه نود اقتصادی گفته بود که «چند سال پیش هشتمین صادرکننده دام دنیا بودیم ولی با بیتدبیری مسئولان، سودان، سومالی و اتیوپی که کشورهای خشکی هستند بازارهای ما را گرفتند.»
در بخش دیگری از گزارش ایسنا، محمدابراهیم حسننژاد، معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی، میگوید تولید سالانه مرغ به حدود ۳ میلیون تن رسیده و میزان تولید تخممرغ از یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن فراتر رفته است.
این مقام حکومتی نیز ادعا میکند که «میزان تولید گوشت قرمز در داخل کشور ۹۲۳ هزار تن است» و می افزاید «به جز بخش محدودی که از طریق واردات تأمین میشود، ایران در زمینه تولید محصولات دامی به خودکفایی رسیده است.»
اما گزارشهای مرکز آمار و اظهارات کارشناسان اقتصادی نشان میدهد که تولید محصولات دامی، نه تنها دسترسی مردم را تسهیل نکرده بلکه این اقلام بهتدریج از سبد خانوار در حال حذف شدن هستند.
مرور گزارشهای منتشر شده در رسانههای ایران نشان میدهد که در ماههای اخیر سبد خوراکیها یک تورم جدید حداقل ۳۰ درصدی را متحمل شده است و در روزهای اخیر، مجوز گرانی ۲۵ درصدی نرخ بلیتهای اتوبوس بین شهری صادر شده است.
طبق این آمار، یکسوم اقلام خوراکی در سال گذشته بین ۳۰ تا ۵۰ درصد و یکچهارم آنها بیش از ۵۰ درصد افزایش قیمت داشتهاند.
در گزارشهای منتشر شده به نقل از آمارهای رسمی، شکر ۶۶، برنج ایرانی ۵۶ درصد و روغن خوراکی۴۰ درصد در آذرماه گذشته نسبت به ماه مشابه سال قبل افزایش قیمت داشته است.
همچنین در کالاهای پروتئینی نیز گوشت مرغ ۴۰ درصد و گوشت قرمز ۳۹ درصد افزایش قیمت را تجربه کردند.
سیبزمینی، بهعنوان یکی از ارزانترین مواد غذایی، رکورددار افزایش قیمت بوده و در یک سال گذشته ۱۰۳ درصد گران شده است.
پیش از این فرامرز توفیقی، فعال کارگری، با انتقاد از وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم، گفته بود که «در آیندهای بسیار نزدیک، گوشت قرمز در سفره کارگران حتی ماهی یکبار هم پیدا نمیشود.
قیمت نان، گوشت و لبنیات بالا رفته؛ تخممرغ در یکی دو ماه اخیر ۸۰ درصد گران شده؛ مرکز آمار این قیمتهای میدانی را اعلام نمیکند؛ تورم واقعی زندگی کارگران بالای ۵۰ یا ۶۰ درصد است.»
برخی کارشناسان مستقل معتقدند که شرایط اقتصادی ایران، بهویژه در صورت تداوم تحریمها، میتواند وخیمتر شود و همین امر منجر به افزایش تورم و کاهش دسترسی به کالاهای اساسی خواهد شد.