تازهترین گزارش مرکز آمار نشان میدهد که قیمت یکسوم اقلام خوراکی بین ۳۰ تا ۵۰ درصد رشد و یک چهارم خوراکیها بیش از ۵۰ درصد افزایش پیدا کرده است این در حالی است که با نزدیک شدن به موعد تعیین حداقل دستمزد کارگران در سال آینده، نمایندگان کارفرمایان و دولت سعی در افزایش دستمزد در محدوده کمتر از ۳۰ درصد دارند.
بنابر گزارش مرکز آمار ایران، در یک سال گذشته سیبزمینی، رکورددار رشد قیمت بود و از دیماه پارسال تا کنون قیمت آن ۱۰۳ درصد افزایش یافته است.
تازهترین گزارش مرکز آمار نشان میدهد که از ۵۳ قلم کالای خوراکی منتخب در مناطق شهری ۲۷ قلم کالا میزان رشد بیشتر از نرخ تورم نقطه به نقطه در شهرها داشته است.
فشار تورمی بر کارگران بیشتر از سایر گروهای اجتماعی است و فرامرز توفیقی، فعال کارگری در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا، با بیان اینکه مهار تورم حتی دیگر در حد وعده هم مطرح نمیشود، گفته است: «بحران معیشت، مردم به خصوص دهکهای فرودست را عذاب میدهد.»
توفیقی به گرانیهای اخیر از جمله گرانی دارو اشاره کرده و گفته «ما در کنترل قیمت سیبزمینی و سبزیجات هم عاجزیم! سیبزمینی کیلویی ۶۰ هزار تومان شده؛ کارگران نمیتوانند سفرههای خود را حتی با سیبزمینی پر کنند!»
توفیقی همچنین تاکید کرده که تورم واقعی سبد معیشت که مربوط به گرانی کالاهای تاثیرگذار در زندگی کارگران است، بالای ۵۰ یا ۶۰ درصد است. «در آیندهای بسیار نزدیک، گوشت قرمز در سفره کارگران حتی ماهی یکبار هم پیدا نمیشود؛ قیمت نان، گوشت و لبنیات بالا رفته؛ تخم مرغ در یکی دو ماه اخیر ۸۰ درصد گران شده؛ مرکز آمار این قیمتهای میدانی را اعلام نمیکند؛ تورم واقعی زندگی کارگران بالای ۵۰ یا ۶۰ درصد است.»
مرور گزارشهای منتشر شده در رسانههای ایران نشان میدهد که در ماههای اخیر داروها تا ۴۰۰ درصد از سمت تولیدکننده گران شدهاند؛ سبد خوراکیها یک تورم جدید حداقل ۳۰ درصدی را متحمل شده است و در روزهای اخیر، مجوز گرانی ۲۵ درصدی نرخ بلیتهای اتوبوس بین شهری صادر شده است.
شماری از کارشناسان مستقل بر این باورند که جمهوری اسلامی در دولت دوم ترامپ شرایط بسیار سخت اقتصادی را تجربه خواهد کرد و همین موضوع منجر به بروز نگرانی در بازارهای مالی و ایجاد تورم انتظاری شده است.