همزمان با ادامه روند افزایشی قیمت انواع اقلام دارویی در ایران، یک داروساز در گفتوگو با صدای آمریکا از افزایش «۲۰۰ درصدی قیمت تمامشده برخی داروها» خبر داد.
این داروساز ساکن تهران که نخواست نامش فاش شود روز جمعه ۱۲ بهمن به صدای آمریکا گفت که روند نایاب شدن و گران شدن دارو از دو سال پیش به دلیل کمبود ارز تشدید شد.
او گفت: «با تبدیل ارز ۴۲۰۰ تومانی دارو به ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی و ۶۰ هزار تومان، قیمت تمامشده دارو حتی تا ۲۰۰ درصد- بسته به نوع اقلام دارویی- افزایش یافته است.»
این داروساز توضیح داد که سازمانهای بیمه از جمله خدمات درمانی و تأمین اجتماعی پول داروخانهها را تا شش ماه نمیدهند و افزود که سال گذشته تا ده یا حتی یازده ماه پول آنها را نمیدادند و برخی چکها نیز برگشت میخورد این موضوع باعث شد تا شماری از داروخانهها دیگر نسخه بیمه قبول نکنند.
او در مورد وضعیت کنونی کمبود دارو گفت: «برخی داروها اصلا پیدا نمیشود ولی داروهایی مانند انسولین هنوز در بازار هست اما آنها نیز به سختی پیدا میشوند.»
این فعال حوزه دارویی افزود که داروهای بیماریهای خاص نایاب شدهاند و قیمت برخی از داروهای سرطانی حتی «تا میلیارد» بالا رفته است.
این داروساز گفت: «این، فاجعهای است که عمق آن را تنها با مراجعه به مراکز سرطانی درک خواهید کرد.»
او همچنین توضیح داد که کمبود و گرانی دارو منجر شده تا شمار زیادی از بیماران، با تصمیم خود داروها را به تعداد کمتر از آنچه لازم است و یا تجویز شده است دریافت کنند و تأکید کرد که این موضوع، خطرات جبرانناپذیری برای بیماران دارد.
پیشتر، معاون پژوهشی پژوهشکده سرطان دانشگاه علوم پزشکی تهران اعلام کرده بود که سرطان، روزانه جان حدود ۲۰۰ نفر را در ایران میگیرد و به دومین علت مرگومیر در کشور تبدیل شده است.
موضوع گرانی و کمبود دارو در ایران در سالهای اخیر بارها خبرساز شده است.
معاون درمان سازمان تأمین اجتماعی میگوید امسال قیمت دارو «یکباره ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش پیدا کرد» علیرضا اسماعیلی گفت این در حالی است که طبق قانون باید ۲۰ درصد افزایش پیدا کند.
مقامات مسئول در جمهوری اسلامی، افزایش شدید قیمت دارو را «اصلاح قیمتها» و «واقعی کردن قیمت دارو» توصیف میکنند.
رئیس سازمان غذا و دارو چندی پیش از افزایش قیمت ۳۷۰ قلم دارو خبر داد. مهدی پیرصالحی گفت که قیمت برخی آمپولها از ۶ هزار تومان به ۱۹ هزار تومان رسیده است.
یک عضو شورای عالی سیاست گذاری دارو و مدیر روابط عمومی انجمن داروسازان ایران میگوید: «قیمت پوکه خالی دگزامتازون، ۴۵۰۰ است ولی باید ۵۵۰۰ پرداخت و یا تیوب خالی بتامتازون حدود ۱۴ هزار تومان قیمت دارد، اما قیمت دستوری آن ۱۱ هزار تومان تعیین شده است، برای تولید کننده نمیصرفد که تولید کند.»
محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت جمهوری اسلامی، میگوید برخی از کارخانههای تولید دارو، به دلیل بالارفتن هزینههای تولید، توان ساخت دارو را از دست داده بودند و دولت برای جلوگیری از کمبود در بازار با افزایش قیمت موافقت کرد.
یک سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس دوم دیماه با هشدار نسبت به اینکه کمبود بحرانی دارو به ۱۱۶ قلم رسیده، خطاب به دولت تاکید کرده بود که «اگر تدبیر نشود»، کمبودها تا پایان سال به «۱۰ برابر» میرسد.