شبکه خبری «سیانان» در گزارشی میگوید مقامات جمهوری اسلامی تا آخرین دقایق قبل از این که پنج زندانی آمریکایی در تهران سوار هواپیمای قطری شوند، تلاش کردند دولت ایالات متحده را وادار به دادن امتیازاتی کنند و حتی مانع اجرای توافق تبادل زندانی شوند.
پنج شهروند آمریکایی ایرانیتبار در پی توافق آمریکا و جمهوری اسلامی، روز دوشنبه ۲۷ شهریور آزاد شدند و پس از توقفی کوتاه در قطر، هواپیمای حامل آنها بامداد سهشنبه به وقت محلی در پایتخت ایالات متحده آمریکا فرود آمد.
سیانان در این گزارش، به نقل از چند مقام ارشد وزارت خارجه ایالات متحده که نخواستند نامشان فاش شود، جزئیات جدید و پشت پردهای را در مورد چند روز پایانی و موانعی که دیپلماتهای آمریکایی باید بر آنها فائق میشدند شرح داده است.
به گفته این مقامها، آبرام پیلی، معاون نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و راجر کارستنز، نماینده ویژه ریاست جمهوری آمریکا در امور گروگانها بعدازظهر شنبه وارد دوحه شدند تا با مقامات قطری و سوئیسی درباره تدارکات برای آزادی پنج زندانی آمریکایی که پیشبینی میشد روز دوشنبه صورت گیرد، هماهنگی کنند.
این مقامات به سیانان گفتند که طرفهای ایرانی در اولین تلاش برای ایجاد موانع تهدید کرده بودند که همه پنج آمریکایی آزاد نخواهند شد مگر آنکه ایالات متحده اقدامات بیشتری انجام دهد.
بنا به این گزارش، طرفهای آمریکایی به صراحت گفتند که هیچ جایی برای مذاکره در این رابطه وجود ندارد و بدون همه آنها به خانه باز نمیگردند. یکی از این مقامهای ارشد به سیانان گفت: «ما بر این موضع پافشاری کردیم و ایرانی ها عقب نشینی کردند.»
مقامات آمریکایی به این موضوع اشاره کردند که این تلاشها را بهعنوان یک تهدید مهم که میتواند این توافق تاریخی را از بین ببرد، نمیدیدند، بلکه آن را بخشی از یک رویه معمولی از سوی جمهوری اسلامی تلقی میکردند.
یکی از این مقامها گفت که جمهوری اسلامی همیشه فقط میخواهد با مانعتراشی زیر توافق بزند تا شاید در مذاکرات امتیاز بیشتری بگیرد، اما «ما با یک موضع اصولی قاطعانه ایستادگی کردیم.»
این مقامات به سیانان گفتند: «مقامات ایران سعی میکردند هر ساعت با مطرح کردن چیز جدیدی روند آزادی زندانیان را متوقف کنند یا فقط سخت بگیرند که سختگیری کرده باشند.»
- موانع در روز حرکت
شبکه خبری «سیانان« به نقل از مقامات آمریکایی میگوید که این توافق آنقدر برای ایران جذابیت داشت که نمیتوانستند از آن چشمپوشی کنند. بر اساس این توافق، شش میلیارد دلار وجوه ایران در کره جنوبی روز دوشنبه به حسابهای بانکی در قطر منتقل شد و ایالات متحده با مقامات قطری هماهنگ کرده بود تا ایران را از رسیدن این وجوه مطلع کنند تا آخرین مرحله برای آزادی زندانیان آغاز شود.
اما بنا به این گزارش در همین مرحله تاخیری پیش آمد زیرا مقامات حمهوری اسلامی گفتند که «نمیتوانند رئیس بانک مرکزی را پیدا کنند تا نامهای را امضاء کند که سازمانهای مربوط از دریافت وجوه مطلع شوند و اجازه دهند پنج زندانی آمریکایی از هتل به سمت فرودگاه حرکت کنند.»
مقامات آمریکایی به سیانان گفتند که حتی زمانی که وجوه رسید و همه چیز آماده شده بود تا زندانیان آمریکایی سوار جت قطری شوند، مقامات جمهوری اسلامی بازهم به دنبال مانعتراشی بودند.
هواپیمای قطری حامل سیامک نمازی، مراد طاهباز، عماد شرقی و دو تن دیگر از گروگانهای آمریکایی که نامشان اعلام نشده و همچنین مادر سیامک نمازی و همسر مراد طاهباز، پس از عبور از همه این موانع، روز دوشنبه تهران را به مقصد دوحه ترک کردند.