ایالات متحده آمریکا و ۴۶ کشور دیگر روز چهارشنبه ۲۶ مهر با انتشار بیانیهای تعهد مشترک خود به انجام تمامی اقدامات لازم به منظور جلوگیری از عرضه، فروش، یا انتقال اقلام، مواد، تجهیزات، کالاها و فناوریهای مربوط به موشکهای بالستیک ایران را اعلام کردند.
این کشورها همچنین حمایت کامل خود از تصمیم اتحادیه اروپا مبنی بر حفظ محدودیتهای هستهای، تسلیحات متعارف، و موشکی جمهوری اسلامی ایران را اعلام کردند.
طبق بیانیه، برنامه موشکی جمهوری اسلامی ایران همچنان از بزرگترین چالشها علیه تلاشهای بینالمللی برای منع اشاعه سلاحهای کشتار جمعی است.
به گفته آنها، جمهوری اسلامی ایران بزرگترین زرادخانه موشکهای بالستیک در خاورمیانه را دارد و برنامههای موشکهای بالستیک ایران همچنان تهدیدی برای کشورهای منطقه و فراتر از آن است.
آنها ارائه فناوری موشکی و پهپادی از سوی جمهوری اسلامی به شرکا و نیروهای نیابتیاش را خطری برای ثبات بینالمللی و افزایش تنشها در منطقه دانستهاند.
این ۴٧ کشور با اشاره به انقضای محدودیتهای مندرج در قطعنامه ٢٢٣١ شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره برنامه موشکهای بالستیک جمهوری اسلامی گفتهاند قطعنامه مزبور بر این فرض استوار بود که تهران تمامی گامهای لازم در راستای ایجاد اعتماد به صلحآمیز بودن ماهیت برنامه هستهای خود را برمیدارد اما چنین کاری نکرد.
- توصیهنامه چهار وزارتخانه دولت بایدن
چهار وزارتخانه بازرگانی، امور خارجه، خزانهداری، و دادگستری ایالات متحده آمریکا روز چهارشنبه ۲۶ مهر توصیهنامهای برای هشدار به افراد و مشاغل در سطح جهان درباره فعالیتهای مربوط به تهیه موشکهای بالستیک جمهوری اسلامی ایران صادر کردند.
این توصیهنامه شامل پنج بخش تکنیکهای فریبدهنده استفاده شده توسط شبکههای تهیه موشکهای بالستیک، نهادهای مرتبط با برنامه موشکهای بالستیک، کالاهای کلیدی مورد استفاده در برنامه موشکی، تحریمهای مربوطه ایالات متحده و مقامات مسئول در زمینه کنترل صادرات، و به حداقلرساندن تحریمها و ریسک کنترل صادرات است.
تکنیکهای فریبدهنده ایران، طبق این توصیهنامه، شامل تلاش برای پنهانکردن هویت کاربران نهایی از طریق لایهبندی تراکنشها، جعل اسناد، استفاده از کشورهای ثالث برای حمل و نقل، و طرحهای تامین مالی است.
گروه صنعتی «شهید باکری» و گروه صنعتی «شهید همت» از جمله نهادهای مرتبط با برنامه موشکهای بالستیک جمهوری اسلامی معرفی شدهاند.
طبق بیانیه، انواع ویژه تجهیزات و تولید و آزمایش، مواد خام، تجهیزات الکترونیکی، و تجهیزات راهنمایی، ناوبری و کنترل، کالاهای کلیدی مورد استفاده در برنامه موشکی جمهوری اسلامی ایران است.
در این بیانیه آمده است که ایالات متحده به مقابله با فعالیتهای توسعه و اشاعه موشکهای بالستیک جمهوری اسلامی ایران، از جمله تلاشهای مربوط به تهیه آنها متعهد است و افراد کمککننده به برنامه موشکهای بالستیک ایران را پاسخگو خواهد کرد.
بیانیه مشترک چهار وزارتخانه دولت بایدن، هدف از انتشار توصیهنامه را کمک به کسبوکارها در اجرای سیاستها، رویهها، و کنترلهای داخلی موثر مرتبط با برنامه موشکهای بالستیک ایران به منظور حصول اطمینان آنها از پایبندیشان به الزامات قانونی قابلاجرای ایالات متحده عنوان کرده است.