رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا روز سه شنبه ۱۷ اکتبر گفت تحریمها علیه برنامه موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی باید پس از پایان محدودیتهای سازمان ملل در ۱۸ اکتبر، پابرجا بماند.
او جمهوری اسلامی را به دامن زدن گسترده درگیریها در سراسر جهان از اسرائیل تا اوکراین متهم کرد و گفت انقضای احتمالی محدودیتهای شورای امنیت سازمان ملل متحد، دست ایران را برای گسترش برنامه موشکی و پهپادی خود در مقیاس بزرگتر باز میگذارد.
براساس بندی از قرارداد برجام، تحریمهای موشکی و تسلیحاتی ایران میتواند در تاریخ ۱۸ اکتبر ۲۰۲۳ لغو شود. کشورهای غربی اما با استناد به دخالتهای آشکار جمهوری اسلامی در ناآرامیهای جهانی، از شورای امنیت سازمان ملل خواستهاند تا این تحریمها را تمدید کند.
اتحادیه اروپا هم اعلام کرد که در کنار ایالات متحده، همچنان به تحریمهای سازمان ملل متحد در ارتباط با برنامه موشکهای بالستیک جمهوری اسلامی پس از انقضای این تحریمها پایبند خواهد بود.
در سمت مقابل اما روسیه اعلام کرد پس از انقضای قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل درباره ارائه فناوری موشکی به ایران دیگر از این قطعنامه تبعیت نخواهد کرد.
وزارت امور خارجه روسیه ولی مشخص نکرد که آیا قصد دارد از برنامه توسعه موشکی جمهوری اسلامی ایران حمایت کند یا نه اما از اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا خواست تا تحریمهای خود علیه جمهوری اسلامی را لغو کنند.
براساس یکی از مفاد مورد بحث در قطعنامه ٢٢٣١ شورای امنیت مصوب سال ۲۰۱۵ که به توافقنامه برجام معروف شده است، جمهوری اسلامی در صورت ادامه اجرای دقیق این تفاهم نامه قادر بود از مزایای همکاری جهانی در خرید و فروش تسلیحات متعارف استفاده کند.
با خروج دولت پیشین آمریکا از توافقنامه «برجام» در سال ۲۰۱۸ و انجام فعالیتهای موشکی ایران و تامین تسلیحاتی روسیه از سوی جمهوری اسلامی در جنگ اوکراین، آمریکا، بریتانیا و اتحادیه اروپا از هفتهها قبل اعلام کردهاند که همچنان به اعمال تحریمهای موشکی و پهپادی ایران ادامه خواهند داد.