لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۲۹

بحران آب و برق در ایران؛ مخبر: «حق‌آبه لازم» را پی‌گیری می‌کنیم


بحران آب در ایران؛ آب‌رسانی به محله ملاشیه در اهواز
بحران آب در ایران؛ آب‌رسانی به محله ملاشیه در اهواز

معاون اول رئیس جمهوری اسلامی در جلسه‌ای برای بررسی وضعیت آب استان سیستان و بلوچستان، گفت که دولت تلاش می‌کند «حق‌آبه‌های لازم» را «بر اساس معاهدات بین‌المللی» پی‌گیری کند.

محمد مخبر، سه‌شنبه ۱۷ مرداد با اشاره به پی‌گیری حق‌آبه سیستان بنا بر «معاهدات بین‌المللی» افزود، «تأمین آب شرب مردم» در منطقه جنوب شرق ایران «نباید وابسته به تصمیمات کشورهای همسایه باشد.»

کمبود آب و برق در ایران مختص یک منطقه نیست و بنا بر گزارش‌های رسیده به صدای آمریکا و منتشر شده در رسانه‌های اجتماعی، قطع آب و برق در استان‌های مختلف گزارش شده و اعتراض‌هایی نیز در مناطقی از جمله تبریز و شادگان، گزارش شده است.

در روزهای پیشین مقامات جمهوری اسلامی اذعان کرده‌اند که بحران آب بیش از ۳۰۰ شهر را در ایران فرا گرفته است.

بحران آب که برخی کارشناسان آن را ناشی از سوءمدیریت مقامات جمهوری اسلامی می‌دانند، در سال‌های گذشته موجب بروز اعتراضات گسترده‌ای شد که در دو رویداد مختلف اعتراض‌ها از استان‌های خوزستان و اصفهان آغاز شد و به سایر نقاط ایران نیز گسترش یافت.

هدایت‌الله خادمی، نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی در توییتی خطاب به ابراهیم رئیسی نوشته «مافیای آب، پروژه انتقال آب کشاورزی ایذه و باغملک را نیمه‌کاره متوقف» کرده و «بهانه آوردند که پول نیست.»

او با اشاره به فساد در بدنه جمهوری اسلامی، افزوده است: «فرض کن این مردم هم مثل خاوری بانک را زدند، مثل بقیه وام‌های کلان را خوردند. یا اصلا ونزوئلایی‌اند! پول پروژه را به عنوان وام به ایذه بدهید.»

با تشدید بحران آب در منطقه، مناقشات میان جمهوری اسلامی در ایران و گروه طالبان در افغانستان گسترش یافته و علاوه بر آن اظهارات مقامات جمهوری اسلامی درباره رهاسازی حق‌آبه ایران از منابع آبی مشترک دو کشور متناقض است.

علیه سلاجقه، رئیس سازمان محیط زیست ایران ۱۱ مرداد گفته بود هرچند گروه طالبان ادعا می‌کند معاهده رهاسازی آب هریرود را قبول دارد، اما تنها «۱۵ میلیون لیتر» از حق‌آبه «۸۵۰ میلیون لیتری» ایران رها شده است.

پیش از آن نیز، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، مدعی شده بود که طی گفت‌وگویی «جدی» توافق اولیه با گروه طالبان درباره حق‌آبه هیرمند انجام شده است.


کمبود آب و برق در روزهای گذشته در ایران موجب بروز اعتراض‌هایی شده است و برخی منابع خبری گزارش داده‌اند که مقامات برای جلوگیری از گسترش اعتراضات تلاش می‌کنند با قطع برق صنایع، قطعی در مناطق مسکونی کمتر باشد.

هم‌زمان با گزارش‌ها از قطعی برق گسترده در ایران، وزارت دارایی پاکستان روز سه‌شنبه هفدهم مرداد، در بیانیه‌ای اعلام کرد که برق بیشتری از ایران خریداری خواهد کرد.

بنا بر یک گزارش شهروندی، صبح روز سه‌شنبه در دانشگاه صنعتی امیرکبیر در تهران «برق رفته» و در حالی که «گرما و خاموشی» همه جا را فرا گرفته، در پی خاموش شدن دوربین‌های مداربسته، «نگهبان‌ها با چراغ قوه» در میان ساختمان‌ها به دنبال دانشجویان دختر بودند که «کسی حجاب از سر بر ندارد.»

نیک‌آهنگ کوثر، پژوهشگر آب، با اشاره به گرمتر شدن هوا و سیاست‌های جمهوری اسلامی برای «دزدی آب» به قصد تولید برق، به صدای آمریکا گفته است که با توزیع نشدن عادلانه آب در برخی مناطق ایران، حقوق بشر نقض می‌شود.

منبع: ایرنا، رسانه‌های اجتماعی، و گزارش‌های پیشین صدای آمریکا

XS
SM
MD
LG