شماری از گروههای متشکل از پزشکان و متخصصان ایرانی خارج از کشور که در جریان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» برای حمایت از کادر درمان در ایران و مشاوره رایگان به آسیبدیدهها شکل گرفتند، چندی است «گروههای سلامت آیدا» را به یاد دکتر آیدا رستمی تشکیل دادهاند.
آیدا رستمی پزشکی بود که به معترضان مجروح امدادرسانی میکرد. او پس از شناسایی شدن توسط ماموران حکومتی ناپدید شد و سپس جسد او با چشم تخلیه شده و آثار شکنجه بر پیکرش به خانوادهاش تحویل داده شد.
هدف «گروههای سلامت آیدا»، مشارکت متخصصان ایرانی در حوزههای درمان، برگزاری سمینارها و وبینارها، امضای طومار و رایزنی با نهادهای بینالمللی برای مستندسازی موارد نقض حقوق بشر در ایران است.
بنیاد کیان، مهسا مدیکال، انجمن بینالمللی پزشکان و کادر درمان ایران (آیفا)، گروه «زن، زندگی، آزادی» دانشگاه یوسیاساف آمریکا، گروه «پارسیمد» در آلمان و فرانسه، گروه برای آزادی در اروپا، گروه کادر درمان ایرانی کانادایی، گروه پزشکان ایرانی کانادایی برای حقوق بشر، گروه «زن، زندگی، آزادی» ملبورن، و سازمان اتحاد کادر درمان برای ایران در استرالیا زیر چتر «گروههای سلامت آیدا» با یکدیگر مشارکت دارند.
دکتر آناهیتا بصیرنیا از بنیاد کیان به صدای آمریکا گفت که این گروهها، عقاید و جناحبندیهای سیاسی خود را کنار گذاشتهاند و بر ارتقا سلامت، کمک به نیازمندان و دادخواهی موارد نقض حقوق بشر تمرکز کردهاند.
او افزود: «گروههای سلامت آیدا به صورت کاملا دموکراتیک و با نظر توافقی همه اعضا فعالیت میکند، و در هر فعالیت مشترک گروههای مختلف با حفظ استقلال خود شرکت میکنند.»
بنیاد کیان یک نهاد بشردوستانه متشکل از حدود ۵۰ متخصص شامل پزشک، روانپزشک، روانشناس، حقوقدان، و دیگر متخصصانی است که به صورت داوطلبانه کار میکنند.
بنیاد کیان با آغاز اعتراضات سراسری اخیر در ایران آغاز شد و از زمان راهاندازی، بیش از ۱۴۰ مطلب آموزشی تهیه کرده است.
در حوزه درمان، سامانه کیان هر روز پاسخگوی سوالات پزشکی و روانپزشکی کسانی است که در جریان سرکوب اعتراضات زن، زندگی، آزادی آسیب دیدند.
دکتر بصیرنیا به صدای آمریکا گفت که حدود ۸۰ درصد از موارد مراجعه به مشاوران این بنیاد مربوط به مشکلات سلامت روان بوده است که از این تعداد، ۲۷ درصد بازداشت شده بودند و ۱۶ درصد گزارش دادند که در زندان شکنجه شده بودند.
بنیاد کیان همچنین جلسات رایگان رواندرمانی متمرکز بر تروما و مدیریت شرایط بحرانی را از راه دور برای علاقهمندان برگزار میکند.
دکتر بصیرنیا میگوید فعالیتهای بنیاد کیان در سال آینده نیز ادامه خواهد داشت. بنیاد کیان همچنین قصد دارد دورههای آموزشی برای متخصصان نیز برگزار کند.
دکتر آناهیتا بصیرنیا میگوید این دورهها شامل «آموزش درمان ترومای جسمی خارج از بیمارستان و دورههای رواندرمانی متمرکز بر تروما برای رواندرمانگران» خواهد بود که همگی به صورت رایگان ارائه میشوند.