لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۲۳

بحران کمبود پزشک در ایران؛ رئیسی به پزشکان مهاجر: زمینه داشتن «شغل با عزت» وجود دارد


ابراهیم رئیسی
ابراهیم رئیسی

ابراهیم رئیسی، در شرایطی که ایران در حال رویارویی با بحران کمبود پزشک است، به پزشکان و متخصصانی که مهاجرت کرده‌اند، گفت که «زمینه شغل مناسب و با عزت» برای آنها فراهم است و مهاجرت می‌تواند معکوس شود.

رئیس جمهوری اسلامی ایران همچنین گفت که در بازدید از یک شرکت داروسازی، آنها گفتند که متخصصان در کار دانش بنیانی که انجام می‌دهند «جایگاه دارند» و زمینه «شغل با عزت» برایشان وجود دارد.

این اظهارات ابراهیم رئیسی با واکنش انتقادی کاربران در فضای مجازی همراه شد و برخی به این موضوع که اولویت دولت، تنها حجاب است و تلاشی برای بهبود وضعیت پزشکانی که هنوز ایران را ترک نکرده‌اند نیز انجام نمی‌شود، اشاره کرده‌اند.

عبدالکریم حسین‌زاده، رئیس فراکسیون «حقوق شهروندی» در مجلس نهم و دهم، در واکنش، در توئیتی از ابراهیم رئیسی پرسید که کدام «زمینه مهاجرت معکوس» است که هزاران پزشک و پرستار متوجه‌ آن نمی‌شوند.

بر اساس گزارش وب‌سایت دیده‌بان ایران، در سال گذشته، ۱۶۰ متخصص قلب از ایران مهاجرت کردند و ۳۰ هزار کادر درمان از دانشکده‌های علوم پزشکی درخواست صدور گواهی حسن انجام کار داشته‌اند و مقصدشان کشور عمان بوده ‌است.

بر اساس این گزارش، طی چهار سال گذشته، ۱۶ هزار پزشک عمومی از ایران رفته‌اند.

صدای آمریکا پیشتر در گزارشی، دلیل مهاجرت پزشکان و پرستاران از ایران را بررسی کرده بود.

پزشکی که خواست نامش فاش نشود در گفتگو با صدای آمریکا، ضمن اشاره به این موضوع که یک پزشک خانواده تنها برای اجاره مطب در ساختمانی دو اتاقه، با کاربری غیرتجاری در جنوب شیراز، ۸ میلیون تومان می‌پردازد، گفت که به زودیٖ، پزشکان با ورشکست شدن مطب‌های‌شان باید به درمانگاه‌ها سرازیر شوند و مانند پرستاران با حداقل حقوق کار کنند.

  • پزشک متخصص، گوهری کمیاب

معضل کمبود پزشک در ایران در تخصص‌ها نمود بیشتری پیدا کرده است.

روزنامه «تعادل» نوشته که پیدا کردن پزشک متخصص در بسیاری از بیمارستان‌ها، به ویژه بیمارستان‌های دولتی، مانند «یافتن گوهر»، کمیاب شده است.

در گزارش تعادل، به نقل از مدیر مؤسسه خیریه «زنجیره امید» آمده است که تعداد پزشکان فوق تخصص در رشته‌های اطفال «به انگشتان دست هم نمی‌رسد.»

مریم مرعشی می‌گوید در صورتی که به این معضل رسیدگی نشود، تا دو سه سال آینده باید برای درمان‌های فوق تخصصی، کودکان به خارج از ایران اعزام شوند.

یک پزشک زن که به بریتانیا مهاجرت کرده است، به صدای آمریکا گفته بود که بسیاری از تخصص‌های پزشکی، «انحصاری» و «مافیایی» شده است و امکان ورود یک پزشک متخصص جوان به بازار کار آن رشته، «چالش‌های اخلاقی زیادی» دارد.

یک رزیدنت ارتوپدی که در ایران پزشک عمومی بود و به تازگی مهاجرت کرده است نیز به صدای آمریکا گفت که حجم کاری «غیرانسانی» و حقوق «ناچیز»، همراه با پروپاگاندای منفی رژیم که احساسی از بدبینی را میان عموم مردم ایجاد کرده بود، عرصه را به او و بسیاری دیگر تنگ کرد.

  • این مهاجرت نیست؛ «تبعید» است

رضا لاری‌پور، سخنگوی سازمان نظام پزشکی، در توییتی گفته است که رفتن پزشکان از ایران، «تبعید» است و مهاجرت محسوب نمی‌شود.

وخیم‌تر شدن وضعیت کاری برای پزشکان در ایران، عرصه را برای بسیاری تنگ‌تر کرده است. در اردیبهشت سال جاری، اعلام تعرفه‌های جدید پزشکی در ایران با انتقاد گسترده پزشکان و هشدار نسبت به فرو‌پاشی سیستم سلامت همراه شد.

تعرفه‌های جدید، ویزیت پزشکان عمومی را ۹۰ هزار تومان، ویزیت پزشک متخصص را ۱۳۵ هزار تومان و ویزیت یک فوق‌تخصص را ۱۷۲ هزار تومان تعیین کرده است.

ایرج خسرونیا، رئیس جامعه پزشکان متخصصان داخلی، در گفتگو با «خبرآنلاین» گفته بود: «یک پزشک فوق تخصص در ایران برای ویزیت ۳ دلار درآمد دارد. در حالی که در افغانستان، عراق، پاکستان و سوریه درآمد پزشک بیش از ۱۰ دلار است.»

شرایط کاری برای پزشکان به گونه‌ای شده است که رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران از روی آوردن آنها به مشاغل دیگری چون مسافرکشی، بساز‌ و‌ بفروشی‌ و حتی دلار فروشی خبر داده است.

بهنام عباسیان، عضو شورای عالی نظام پزشکی، چندی پیش نسبت به کمبود پزشک و دندانپزشک هشدار داده و گفته بود که در آینده نه چندان دور، باید «پزشکان افغانستانی و پاکستانی» بیایند و در ایران کار کنند.

XS
SM
MD
LG