لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۳۹

دیده‌بان حقوق بشر: محاکمه سه روزنامه‌نگار زن در ایران تداوم «سرکوب بی‌وقفه» است


سعیده شفیعی، مهرنوش زارعی هنزکی، و نسیم سلطان بیگی
سعیده شفیعی، مهرنوش زارعی هنزکی، و نسیم سلطان بیگی

دیده‌بان حقوق بشر روز دوشنبه ١٢ تیر طرح اتهامات جدید علیه سه روزنامه‌نگار ایرانی را تداوم «سرکوب بی‌وقفه رسانه، مدافعان حقوق بشر، و جامعه مدنی» از سوی جمهوری اسلامی خواند.

این نهاد بین‌المللی مدافع حقوق بشر با اشاره به برگزاری جلسه دادگاه محاکمه سعیده شفیعی، مهرنوش زارعی، و نسیم سلطان‌بیگی در روز دوشنبه ۱۲ تیر برای اتهام‌‌هایی مبهم همچون «تبلیغ» و «امنیت ملی»، هشدار داده است که بر اساس مواد ۵۰۰ و ۶۱۰ قانون مجازات اسلامی، هر کدام از این اتهامات می‌تواند منجر به محکومیتی تا پنج سال زندان شود.

تارا سپهری‌فر، پژوهشگر ارشد دیده‌بان حقوق بشر در امور ایران، در این‌باره گفت: «قوه قضاییه ایران باز هم آغاز به احضار و آزار روزنامه‌نگاران و مدافعان حقوق بشر کرده است و هر کسی که ساکت نماند را مجازات می‌کند.»

به گفته سپهری‌فر، «مقامات به شکل بی‌امان در حال پیگرد و مجازات تمام کسانی بوده‌اند که درباره نارضایتی‌ها و امور اجتماعی گزارشگری می‌کنند.»

تارا سپهری‌فر تصریح کرد که «جامعه بین‌المللی باید پرونده‌های روزنامه‌نگاران و مدافعان حقوق بشر را در مرکز تعاملاتش با ایران قرار دهد» و از جمهوری اسلامی بخواهد که «این موارد و دیگر اتهامات مضحکی که مقامات به روزنامه‌نگاران وارد کرده‌اند را کنار بگذارد.»

نسیم سلطان‌بیگی، شامگاه ۲۱ دی‌ ماه ۱۴۰۱، هنگام خروج از کشور توسط ماموران اطلاعات سپاه در فرودگاه بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. او نهایتا در تاریخ هفدهم بهمن سال گذشته با تودیع قرار وثیقه به صورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی از زندان آزاد شد.

همچنین سعیده شفیعی روزنامه‌نگار و نویسنده کتاب‌های «دختر پیچ» و «ایستگاه گورخوانو»، دوم بهمن ماه سال گذشته توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت شد. وی هجدهم بهمن ماه ۱۴۰۱ با تودیع قرار وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی بطور موقت و تا پایان مراحل دادرسی آزاد شد.

مهرنوش زارعی هنزکی هم که سابقه همکاری با خبرگزاری های ایلنا، ایسکا، چلچراغ، و آنا را در کارنامه خود دارد در تاریخ دوم بهمن ۱۴۰۱ توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت و سپس به بازداشتگاه اطلاعات سپاه موسوم به بند دو الف زندان اوین منتقل شد.

این روزنامه‌نگار که از بیماری میگرن رنج میبرد، طی مدت زمان بازداشت از دسترسی به داروهایش محروم ماند و نهایتا در اواخر بهمن ماه سال گذشته از زندان اوین آزاد شد.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در جدیدترین گزارش خود به شورای حقوق بشر این سازمان که ۱۰ مرداد ۱۴۰۱ تا ۲۶ فروردین ۱۴۰۲ را پوشش می‌دهد، عنوان کرده در این دوره بیش از ۷۰ روزنامه‌نگار از جمله ۲۵ زن بازداشت شده‌اند و ۱۶ روزنامه‌نگار هنوز در زندان به سر می‌برند. طبق گزارش گوترش، برخی از این روزنامه‌نگاران بازداشتی احکامی از ١٢ تا ١٨ ماه حبس دریافت کرده‌اند، ممنوع‌الخروج شده‌اند، و اجازه فعالیت روزنامه‌نگاری‌شان لغو شده است.

بر اساس جدیدترین گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز درباره آزادی رسانه‌ها که ١٣ اردیبهشت سال جاری منتشر شد، ایران در میان ۱۸۰ کشور جهان در جایگاه ۱۷۷ قرار گرفته است.

در تنظیم این مطلب از گزارش دیده‌بان حقوق بشر استفاده شده است

XS
SM
MD
LG