لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۵۸

پیام روحانی پس از پیروزی: آماده گسترش روابط با جهان هستیم


حسن روحانی رئیس جمهوری ایران و برنده انتخابات دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، در نطق پس اعلام نتایج انتخابات، پیام رای مردم به خود را ادامه سیاست گسترش روابط مسالمت آمیز با دنیا دانست.

آقای روحانی روز شنبه ۳۰ اردیبهشت دراین نطق تلویزیونی که به طور مستقیم از تلویزیون جمهوری اسلامی پخش شد، ضمن یاد از اکبر هاشمی رفسنجانی، از شخصیت‌هایی که از او حمایت کردند، از جمله محمد خاتمی، رئیس جمهوری پیشین ایران، تشکر کرد.

آقای خاتمی از سوی دستگاه قضایی ایران ممنوع التصویر شده و رسانه‌ها از انتشار اخبار مربوط به او منع شده‌اند.

حسن روحانی در ادامه پیام تلویزیونی خود آرای مردم را نشان از خواست آنان برای حرکت به جلو و نه بازگشت به گذشته دانست. او گفت: «مردم راه خود را برای رابطه مسالمت آمیز با دنیا انتخاب کردند.» و اضافه کرد: «امروز ایران آماده گسترش روابط با جهان بر اساس احترام متقابل است.»

رئیس جمهوری ایران در این پیام همچنین اعلام کرد که به مخالفان خود نیز احترام می‌گذارد.

آقای روحانی موفق شد با به دست آوردن بیش از ۲۳ میلیون رای از بیش از ۴۱ میلیون رای شمارش شده، ابراهیم رئیسی، رقیب عمده خود در انتخابات ریاست جمهوری را شکست دهد. با این تعداد رای بیش از ۵۷ درصد آرا را به خود اختصاص داد.

نگاه تحلیلگران غربی به انتخابات ایران

تحلیلگران می گویند حسن روحانی باید تا بعد از اعلام نتایج انتخابات صبر کند تا ببیند آیا دستاورد بیسابقه اش در غالب توافق هسته ای ایران و غرب که لغو تحریم های بین المللی علیه ایران در ازای تعلیق و محدودیت فعالیت های هسته ای کشور را به همراه داشت، می تواند جایگاهش را در مقام ریاست جمهوری ایران ابقا کند یا نه.

بسیاری از شهروندان ایرانی از اینکه توافق هسته ای و رفع تحریم ها هنوز نتوانسته اوضاع اقتصادی ایران را بهبود ببخشد ناخشنودند. این در حالی است که بنا به آمار صندوق بین المللی پول میزان بیکاری در ایران همچنان بالاست و نزدیک به یک سوم قشر جوان ایران بیکارند.

ایران در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی و با دستیابی به توافق هسته ای با قدرت های جهان توانست تا حدی از انزوای بین المللی خارج شود اما بعضی تحلیلگران نظیر دنیس راس، دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه آمریکا می گویند رئیس جمهوری در ایران اختیار چندانی در تعیین سیاست خارجی کشور ندارد.

دنیس راس، مقام پیشین کاخ سفید و دیپلمات وزارت خارجه آمریکا درباره انتخابات ریاست جمهوری ایران گفت: رئیس جمهوری در ایران، فردی است که به صورت بنیادی نمی تواند به سیاست خارجی ایران شکل بدهد و یا آنرا مدیریت کند. بویژه در منطقه. به روحانی اجازه داده شده بود، که به مساله تحریمها بپردازد. یعنی به او اجازه داده شده بود، سیاست خارجی را تنظیم کند که بتواند با گروه پنج به علاوه یک مذاکره کند و آنرا مدیریت کند. او هیچ نقشی در رفتار ایران در منطقه ندارد. نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، عهده دار این مسوولیت تحت اشراف رهبری است. رئیس جمهوری نقشی در سیاست خارجی نداشته و صرفا تاثیر در سیاستهای داخلی داشته و ما شاهد رقابت بر روی این سیاستها هستیم.

جان بولتون معاون پیشین وزارت خارجه در امور امنیت بین المللی و کنترل تسلیحات در گفت و گوی اختصاصی با صدای آمریکا روند انتخابات در ایران را زیر سوال می برد: در ایران نامزدهای انتخاباتی از خود اختیاری ندارند، و گزینش آنها با دقت خاصی به وسیله آیت الله ها انجام می شود ، تا فقط افرادی به عنوان نامزد معرفی شوند که قبلاًبه وسیله شورای نگهبان تأیید صلاحیت شده و به تأیید رهبر نیز رسیده باشند. دولت، صحنه انتخابات را به نحوی آماده می کند که انتخابات به ظاهر در نظر مردم ایران و غرب دموکراتیک جلوه کند؛ اما صرف نظر ازنتیجه انتخابات قدرت تصمیم گیری در دست رهبراست ؛ و بنظر من مردم ایران فکر می کنند که روحانی از پیش انتخاب شده است.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG