دادگاه انقلاب اسلامی حکم بدوی پرونده موسوم به دادخواهان سلامت را صادر کرد و بر اساس آن مصطفی نیلی و مهدی محمودیان هر یک به چهار سال، آرش کیخسروی به دو سال، محمدرضا فقیهی به شش ماه، و مریم افرافراز به ۹۵ روز زندان محکوم شدند.
رأی دادگاه بدوی به مدت ۲۰ روز قابل تجدیدنظرخواهی است، اما یک منبع نزدیک به متهمان این پرونده به بخش فارسی صدای آمریکا گفت که در صورت عدم نقض این احکام، این افراد به دیوان عدالت اداری شکایت خواهند کرد چرا که معتقدند «قاضی تخلف کرده» است.
بر اساس متن این رأی که صدای آمریکا به آن دست یافته، شعبه ۲۹ دادگاه انقلاب اسلامی تهران به ریاست «علی مظلوم»، وکلای دادگستری و فعالان مدنی در این پرونده را با اتهامات امنیتی مواجه کرده است.
بنا بر رأی صادره، مصطفی نیلی وکیل دادگستری و مهدی محمودیان فعال مدنی با دو اتهام «مشارکت در تشکیل و اداره گروههای معاند نظام» و «فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی و اخلال در نظم عمومی» از طریق آنچه «پیشگامی» برای اقدام در داخل کشور «با هدف برانگیختن بیجای احساسات خانوادههای فوتشدگان ناشی از کرونا و آوردن آنها به سوی خیابانها به بهانه شکایت علیه کسانی که مانع خرید واکسن کرونا شدند» اعلام شده و در رأی دادگاه «جزئی از اهداف دشمن» برشمرده شده، مواجه گردیدند.
همچنین آرش کیخسروی، وکیل دادگستری، به «عضویت در گروههای معاند نظام» و مریم افرافراز فعال مدنی و محمدرضا فقیهی وکیل دادگستری به «اجتماع و تبانی به قصد امنیت علیه کشور» متهم شدند.
در حکم صادره آمده است: «نظر به این که متهمین از جامعه وکلای کشور بوده و آشنای به وظایف خود که سوگند یاد نمودهاند در اجرای عدالت و حقوق ملت فعالیت نمایند اما متاسفانه از این امر خطیر خارج شده و سعی در همصدایی با دشمن داشتهاند که بعضاً دارای سابقه محکومیت قضایی نیز در این جهت را دارند دادگاه با استناد به مواد ۶۱۰ و بند الف ماده ۱۸ و بند پ ماده ۲۳ قانون مجازات اسلامی هر یک از متهمین آقایان محمودیان و نیلی را با توجه به سابقه نامبردگان به تحمل چهار سال حبس و دو سال محرومیت از فعالیت و امر وکالت و فعالیت در امر رسانهای (تحریری، سمعی و بصری) و آقای کیخسروی را به تحمل دو سال حبس و یک سال محرومیت از فعالیت در امر وکالت و فعالیت در امر رسانهای (تحریری، سمعی و بصری) و با اعمال بند ث و ج ماده ۳۷ قانون مجازات اسلامی متهم آقای فقیهی را به تحمل ۶ ماه حبس و خانم افرافراز را به تحمل ۹۵ روز حبس محکوم مینماید.»
به گفته محمود بهزادیراد، وکیل مصطفی نیلی مصداق یکی از اتهامات این پرونده تشکیل گروهی در «واتساپ و کلابهاوس» برای بررسی کوتاهی در جان باختن شهروندان ایرانی بر اثر کرونا بوده است.
اتاق کلابهاوس این فعالان به صورت غیرقانونی شنود شده و از مباحث مطرح شده در آن به شکل گزینشی برای ساختن پرونده علیه این اعضا استفاده شده است.
همچنین مریم افرافراز، پیشتر در گفتوگویی تفصیلی از «شکنجه سفید» در حین بازداشت پرده برداشته و گفته بود بازجوها در بسیاری موارد با فشار و تلقین سعی کردند او را به پذیرفتن اتهامات ساختگی علیه خودش وادار کنند.