لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۸ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۱۳

«شکنجه سفید» دادخواهان سلامت؛ مریم افرافراز: بازجوها تلاش کردند اتهامات ساختگی را به من بقبولانند


مریم افرافراز، فعال مدنی
مریم افرافراز، فعال مدنی

مریم افرافراز، فعال مدنی و از متهمان پرونده معروف به «دادخواهان سلامت» در گفت‌وگویی تفصیلی از «شکنجه سفید» در حین بازداشت پرده برداشته و گفته است بازجوها در بسیاری موارد با فشار و تلقین سعی کردند او را به پذیرفتن اتهامات ساختگی علیه خودش وادار کنند.

روز شنبه ۲۳ مرداد چهار وکیل دادگستری و دو فعال مدنی از جمله مریم افرافراز برای بررسی مواد قانونی جهت پی‌گیری کوتاهی مسئولان در مدیریت کرونا و طرح شکایت از علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی و سایر مقامات و مسئولان حکومتی با عنوان «بی‌تدبیری و بی‌اعتنایی در مقوله کرونا» در دفتر انجمن حقوق شهروندی دور هم جمع شده بودند که با هجوم مأموران اطلاعات سپاه بازداشت شدند.

نوزدهم دی ۹۹، رهبر جمهوری اسلامی ایران در یک سخنرانی تلویزیونی اعلام کرد که به واکسن ساخت بریتانیا و آمریکا «اعتماد و اطمینان نیست» و ورود آنها را ممنوع اعلام کرد. در حالی که تا ماه‌ها بعد هزاران تن از ایرانیان بدون بهره‌مندی از واکسن کرونا در اثر ابتلا به کووید ۱۹ جان باختند.

به گزارش وبسایت انصاف‌نیوز در روز جمعه ۱۵ بهمن، مریم افرافراز که یکی از این افراد است، در شرح چگونگی بازداشت با بیان این که تصور کرده بودند «دزد حمله کرده»، گفت: حدود ۱۵ نفر نیرو بدون حکم به صورت مخفیانه به داخل دفتر حمله کردند. مأمورها بدون داشتن حکم گوشی‌های ما را گرفتند و نمی‌گذاشتند حتی با یکدیگر صحبت کنیم.

این فعال مدنی با بیان این که «مأموران پس از چند ساعت حکمی به آنها نشان دادند که در آن انگیزه و فعلی که ما انجام می‌دادیم کاملا قلب شده بود»، اضافه کرد: مأموران گفتند «یا تعهد دهید» و یا این که «بازداشت می‌شوید»؛ لو می‌گوید اگر تعهد می‌داد مانند آن بود که موارد ذکر شده در آن حکم را تأیید کرده باشد.

این فعال مدنی با شرح وضعیت سلول انفرادی، از جمله نبود «پنجره درست» و «تهویه مناسب»، دسترسی نداشتن به دارو و تماس با خانواده، افزود: «طبق رأی دیوان عدالت اداری، انفرادی جزو شکنجه سفید محسوب می‌شود و نباید استفاده شود.»

به گفته خانم افرافراز، مقامات بازداشتگاه در قبال درخواست او برای تماس با خانواده، گفته بودند «حق تماس» نداری و سپس با این عنوان که «باید بگوید در خانه دوستش است» اجازه تلفن داده بودند و پس از اصرار او، تنها اجازه داده بودند بگوید تحت بازداشت است اما حق ندارد بگوید در کجا.

این فعال مدنی تصریح کرد که بازجوها با تلقین تلاش کردند اتهاماتی را به او بقبولانند و از فشارهایی مانند فریاد زدن و تهدید در سلول انفرادی استفاده کردند. خانم افرافراز گفت بازجوها به او گفتند: «ما کارهای دیگری هم می‌توانیم بکنیم، کاری نکن که تو را به جای بدتری ببریم»، «گنده‌تر از تو را هم شکاندیم، تو را هم می‌شکنیم» و «می‌اندازمت در انفرادی و خودم به تعطیلات می‌روم». به اعتقاد خانم افرافراز این فشارها مصداق‌هایی از شکنجه سفید است.

به گفته محمود بهزادی‌راد،‌ وکیل مصطفی نیلی یکی دیگر از متهمان این پرونده، «اداره و عضویت در گروه‌های معاند» یکی از اتهامات منتسب به این فعالان مدنی و وکلای دادگستری است که مصداق آن ‌تشکیل گروهی در «واتس‌اپ و کلاب‌هاوس» برای بررسی کوتاهی در جان‌باختن شهروندان ایرانی بر اثر کرونا بوده است.

به گفته بهزادی‌راد، اتاق کلاب‌هاوس این فعالان به صورت غیرقانونی شنود شده و از مباحث مطرح شده در آن به شکل گزینشی برای ساختن پرونده علیه این اعضا استفاده شده است.

XS
SM
MD
LG