رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه بهشتی در تهران میگوید مقایسه هرم جمعیتی و تعداد بیماران، نشان میدهد ایران جزو ده کشور اول در رشد سرطان است.
دکتر محمد اسماعیل اکبری به خبرآنلاین گفت: ما جزو کشورهایی هستیم که بیشترین رشد سرطان را دارند، بنابراین ما هنوز بین یکچهارم تا یکپنجم کشورهای غربی سرطان داریم اما ازآنجایی که سنمان دارد بیشتر میشود و بیشتر در معرض عوامل خطر هستیم، لذا رشد سرطان در کشور ما تقریباً جزو ده کشور اول جهان است.
وی افزود: عدد مبتلایان ما به سرطان پایین است اما یک چیز دیگری اتفاق افتاده است، چون هم ریزفاکتورهای ابتلا به سرطان دارد افزایش پیدا میکند و هم بهدلیل افزایش عمر طول مدت مقابله با ریزفاکتورها زیاد شده است.
این پزشک با اشاره به آمارهای داخلی گفت: در زنان ایرانی اولین سرطان، سرطان سینه است و در مردان ایرانی اولین سرطان، سرطان پروستات است، قبلتر سرطان معده برای مردان اولین بود، اما الان جایگاه سوم را میان مردان و جایگاه چهارم را میان زنان ایرانی دارد، یعنی سرطان معده عقبنشینی کرده است... چهار سرطان ویژ ه زنان است، سرطان رحم، دهانه رحم، تخمدان و البته سرطان پستان.
سرطان دومین عامل مرگ و میر در بین مردم در ایران است. کمبود مصرف میوه و سبزی، کاهش فعالیت بدنی نسبت به گذشته، چاقی، کلسترول بالا، مصرف مواد مخدر و سیگار و عوامل محیطی را از عوامل موثر در افزایش موارد ابتلا به سرطان در ایران برشمرده میشود.
پیشتر، افشین استوار، مدیرکل دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر وابسته به وزارت بهداشت گفته بود، بر اساس آماری که از سه سال پیش ثبت شد، سالانه ۱۳۵ هزار ایرانی به سرطان مبتلا میشوند و پس از بیماریهای قلبی عروقی، ابتلا به سرطان دومین عامل مرگ ایرانیان به شمار میرود.
این آمار مربوط به گذشته است و هنوز نهادی آمار جدید ارایه نداده است. در سالهای اخیر بحرانهای زیست محیطی در ایران بر نگرانی ها برای افزایش سرطان افزوده است. چند ماه پیش، با ادامهدار شدن پدیده گرد و غبار در مناطق گستردهای از ایران از جمله ایلام، نمایندهای از این استان در مجلس روز ۲۴ اسفند هشدار داد که اگر برای مقابله با ریزگردها اقدامی نشود، «سونامی سرطان مردم ایلام را دربر خواهد گرفت.»
به تازگی بخش بزرگی از دریاچه ارومیه خشک شده و باز برخی نسبت به طوفان نمک و افزایش احتمال سرطان هشدار دادهاند.
مقامات دولتی در وزارت بهداشت ایران توان علمی و کادر درمانی در ایران را خوب توصیف میکنند و میگویند همه بیماران سرطانی در ایران توان ادامه درمان را دارند. با این حال، گزارشهای مردم در فضای مجازی حاکی از کمبود دارو و امکانات پزشکی برای بیماران مبتلا به سرطان و بیماریهای خاص است.
فروردین اسال هم دکتر اکبری گفته بود سن ابتلا به سرطان پستان در ایران ۱۰ سال جوانتر از دیگر نقاط دنیا» است و میانگین سن ابتلا به سرطان پستان در ایران، ۴۵ تا ۵۵ سالگی است.