یک عضو مجلس شورای اسلامی میگوید دولت ابراهیم رئیسی برای کاهش کسری بودجه سالانه «دشواری» دارد و کاهش آن طی یک سال ممکن نیست.
بر اساس گزارش خزانهداری کل ایران در شهریور ماه، دولت این کشور با کسری شدید بودجه و درآمد مواجه است، تنها یک سوم بودجه سال جاری محقق شده، و سهم درآمدهای نفتی ایران فقط ۹ درصد بوده است. در حالی که در بودجه امسال پیشبینی شده بود صادرات روزانه نفت حدود دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز باشد.
مهدی طغیانی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در ایران، در گفتوگویی که خبرگزاری ایلنا روز چهارشنبه ۱۲ آبان منتشر کرده، با بیان این که کاهش کسری بودجه سالانه «دشوار ولی امکانپذیر است»، تأکید کرد که دولت علاوه بر مدیریت هزینهها باید در بودجه «صرفهجویی» کند و همچنین لازم است که «پایههای درآمدی جدید» برای افزایش درآمدها در نظر بگیرد.
به گفته او، دولت مجبور است کسری درآمد را با «فروش نفت» یا «اوراق قرضه» جبران کند، اما این برای کشور «پیامدهای زیانبار» دارد.
طغیانی با تأکید بر این که مطابق سند چشمانداز توسعه، کسری بودجه باید تا پایان برنامه ششم به «صفر» میرسید، گفت: «ولی این کسری، سال به سال بیشتر شده است» و نباید از دولت توقع داشت که یکباره «کل کسری» را «به صفر برساند.»
او معتقد است در صورتی که دولت سال اول ۳۰ درصد، سال دوم ۲۰ درصد و سال بعد ۱۰ درصد کسری بودجه را کاهش دهد، «در مسیر درست قرار گرفته» و میتوان به کاهش تورم و بهبود «دیگر شاخصهای اقتصادی» هم امیدوار بود.
پیش از این نیز، یک عضو مجلس شورای اسلامی سوم آبان به ایلنا گفته بود بدون تعدیل بخشی از قیمتها در بودجه ۱۴۰۱ دولت نمیتواند بودجه را بدون کسری ببندد.
جعفر قادری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه با بیان این که لازم است مجلس و دولت مسابقه بر سر افزایش هزینهها را تمام کنند، از احتمال در نظر گرفتن «کف سهمیهای برای حاملهای انرژی» سخن گفته و افزوده بود: «دلیلی ندارد دولت بخواهد یارانه پرداخت کند» و بهای سوخت باید در بودجه ۱۴۰۱ «تعدیل» شود.