لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۵۸

آژانس: رآکتور تحقیقاتی عربستان تقریباً تکمیل شده است


رافائل گروسی، رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی
رافائل گروسی، رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز چهارشنبه ۲۲ آذر گفت که رآکتور هسته‌ای تحقیقاتی عربستان تقریباً تکمیل شده، و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در حال گفتگو با ریاض درباره بازرسی‌های ضروری است.

رافائل گروسی، رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، گفت که شرکت آرژانتینی «این‌وَپ» که سازنده این رآکتور است، سوخت را تکمیل کرده و قرار است آن را به عربستان سعودی ارسال کند. او گفت: «البته چند جنبه نظارتی هم هست که باید در نظر گرفته شود، چون از لحظه‌ای که عربستان دارای یک رآکتور تحقیقاتی شود، باید یک توافقنامه پادمانی جامع داشته باشیم.» گروسی افزود که ریاض به امضای توافقنامه آژانس – که از سال ۱۳۹۴ به روز شده – نزدیک می‌شود.

شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی، در شهریور گفته بود که پادشاهی سعودی تصمیم گرفته است به نظارت کنونی آژانس بر فعالیت‌های هسته‌ای خود که چندان جامع نیست و به طور سطحی انجام می‌شود، پایان دهد و مطابق آن چه که آژانس سال‌ها خواستار آن بوده است، به طور کامل به اجرای پادمان‌ها روی بیاورد.

گروسی در جریان بازدید از ریاض در پاسخ به پرسش خبرنگاران که سوخت چه زمانی به عربستان می‌رسد، آن را «منوط به تصمیم سعودی‌ها» دانست و گفت که شرکت آرژانتینی «از لحاظ مسائل تکنیکی» آماده است.

عربستان سعودی می‌خواهد برنامه هسته‌ای نوپایش را گسترش دهد و در نهایت قادر به فعالیت‌هایی از جمله غنی سازی اورانیوم حساس شود. معلوم نیست که بلندپروازی‌های هسته‌ای ریاض به کجا ختم می‌شود. چرا که محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، سال‌ها است می‌گوید اگر جمهوری اسلامی ایران که رقیب منطقه‌ای سعودی است دست به تولید سلاح هسته‌ای بزند، عربستان هم این کار را خواهد کرد.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی سال‌ها است که درباره برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی هشدار داده، و آمریکا و اتحادیه اروپا دولت و مقامات حکومت ایران را به دلیل پیشبرد برنامه مشکوک هسته‌ای و غنی‌سازی اورانیومی که کاربرد تسلیحاتی دارد، تحریم کرده‌اند.

تهران می‌گوید برنامه هسته‌ای را تنها با هدف‌های صلح آمیز دنبال می‌کند، ادعایی که آژانس همچنان به آن مظنون است.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG