لورا هولگیت، سفیر آمریکا در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در جلسه روز چهارشنبه، اول آذر، از اقدامات ایران که موجب «تضعیف» فعالیتهای آژانس برای تضمین ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای تهران شده است، انتقاد کرد.
او گفت: «ما با نگرانی جدی نتیجهگیری مدیرکل آژانس درباره تضعیف توانایی آژانس برای تضمین ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران را متذکر میشویم.»
رافائل گروسی، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ممانعت جمهوری اسلامی از حضور برخی از «باتجربهترین و متخصصترین بازرسان» این نهاد سازمان ملل متحد را موجب واردآمدن «ضربه بسیار جدی» به فعالیتهای آژانس در ایران ارزیابی کرده است.
جمهوری اسلامی در شهریور امسال به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اطلاع داده است که سرگرم حذف اسامی برخی از بازرسانی است که پیشتر دارای مجوز بازرسی در ایران بودند.
سفیر آمریکا در آژانس بین المللی انرژی اتمی به نقل از مدیر کل آژانس ، عدم اعطای مجوز فعالیت به بازرسان مجرب آژانس از سوی ایران را موجب «تاثیر جدی» بر فعالیت های راستی آزمایی آژانس خواند.
لورا هولگیت در ادامه افزود : «چنین اقداماتی عمیقاً نتایج معکوس به دنبال دارد و ما درخواست مدیرکل برای خودداری ایران از ایجاد اختلال در بازرسیهای آژانس را تکرار میکنیم.»
این مقام آمریکایی حذف بازرسان با تجربه توسط ایران در پی تغییرات اعلام نشده در آبشارهای سانتریفیوژهای پیشرفته در فردو در اوایل سال جاری را موجب «نقض آشکار» تعهدات پادمانی ایران دانست.
لورا هولگیت این اقدام ایران «بعد از شناسایی ذرات اورانیوم غنی شده تا بیش از ۸۰ درصد توسط آژانس درآن سایتها که بسیار فراتر از سطح مجاز غنیسازی ایران است» را باعث تشدید تنش ها توصیف کرد.
این مقام آمریکایی تاکید کرد که «ایران باید اقداماتی را انجام دهد که اعتماد بینالمللی را ایجاد کند، نه اینکه فعالیتهای اساسی آژانس را تضعیف کند.»
غنیسازی اورانیوم قلب برنامه هستهای جمهوری اسلامی است که اورانیوم را تا سطح ۶۰ درصد، غنیسازی میکند؛ میزانی که نزدیک به حدود ۹۰ درصد خلوص مورد نیاز برای ساخت بمب هستهای است.
به نوشته رویترز، جمهوری اسلامی تلاش برای دستیابی به تسلیحات هستهای را انکار میکند، اما هیچ کشور دیگری که به دنبال ساخت سلاح هستهای نیست، اورانیوم را تا این حد غنیسازی نکرده است.