وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران، با «اغتشاش» خواندن اعتراضات مردم در ایران گفت که تا زمانی که پلتفرمهای آمریکایی آسیبزا باشد، اعمال محدودیت بر آنها ادامه خواهد داشت.
در پی اعتراض به مرگ مهسا امینی در بازداشتگاه نیروی انتظامی و همچنین اعتراضات سراسری در تمام ایران و جهان، اینستاگرام و واتساپ در ایران محدود شد. دامنه این محدودیت تنها در ایران نبودو برخی از کاربران ایرانی مقیم خارج از کشور نیز که واتساپ آنها بر روی شمارههای ایران بارگذاری شده بود از قطع ارتباطشان با واتساپ خبر دادند.
حالا با گذشت بیش از دو هفته و دامنهدار شدن اعتراضات و انعکاس آن به سراسر جهان، عیسی زارع پور وزیر ارتباطات از تداوم اعمال محدودیت بر اینستاگرام و واتساپ در ایران خبر داد.
زارعپور در حاشیه جلسه چهارشنبه ششم مهر هیات دولت، فضای اینستاگرام و واتساپ را آشوبزا خواند و گفت: «تا وقتی این پلتفرمها موجب آسیب به کشور شود، محدودیت آنها ادامه پیدا میکند و در صورت صلاحدید مراجع ذیصلاح، مجدداً محدودیت آنها برداشته میشود.» او گفت که و مرجع رسیدگی به این مطلب در حوزه اختیارات وزارت ارتباطات نیست. زارع پور همچنین تاکید کرد که جمهوری اسلامی، به دنبال تقویت زیر ساخت پلتفرمهای داخلی است.
این درحالی است که مؤسسه نتبلاکز که اختلال اینترنت در سراسر جهان را رصد میکند، گزارش کردهاست که اینترنت در ایران کند شده و دسترسی به اینترنت در بسیاری از شهرهای کردستان به شدت ضعیف یا به طور کامل قطع شده است.
همزمان با فیلتر شدن پلتفرهای اینستاگرام و واتساپ در ایران و همچنین کند شدن سرعت اینترنت، ایلان ماسک کارآفرین آمریکایی از فعال شدن اینترنت ماهوارهای استارلینک خبر داد. او پیشتر و در پی تقاضای کاربران ایرانی برای ارائه پوشش اینترنت ماهوارهای اعلام کرده بود که به دنبال دریافت معافیت از تحریمهای ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی برای ارائه خدمات اینترنت به مردم ایران است. خواستهای که آمریکا با آن موافقت کرد.
کریم سجادپور، پژوهشگر در موسسه کارنگی، روز یکشنبه در توئیتیهایی نوشت که با ایلان ماسک، درباره استارلینک در ایران صحبت کرده و ایلان ماسک تاکید کرده است که: «استارلینک اکنون در ایران فعال شده است. این مستلزم استفاده از پایانههای داخل کشور است که من گمان میکنم دولت [ایران] از آن حمایت نخواهد کرد، اما اگر کسی بتواند ترمینالها را وارد ایران کند، کار خواهد کرد. »
به گفته سجادپور مقامات دولت بایدن آماده کمک برای فرستادن ترمینالهای استارلینک به ایران هستند، اما دو چالش اصلی وجود دارد، مالی و لجستیکی. راهاندازی و نگهداری هزاران پایانه استارلینک در ایران میلیونها دلار هزینه خواهد داشت. این چالش به گفته او قابل حل است و چالش بزرگتر لجستیکی است.
با وجود افزایش خشونت نیروهای امنیتی بر ضد معترضان در خیابانهای شهرهای مختلف ایران و قطع کامل اینترنت خانگی و همراه، برای جلوگیری از انتقال اخبار تصاویر و رخدادهای اعتراضات، معترضان همچنان در خیابانها یکصدا بر خواستههای خود پافشاری میکنند. شعار مشترک معترضان در بسیاری از تجمعها «زن، زندگی، آزادی» است.