لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۰۰

سازمان ملل ادبیات نژادپرستی درفرانسه را محکوم کرد


وزیر دادگستری فرانسه
وزیر دادگستری فرانسه

سازمان ملل: تعرض به وزیر سیاه پوست فرانسه نشانه گسترش نژادپرستی، خارجی ستیزی و عدم مدارا در برخی از کشورهای اروپاست

سازمان ملل متحد روز جمعه، موج حمله های نژادپرستانه به وزیر دادگستری سیاه پوست فرانسه را به شدت محکوم کرد. به گزارش خبرگزاری فرانسه، روپرت کالویل، سخنگوی کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل در ژنو گفت: «ما حمله های نژادپرستانه ای را که در هفته های اخیر به کریستین توبیرا صورت می گیرد محکوم می کنیم.»

او گفت «این سوء رفتار ناپذیرفتنی علیه یک سیاستمدار برجسته که به خاطر رنگ پوستش انجام می شود، نشانه ای نگران کننده از بالاگرفتن موج نژادپرستی، خارجی ستیزی و عدم مدارا علیه اقلیت های قومی و مذهبی و مهاجران در بسیاری از کشورهای اروپایی ست».

روز چهارشنبه نشریه راست گرای افراطی فرانسوی «مینوت» با روی جلدی منتشر شد که تصویر کریستین توبیرا، وزیر دادگستری فرانسه را با این توضیح نشان می داد: «توبیرا که مثل میمون ناقلاست، موزش را پس گرفته». روپرت کالویل این توجیه نشریه فرانسوی را که تنها می خواسته با دو اصطلاح معمول فرانسوی بازی زبانی کند، رد کرد. به زبان کوچه و بازار فرانسه «موز را گرفتن» معنی خوشحال و خندان بودن دارد.

او گفت «نیت نژادپرستانه ای که این بازی لفظی القا می کند کاملا واضح است.»

از زمانی که در اوایل سال جاری خانم توبیرا متن قانون ازدواج همجنس گرایان را امضا کرد، هدف تنفر و حمله های نژادپرستانه راست گرایان و نشریه مینوت قرار گرفت، اما در هفته های اخیر این حملات افزایش یافته است.

ماه گذشته ، ان سوفی لکلر، نامزد حزب راست افراطی «جبهه ملی» فرانسه برای انتخابات شهرداری ها در شهر آنژه در استان اردن، در تلویزیون گفته بود: «ترجیح می دهم او را در حالی که از شاخه درخت آویزان است ببینم تا در هیئت دولت». او همچنین درصفحه فیسبوک خود تصویری مونتاژشده قرار داده بود که کریستین توبیرا را با میمون مقایسه می کرد. حزب جبهه ملی عضویت او را معلق کرده است.

در تظاهراتی که روز ۲۵ اکتبر علیه ازدواج همجنس گرایان برگزار شد و کودکان نیز در آن شرکت داشتند، تظاهرکنندگان با پرتاب پوست های موز خطاب به توبیرا شعار می دادند:« میمون، موزت را بخور».

نشریه مینوت این وقایع را «جزئی» توصیف کرده اما تکرار آن همراه با سخنان خارجی ستیزانه و اهانت آمیز درمورد روما ها (کولیان) به نگرانی در مورد برآمدن موجی از ادبیات نژادپرستانه در فرانسه دامن زده است. با این حال منتقدان می گویند قشر سیاست مداران فرانسه تا پیش از انتشار این شماره مینوت، در مقام دفاع از توبیرا در برابر این توهین ها برنیامده بودند.

کالویل بر لزوم موضع گیری آشکار سیاست ورزان تاکید کرد و از «محکوم کردن یک صدا و صریح» دولت فرانسه و دیگر سیاست ورزان این کشور استقبال کرد.
اخیراً کمیته امحای تبعیض نژادی سازمان ملل از فرانسه خواسته است تلاش های خود را دراین زمینه افزایش دهد.

به گفته کالویل، سازمان ملل درماه ژوئیه نیز تعرض نژادپرستانه یک سیاست مدار ارشد ایتالیایی به وزیر کنگو تبار مهاجرت ایتالیا را محکوم کرده بود. این سیاست مدار، سسیل کی ین گه را به اورانگ اوتان تشبیه کرده بود.

نخست وزیر فرانسه روز پنجشنبه علیه هفته نامه راست گرای افراطی مینوت، به خاطر « اهانت های نژادپرستانه» اعلام جرم کرد. در صورت محکوم شدن این نشریه سردبیران آن حداکثر به شش ماه زندان و پرداخت ۲۲ هزار و پانصد یورو جریمه محکوم خواهند شد. ژان ماری ایرو، با تاکید بر آن که « با تمام قوا این حملات نژادپرستانه، رسوایی آور و تحمل ناپذیر» علیه توبیرا را محکوم می کند گفت که بیش از هرزمان از وزیر دادگستری فرانسه حمایت می کند.

سیاست ورزان فرانسه از همه جناح ها یک صدا گزارش نشریه مینوت را با واژه هایی چون «ننگین» و «جبون» و «وقاحت بار» توصیف کرده اند. حتی حزب راست گرای افراطی جبهه ملی نیز این اقدام را محکوم کرده است؛ هرچند که ادعا کرده سیاستمداران از این واقعه برای حمله به این حزب استفاده می کنند.

وزیر کشور فرانسه، مانوئل والس، گفت قصد دارد از انتشار شماره توهین آمیز مینوت جلوگیری کند. اما والس خود در مقام متهم قرار دارد. یک گروه ضد نژاد پرستی فرانسوی به خاطر سخنان او در باره این که اغلب روما ها نمی توانند در جامعه فرانسوی جابیفتند و بهتر است به اروپای شرقی بازگردند، علیه او به دادگاه شکایت کرده است.

در جلسه مشترک نخست وزیر فرانسه با وزیران دادگستری، فرهنگ، و کشور فرانسه برای گرفتن موضعی مناسب در برابر مینوت، توبیرا گفت از این نشریه شکایت نمی کند زیرا نمی خواهد مفت و مجانی باعث تبلیغ آن شود. شماره های نشریه مینوت روز چهارشنبه بر بساط های روزنامه فروشی دیده نمی شد. به گفته فروشندگان این شماره در همان دقایق اول نایاب شد.

بر اساس مصوبه قانونی سال ۲۰۰۴ توییتر و فیس بوک باید همه اظهار نظرهای نژادپرستانه را از این وب سایت ها حذف کنند. فرستندگان چنین نوشته هایی با مجازات هایی چون زندان و جریمه نقدی روبرو می شوند. اما نظرگاه های توهین آمیز علیه توبیرا، مسلمانان و روماها روز به روز در اینترنت گسترش می یابد.

توبیرا در مصاحبه ای با نشریه لیبراسیون در باره نخستین حمله ها علیه او گفت:«گذشته از مورد من، این حمله ها ی نژادپرستانه قلب جمهوری را هدف گرفته اند.» و افزود:« با این حمله هاهم بستگی اجتماعی ما نابود می شود، تاریخ یک ملت مورد تردید قرار می گیرد.»

نشریه کانار آنشنه در پاسخ به این که آیا فرانسه نژادپرست است نوشت:« فرانسه نه، اما برخی فرانسوی ها، آری.»

اما کوفی یاماگان یک شهروند فرانسوی توگو تبار به رادیو فرانس انتر گفت:«فرانسه نژاد پرست نشده، فرانسه نژادپرست بود». او گفت در گذشته نژادپرستی نوعی تهاجم و اهانت بود نه یک عقیده. او سیاست مداران راست گرا را به مشروعیت بخشیدن به ادبیات نژادپرستانه محکوم کرد و بویژه به گفته نیکولا سرکوزی، رئیس جمهور پیشین فرانسه در سال ۲۰۰۷ در داکار استناد کرد که گفته بود:«سیاهان هنوز وارد تاریخ نشده اند.»

یاماگان از فرانسوا اولاند، رئیس جمهوری فرانسه، خواست که سکوت خود را بشکند و علیه گفتارهای نژادپرستانه موضع گیری کند. اما به نظر نمی رسد که سخنان اولاند، که در آمارگیری این هفته محبوبیتش به زیر ۲۱ درصد رسیده، بتواند نتیجه بخش باشد.
XS
SM
MD
LG