لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۵۵

رقابت ۲۱ فیلم برای دریافت نخل طلای جشنواره فیلم کن


اعضای هیئت داوران بخش رقابتی اصلی جشنواره کن
اعضای هیئت داوران بخش رقابتی اصلی جشنواره کن

هفتادوششمین جشنواره فیلم کن روز شنبه با برگزاری مراسم اختتامیه و اهدای جوایز هیئت داوران به برترین‌های این دوره به پایان می‌رسد.

به گزارش آسوشیتدپرس، در بخش رقابتی اصلی، ۲۱ فیلم اکران شد و در طول دو هفته، سینماگران مطرحی روی فرش قرمز جشنواره حاضر شدند.

مهمترین جایزه جشنواره، یعنی نخل طلا، به اثری اهدا خواهد شد که به عقیده هیئت داوران به ریاست روبن استلوند‌ سوئدی، بهترین فیلم جشنواره است. روبن استلوند، خود در گذشته دو بار موفق به دریافت نخل طلای جشنواره کن‌ شده است.

پیش‌بینی بهترین فیلم در این رویداد سینمایی بسیار دشوار است و هیئت داوران کن در اکثر دوره‌ها با اهدای جوایز خود، منتقدین هنری را غافلگیر کرده‌اند. با درنظر گرفتن این موضوع، تمام ۲۱ فیلم حاضر در بخش رقابتی اصلی از شانس دریافت نخل طلا برخوردارند.

اما از فیلم‌های مورد علاقه نویسندگان هنری، می‌توان به «منطقه مورد علاقه» ساخته جاناتان گلیزر، «برگ‌های افتاده» اثر آکی کائوریسماکی، و «آناتومی یک سقوط» به کارگردانی جوستین تریت نام برد.

ساندرا هولر آلمانی با هنرنمایی در فیلم‌های «آناتومی یک سقوط» و «منطقه مورد علاقه» از شانس زیادی برای دریافت جایزه بهترین بازیگر زن جشنواره برخوردار است.

ساندرا هولر
ساندرا هولر

بخش «نوعی نگاه» جشنواره، روز جمعه با اعلام اسامی برندگان به پایان رسید و جایزه اصلی به نخستین فیلم مولی منینگ واکر با عنوان «چگونه سکس داشته باشیم» اهدا شد.

هفتادوششمین جشنواره کن نیز خالی از لحظات خاطره‌انگیز، هیجان‌انگیز یا جنجالی نبود. پرطرفدارترین فیلم‌های جشنواره، آثاری بودند که در خارج از بخش رقابتی اکران شدند، و چهره‌های سرشناس هالیوودی امسال نیز صحنه را تسخیر کردند.

مارتین اسکورسیزی با فیلم «قاتلان ماه کامل» حضور موفقی در جشنواره داشت؛ اثری با بازی رابرت دنیرو و لئوناردو دی‌کاپریو که با استقبال زیادی همراه شد.

رابرت دنیرو، مارتین اسکورسیزی، لئوناردو دی‌کاپریو
رابرت دنیرو، مارتین اسکورسیزی، لئوناردو دی‌کاپریو

«ایندیانا جونز و شماره‌گیر سرنوشت»، فیلم محبوب دیگر جشنواره بود و هریسون فورد در آخرین حضور خود در این مجموعه سینمایی، با نقش دکتر جونز وداع کرد.

هریسون فورد
هریسون فورد

انتخاب «ژان دو باری» با هنرنمایی جانی دپ به‌عنوان فیلم افتتاحیه جشنواره با انتقاداتی همراه بود. برخی از منتقدین، مدیران جشنواره را به ابراز محبت بیش از حد به این بازیگر متهم کردند که به عقیده گروهی رفتارهای ناشایستی علیه زنان داشته است.

با این حال نمایش فیلم بسیار موفق بود و حاضرین به مدت هفت دقیقه، عوامل و بازیگران از جمله جانی دپ را تشویق کردند.

جانی دپ
جانی دپ

اختلافات جشنواره کن که فیلم‌های در حال رقابت را ملزم به رعایت قوانین سخت‌گیرانه سینمای فرانسه می‌کند، با شبکه اینترتی نتفلیکس همچنان ادامه دارد.

با این حال، به طرز جالبی، نتفلیکس ممکن است برنده نخل طلا شود. این شبکه اینترنتی اخیرا فیلم «مه دسامبر» با بازی تاد هاینز، ناتالی پورتمن، و جولیام مور را که در بخش رقابتی اصلی شرکت دارد برای پخش در آمریکای شمالی به مبلغ ۱۱ میلیون دلار خریده است.

بر خلاف دوره‌های گذشته امسال، هیچ فیلمی از ایران در بخش رقابتی اصلی جشنواره شرکت نداشت.

کاوه فرنام، تهیه‌کننده سینمایی و عضو کانون فیلمسازان مستقل ایران، پیشتر در گفت‌وگو با صدای آمریکا درباره عدم گزینش فیلم‌های ایرانی در بخش رقابتی اصلی هفتادوششمین جشنواره فیلم کن نیز توضیحاتی داد.

به گفته آقای فرنام، در جشنواره برلین هم همین شرایط وجود داشت و هیچ فیلمی از ایران در بخش رقابتی اصلی حضور نداشت. او می‌افزاید که این موضوع را باید از چند جنبه بررسی کرد، نخست اینکه، سینمای ایران واقعاً فیلمی در حد و اندازه جشنواره کن نداشت که راهی این رویداد سینمایی شود.

کاوه فرنام
کاوه فرنام

کاوه فرنام می‌گوید: «در فهرست آثار منتخب حاضر در جشنواره کن، اسامی سینماگران قابل احترامی مانند نوری‌ بیگلی جیلان، وس اندرسون، کن لوچ، و چهره‌های مطرح دیگری را می‌بینیم. ما در چنین فضای رقابتی سینماگران ایرانی زیادی نداریم، البته محمد رسول‌اف، جعفر پناهی، ‌اصغر فرهادی در چنین سطحی هستند ولی آنها شرایط ساخت فیلم را نداشتند.»

او نی‌افزاید: «آقایان پناهی و رسول‌اف که در زندان بودند، اصغر فرهادی نیز درگیر حواشی بسیار بسیار جدی شد و خارج از ایران است و احتمالا فیلم بعدی خود را نیز در ایران نخواهد ساخت.»

به گفته این تهیه‌کننده سینمایی، «در دوره‌ای که به درستی انقلاب مهسا نام گرفته است، عملا طی ۴-۵ ماه امکان فیلمبرداری و ساخت فیلم در ایران وجود نداشت، و البته یکی دو ماه پیش از آن نیز شاهد هجوم گسترده‌ای از سوی حکومت به مستندسازان ایرانی، و به دنبال آن دستگیری رسول‌اف، آل‌احمد، و پناهی بودیم، به عبارتی اصلا شرایط، زمان، و فضایی برای سینماگران مستقل و چهره‌های برجسته ما وجود نداشت تا کار کنند، و به همین‌ دلیل فیلمی برای رقابت در جشنواره‌های معتبر سینمایی نداشتیم.»

کاوه فرنام می‌گوید: «باید در نظر داشت که سینمای جهان نیز دوران پسا کرونا را تجربه می‌کند، تعداد فیلم‌های خوبی که دو سال اخیر ساخته شده و به نمایش در نیامده، زیاد است و به همین دلیل‌ رقابت سختی برای حضور در جشنواره‌های سینمایی وجود دارد.»

این مطلب با استفاده از گزارش آسوشیتدپرس تنظیم شده است.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG