جشنواره «انیمایو» در جزایر قناری اسپانیا که از جشنوارههای معتبر انیمیشن اروپا محسوب میشود، برندههای سال ۲۰۲۳ خود را اعلام کرد.
در این دوره، انیمیشن «یونیفرم ما» ساخته یگانه مقدم صاحب دو جایزه مهم شد که دستاوردی ارزنده برای این هنرمند ایرانی محسوب میشود. این اثر برنده جایزه بزرگ هیئت داوران در بخش بهترین انیمیشن کوتاه بینالمللی شد، و همچنین جایزه بهترین ساخته رسانههای ترکیبی را دریافت کرد.
در سایت جشنواره انیمایو، یونیفرم ما «اثری با کیفیت فوقالعاده» توصیف شده است که بهطور «استثنایی» تکنیکهای مختلف انیمیشن را ترکیب کرده، و سخت مورد توجه هیئت داوران قرار گرفته است.
یونیفرم ما، درباره یک زن جوان ایرانی است که دوران تحصیل خود را از میان چروکها و درزهای لباس قدیمی خود به یاد میآورد. این اثر، ترکیبی از تکنیکهای دو بعدی و استاپموشن است.
جشنواره انیمایو، نخستین و تنها جشنواره انیمیشن در اسپانیا است که مورد تأیید آکادمی علوم و هنرهای سینمایی اسکار قرار دارد و برندگان بخشهای انیمیشن کوتاه بینالمللی و انیمشین کوتاه اسپانیاییزبان واجد شرایط شرکت در رقابت اسکار هستند.
به این ترتیب انمیشین «یونیفرم ما» ساخته یگانه مقدم، و «آمارداس» ساخته کارمن کوردوبا بهعنوان بهترین انیمیشن کوتاه اسپانیاییزبان به آکادمی علوم و هنرهای سینمایی معرفی خواهند شد. آمارداس به دلیل کیفیت و پیام تأثیرگذارش مورد تمجید قرار گرفت و همچنین موفق به دریافت جایزه بهترین انیمشین دو بعدی شد.
رضا ریاحی، کارگردان ایرانی فرانسوی یکی از هنرمندانی است که با انیمشین کوتاه «نوازنده» در سال ۲۰۲۲ در همین بخش به فهرست نامزدهای مقدماتی جایزه اسکار رسید.
او به صدای آمریکا میگوید: «جشنوارههای زیادی در کشورهای مختلف جهان هستند که بصورت خاص انیمیشنهای کوتاه را اکران میکنند و تعدادی از آنها مورد قبول آکادمی علوم و هنرهای سینمایی هستند.»
به گفته رضا ریاحی، آثاری منتخب این فستیوالها که جایزه دریافت میکنند، همراه با انیمیشنهای کوتاه دیگری که واجد شرایط شرکت در اسکار هستند، در چند مرحله غربال میشوند، به فهرست مقدماتی و نهایی اسکار میرسند و برای دریافت جایزه رقابت میکنند.
این هنرمند ایرانی فرانسوی انیمیشن خود را به شیوه دو بعدی ساخت و از تکنیک کاتاوت سنتی استفاده کرد که بسیار مورد توجه منتقدین هنری قرار گرفت.
او با اشاره به اینکه جایزه اسکار معمولا به انیمیشهای دیزنی، پیکسار، و آثار سه بعدی با بودجههای هنگفت میرسد، میگوید، معمولا کارهای ساده، دو بعدی، و دستی شانس زیادی برای دریافت این جایزه ندارند و کمتر صاحب جایزه میشوند.
با این حال او یادآور میشود که دریافت جایزه در جشنوارهها یا رسیدن به فهرست مقدماتی اسکار موفقیت مهمی برای هنرمندان سبک انیمیشن محسوب میشود و در تثبیت موقعیت حرفهای آنها تأثیرگذار است.
در جشنواره این دوره انیمایو بیش از دو هزار انیمیشن کوتاه از حدود ۸۰ کشور جهان شرکت داشتند که توسط هیئت داوران مورد بررسی قرار گرفتند و در نهایت ۶۰ اثر منتخب به مرحله نهایی رسیدند.
ریاست هیئت داوران را آندریاس دژا، از چهرههای سرشناش شرکت «دیزنی» بر عهده داشت که با آثاری چون «شیرشاه» و «علاالدین» شناخته میشود.
او علاوه بر نمایش انیمیشن کوتاه جدید خود با نام «موشکا» که اثری دو بعدی است، یک دوره آموزشی سه ساعته را برای هنرمندان جوان حاضر در جشنواره ترتیب داد.
به گفته آندریاس دژا، از ویژگیهای مهم آثار ارائه شده به جشنواره، فاصله گرفتن غافلگیرکننده هنرمندان از کامپیوتر و بازگشت به تکنیکهای دو بعدی و استاپموشن است.
این جشنواره انیمیشن، علاوه بر جنبه رقابتی خود، برنامههای آموزشی متنوعی را ارائه میکند، و ضمن ارئه کمکهای مالی و بورس تحصیلی، موقعیتهای شغلی را به هنرمندان جوان معرفی میکند.
برگزاری جشنواره انیمایو باعث افزایش تعداد استودیوهای انیمیشن در جزایر قناری شده است و به گردشگری این منطقه نیز کمک میکند.
آثار برگزیده این جشنواره در کشورهای مختلف جهان از جمله آمریکا، اسپانیا، پرتغال، جمهوری چک، بلژیک، هند، و کلمبیا اکران خواهند شد.
این جشنواره انیمیشن توسط دامیان پریا تأسیس شده است و با حمایت نهادها و سازمانهای مختلف هجدهمین دوره خود را با موفقیت پشت سر گذاشت.
در تنظیم این مطلب از گزارش ورایتی و سایت جشنواره انیمایو استفاده شده است.