انسیه خزعلی معاون امور زنان و خانواده ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم جمهوری اسلامی، روز یکشنبه ۲۰ اسفند برای شرکت در نشست کمیسیون مقام زن سازمان ملل متحد وارد نیویورک شد؛ این در حالی است که جمهوری اسلامی اواخر آذر ۱۴۰۱ و در پی سرکوب جنبش «زن زندگی آزادی» از این کمیسیون اخراج شد.
خزعلی که برای شرکت در شصت و هشتمین کمیسیون مقام زن سازمان ملل متحد به ایالات متحده سفر کرده، در بدو ورود به شهر نیویورک، مقر سازمان ملل متحد، به خبرنگاران رسانههای حکومتی گفت: آمدهام تا به شرایط ویژه زنان در غزه بپردازم و خواستار اخراج اسرائیل از کمیسیون مقام زن سازمان ملل شوم.
او همچنین افزود: «به صورت متداول کشورها، گزارشی از وضعیت زنان ارائه میکنند و ما هم وضعیت زنان ایران را گزارش خواهیم کرد و همینطور وضعیت زنان در جامعه بینالمللی و مسائلی که با آن مواجه هستند و به صورت ویژه، به شرایطی که زنان فلسطینی در غزه دارند خواهیم پرداخت.»
سفر انسیه خزعلی به آمریکا و حضور او در سازمان ملل، در حالی صورت میگیرد که جمهوری اسلامی اواخر آذر ۱۴۰۱ و در پی سرکوب خشونتبار جنبش «زن زندگی آزادی» و اعتراضات گسترده پس از آن به برخورد جمهوری اسلامی با مردم ایران، به ویژه زنان، از کمیسیون مقام زن سازمان ملل اخراج شد.
معاون ابراهیم رئیسی در حالی به آمریکا سفر کرده تا به گفته خودش «درباره وضعیت زنان در ایران گزارش بدهد و از حقوق زنان فلسطینی در غزه» دفاع کند، که دو روز پیش از آن کمیته حقیقتیاب شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در مورد اعتراضات سراسری ایران، در نخستین گزارش خود «تبعیض نهادینه شده علیه زنان و دختران» در ایران را محکوم کرد و آن را به معنای «نقض حقوق بشر و جنایت علیه بشریت» دانست و از مقامات جمهوری اسلامی خواست «بدون قید و شرط» تمام احکام اعدام را متوقف و فورا بازداشتشدگان را آزاد کنند و به سرکوب معترضان، خانوادههای آنها و حامیان جنبش «زن، زندگی، آزادی» پایان دهند.
نشست های سالانه کمیسیون مقام زن، بزرگترین گردهمایی سازمان ملل متحد در موضوعات مرتبط با زنان و توانمندسازی آنان است که امسال از ۱۱ تا ۲۲ مارس، برابر با ۲۱ اسفند ۱۴۰۲ تا سوم فروردین ۱۴۰۳، با موضوع اولویت «تسریع در دستیابی به آگاهسازی و توانمندسازی زنان» برگزار می شود.
شصت و هشتمین نشست کمیسیون مقام زن با حضور ۱۰۱ هیات از سراسر جهان برگزار میشود.
کمیسیون وضعیت زنان سازمان ملل در سال ۱۹۴۶ تأسیس شد. این کمیسیون اصلیترین نهاد سیاستگذاری جهانی است که منحصراً به برابری جنسیتی و پیشرفت زنان اختصاص دارد. هر سال، نمایندگان کشورهای عضو، در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک گردهم میآیند تا پیشرفت در برابری جنسیتی را ارزیابی، چالشها را شناسایی، استانداردهای جهانی را تعیین و سیاستهای مشخصی را برای ارتقای برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان در سراسر جهان تدوین کنند.