دستیار ویژه وزیر راه و شهرسازی از افزایش واحدهای پروژه «نهضت ملی مسکن» خبر داد و گفت که این واحدها با قیمت هر متر مربع ۵ تا ۱۰ میلیون تومان شروع شده که ممکن است با ١٢ میلیون تومان تمام شوند. این درحالی است که رسانهها پیش بینی میکنند که قیمت تمام شده تا هر متر مربع ۱۵ میلیون تومان افزایش خواهد یافت.
روح الله اکبری همچنین میگوید که ساخت یک میلیون و ٩٠٠ هزار واحد نهضت ملی مسکن آغاز شده است.
خبرگزاری ایلنا ۲۳ آبان ماه به وضعیت مسکن ملی پرداخته و نوشته بود که افزایش قیمت تمام شده «مسکن ملی» از ۴ میلیون تومان به ۱۵ میلیون تومان و وضعیت بحرانی معیشت باعث شده است تا متقاضیان این خانهها توان پرداخت «آورده» خود را نداشته باشند.
براساس اعلام ایلنا، این موضوع باعث قرار گرفتن کارگران در نوبت حذف از «طرح ملی مسکن» شده است.
روزنامه «دنیای اقتصاد» نیز در گزارشی در ۲۱ آبان ماه نوشت که در دو سالگی طرح ساخت یک میلیون مسکن در سال، حجم عرضه موثر، ۶۰۰ هزار واحد و تقاضای موثر نیز ۶۵۰ هزار نفر است.
به نوشته این روزنامه طرح ساخت «مسکن ملی» ۲ ساله شد؛ اما «تقاضای پایکار» و «تیراژ ساخت» هر دو کمتر از نصف هدف مصوب است.
افزایش مکرر قیمت مسکن ملی به یکی از چالشهای متقاضیان تبدیل شده؛ به طوری که قیمت ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان برای هر متر مربع در سال ۱۴۰۰ برای متقاضیان به ۱۲ میلیون تومان رسیده است. درحالی که قرارداد متقاضیان با نرخ سال ۱۴۰۰ بوده و پرداختها نیز باید بر همان اساس صورت میگرفت.
افزایش قیمت به گونهای بوده است که مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید چهارم آذرماه سال ۱۴۰۱ گفته بود: «هزینه ساخت هر واحد مسکونی طرح نهضت ملی مسکن با مدیریت دولت در تامین مصالح و استفاده از روش انبوه سازی متری ۶/۵ میلیون تومان است.»
علیرضا جعفری توضیح داده بود: «همان رقم متری ۴/۵ میلیون تومان مبنای ساخت هر متر واحدهای نهضت ملی مسکن است که از سوی معاونت مسکن وزارت راه و شهرسازی در سال ۱۴۰۰ اعلام شد، البته این رقم با لحاظ شاخصهای تورمی سه ماه سوم سال ۱۴۰۰ اعلام شد و وقتی بهروزرسانی کردیم در سال ۱۴۰۱ به رقم متری ۶/۵ میلیون تومان رسیدیم.»
رئیس انجمن انبوهسازان استان تهران نیز ۱۷ خرداد امسال از موافقت وزارت راه و شهرسازی با قیمت ۱۰ میلیونی ساخت «مسکن ملی» خبر داده بود.
روزنامه دنیای اقتصاد در ۲۱ آبان ماه نوشت که پیشبینی میشود که هزینه تمام شده مسکن ملی تا ۱۵ میلیون تومان برای هر متر مربع افزایش پیدا کند.
همین مشکلات باعث شد تا رهبر جمهوری اسلامی ۲۱ آبان ماه به وزارت راه و شهرسازی اجازه بدهد تا دو میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی را برای تامین مالی بخشی از پروژههای «نهضت ملی مسکن دریافت» هزینه کند.
برخی کارشناسان بر این باورند که مسکن ملی، در دولت رئیسی راه به جایی نخواهد برد و سرنوشت ۲ میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی در کنار ۱۰.۵ هزار هکتار زمین مازاد دستگاههای دولتی که برای این کار شناسایی شده در نهایت نامعلوم خواهد ماند.