لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۵۵

 ارزش دلاری «حداقل دستمزد» کارگران ایرانی هر سال کمتر می‌شود


دستمزد کارگرانی که مشمول قانون کار نیستند کمتر از مصوبه مزدی شورای عالی کار است. آرشیو
دستمزد کارگرانی که مشمول قانون کار نیستند کمتر از مصوبه مزدی شورای عالی کار است. آرشیو

روزنامه «دنیای اقتصاد» در ایران روز شنبه ۲۹ مهر، در گزارشی نوشت که ارزش دلاری دستمزد دریافتی کارگران ایرانی هر سال کمتر از قبل شده است.

بر اساس مصوبه اسفند سال گذشته شورای عالی کار، حداقل دستمزد ماهانه کارگران مشمول قانون کار، متاهل و دارای فرزند حدود ۸ میلیون تومان است. این در شرایطی است که به نوشته شماری از خبرگزاری ها و همچنین به تاکید تشکل های کارگری در ایران، کارگرانی که مشمول قانون کار نیستند، دستمزدی به مراتب کمتر از این میزان را دریافت می کنند.

«دنیای اقتصاد» چاپ تهران نوشت: بررسی «تغییرات رقم حداقل دستمزد» در دهه ۹۰ خورشیدی نشان می‌دهد با وجود افزایش مداوم مبلغ حداقل دستمزد، «ارزش واقعی آن، متاثر از تورم بوده است.»

بر اساس این گزارش، نتیجه حاصل از این وضع، به این معنی است که در سال‌هایی که اقتصاد ایران «تورم بالایی» را تجربه کرده، ارزش واقعی حداقل دستمزد «به شکل چشمگیری کاهش یافته‌ است.»

کاهش ارزش دستمزد در ایران ، اعتراض های گسترده ای را حتی از سوی تشکل های کارگری به رسمیت شناخته شده از سوی جمهوری اسلامی به همراه داشته است. در این وضعیت، مطالبه افزایش دستمزد بر اساس افزایش هزینه های زندگی و نرخ تورم بارها مطرح شده است.

بر اساس آمار رسمی، هزینه زندگی در تهران بیش از ۳۰ میلیون تومان در ماه و در شهرهای دیگر بیش از ۲۰ تا ۲۵ میلیون تومان برآورد شده است.

در این حال، علی‌حسین رعیتی‌فرد، معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، روز نهم مهر با رد افزایش دستمزد کارگران در سال جاری، گفته بود: «سالانه یک‌بار، موضوع حداقل حقوق بررسی می‌شود» و افزایش حداقل دستمزد کارگران را به «سال آینده» موکول کرد.

او تنها مقام جمهوری اسلامی نیست که با افزایش دستمزد کارگران مخالفت کرده است. صولت مرتضوی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، هم مخالفت خود با این موضوع را اعلام کرده است.

به گزارش خبرگزاری ایلنا، علی‌حسین رعیتی‌فرد که در گذشته ریاست سازمان بسیج کارگری را بر عهده داشت، در پاسخ به دلیل تطبیق نیافتن دستمزد امسال کارگران با نرخ تورم، اعتراف کرده بود: «قطعا همیشه نرخ تورم در تعیین حداقل دستمزد رعایت‌ نمی‌شده است.»

بر اساس دو تبصره ماده ۴۱ قانون کار، حداقل دستمزد ماهانه کارگران باید بر اساس نرخ تورم و هزینه زندگی یک خانوار تعیین شود.

دنیای اقتصاد در گزارش خود نوشت: به دلیل «تجربه جهش‌های ارزی در اقتصاد ایران»، ‌ارزش دلاری حداقل دستمزد در سال‌هایی که ارزش ریال مقابل دلار کاهش یافته، «پایین آمده است.»

رسول گرگیج، فعال کارگری، روز ۱۵ مهر گفته بود که امروزه کارگران برای تامین «حداقل‌های زندگی» خود با مکشکلات زیادی روبرو هستند و علاوه بر عدم توازن بین دستمزد و هزینه، «امنیت شغلی» نیز یکی از مشکلات کارگران است.

نابسامانی و نابرابری در ایران و پایین بودن حداقل دستمزد کارگران در برابر شتاب تورم، سبب شده است تا به گفته اولیا علی‌بیگی، رئیس کانون شوراهای اسلامی کار کشور در روز هشتم شهریور، دستمزد کارگران حتی کفاف «۱۰ روز زندگی» را ندهد.

XS
SM
MD
LG