لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۵ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۰۸

دیدگاه | فروریختن دیوار ترس در ایران؛ نقطه بدون بازگشت نظام


وبسایت شبکه خبری «سی‌ان‌ان» می‌نویسد با فروریختن دیوار ترس در ایران، نظام جمهوری اسلامی به نقطه بدون بازگشت رسیده است.

جومانا کارادشه و تامارا کیبلائی، چهارشنبه ۱۳ مهرماه، مقاله خود درباره اعتراض‌های زنان در ایران را با سخنان مادر سیاوش محمودی، یکی از نوجوانان قربانی سرکوب تظاهرات آغاز می‌کنند که در ویدیوئی که در شبکه‌های اجتماعی پخش شده، می‌گوید عکس پسرش را همیشه همراه خواهد داشت، و فریاد می‌زند که از کسی نمی‌ترسد. خانم محمودی یکی از ایرانیان بسیاری است که می‌گویند نظام، عزاداری آنها برای عزیزان جان باخته که در جریان اعتراض‌های سراسری علیه حکومت به قتل رسیده‌اند را سرکوب می‌کند.

سی‌ان‌ان می‌نویسد معترضان و حامیان آنان، علی‌رغم سرکوب شدید، سرپیچی می‌کنند. بر اساس این مقاله، جنبش ملی اعتراض در ایران در هفته‌های اخیر اوج گرفته است و به نظر می‌رسد بعد از دهه‌ها، ترفند ارعاب حکومت، تاثیر خود را از دست داده است و شعارهای معترضان علیه روحانیون حاکم، در اطراف شهر، طنین‌ می‌اندازد.

سی‌ان‌ان براساس ویدیوهای کاربران شبکه‌های اجتماعی، و گزارش‌های دیگر، می‌نویسد در سراسر ایران، معترضان مصمم هستند ضعف‌های حکومت روحانیون را برملا کند. حکومت، به فساد گسترده متهم است و با بازداشت‌های خودسرانه و حتی اعدام دسته‌جمعی، مخالفت را سرکوب کرده است.

سی‌ان‌ان می‌نویسد معترضان در شهرهای مختلف و گوشه‌وکنار تهران، سر بر می‌آورند و شعار «مرگ بر دیکتاتور»‌ از بام ساختمان‌ها شنیده می‌شود، که اشاره به علی خامنه‌ای است که روزگاری مصون از تعرض تلقی می‌شد.

گزارش سی‌ان‌ان حاکی است که تظاهرات ضدحکومتی به پایگاه قدرت حکومت از جمله شهرهای مذهبی قم و مشهد هم رخنه کرده. اقلیت‌های قومی، به ویژه کردها در شمال و شمال غربی کشور، و بلوچ‌ها در جنوب شرقی، تظاهراتی بر پا کرده‌اند و به نظر می‌رسد با سرکوب شدید روبرو شده‌اند که در آن ده‌ها تن کشته شده‌اند.

دبیرستان‌ها و دانشگاه‌ها در سراسر کشور، نقاط جوشش هستند و زنان و دختران حجاب‌های خود را بر می‌دارند.

سی‌ان‌ان از یک معترض در دانشگاه صنعتی شریف نقل قول کرده که می‌گوید برخلاف انتظار نیروهای انتظامی که او آنها را «تروریست» می‌خواند، نسل جدید با نسل‌های سابق فرق دارد.

سی‌ان‌ان به شمار کثیر خودروهای مردم اشاره می‌کند که در حمایت از دانشجویان، در اطراف دانشگاه راه‌بندان به وجود آورده بودند.

یک معترض شوق‌زده به سی‌ان‌ان می‌گوید اگر دانشجویان اعتراض را متوقف کنند، نیروهای امنیتی شمار بیشتری از آنها را خواهند کشت.

سی‌ان‌ان شمار تلفات از آغاز تظاهرات در میانه ماه سپتامبر تا دو روز گذشته را حدود ۴۰ نفر ذکر می‌کند ولی می‌افزاید که نمی‌تواند این رقم را از طریق منابع مستقل تائید کند. گروه‌های حقوق بشری از جمله عفو بین‌الملل شمار تلفات را ۵۲ تن اعلام کرده‌اند و بیش از یکهزار نفر، از جمله چندین روزنامه‌نگار و هنرمند، دستگیر شده‌اند. سی‌ان‌ان به بیانیه عفو بین‌الملل اشاره می‌کند که اعلام کرد اسنادی حاکی از دستور مقامات بلندپایه برای برخورد بی‌رحمانه با معترضان در اختیار دارد.

تهدید وجودی

سی‌ان‌ان به نقل از تحلیل‌گران می‌نویسد تهدید اعتراض‌های کنونی برای نظام، تهدیدی وجودی است، و بزرگترین چالشی که در سال‌های اخیر با آن روبرو شده است.

سی‌ان‌ان از تریتا پارسی، معاون مدیرعامل اندیشکده کوئینسی واشنگتن، نقل قول کرده که می‌گوید نسل جدید از نسل قبل که خواهان اصلاحات بود، جدا شده، و می‌نویسد رهبر جمهوری اسلامی تاکید کرد که نظام در برابر تغییر، مقاومت خواهد کرد و بدون عرضه شواهد، اعتراض‌ها را به آمریکا و اسرائیل نسبت داد.

سی‌ان‌ان می‌نویسد تحلیلگران عقیده دارند که حتی اگر تظاهرات کنونی فروبنشیند، حکومت ایران باید در ماه‌های آینده منتظر دور تازه‌ای از اعتراضات سراسری باشد.

علی واعظ، مدیر طرح ایران در گروه بین‌المللی بحران به سی‌ان‌ان می‌گوید این اعتراض‌ها کمبودهائی دارد که در اعتراض‌های گذشته وجود داشت، از جمله فقدان رهبری، هر چند معترضان، جسورتر از سابق به نظر می‌رسند و فرصتی می‌بینند که می‌ترسند به زودی از دست برود زیرا نزدیک شدن حکومت به ساختن سلاح اتمی، قدرت آن را تثبیت می‌کند. آقای واعظ می‌گوید این سناریوئی است که ایرانیان مخالف نظام سعی می‌کنند از آن پرهیز کنند. بدتر از نظامی که مردم خود را می‌کشد و سرکوب می‌کند، نظامی است مجهز به بمب اتمی که مردم خود را می‌کشد و سرکوب می‌کند.

* برگردان فارسی این مطلب تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده است و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب‌دهنده دیدگاه صدای آمریکا نیست.

XS
SM
MD
LG