لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۵ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۰۰

اعتراضات در ایران؛ برادسکی: تصور تغییر نظر خامنه‌ای درباره توافق هسته‌‌ای دشوار است


آرشیو
آرشیو

سازمان «اتحاد علیه ایران هسته‌ای» از سازمان‌های آمریکایی مخالف احیای برجام، روز چهارشنبه میزبان نشستی با عنوان «نشست ایران ۲۰۲۲» بود. شماری از چهره‌‌های شرکت کننده در این کنفرانس خواستار خروج آمریکا از مذاکرات احیای برجام شدند. شمار دیگری نیز گفتند که یک توافق «محکم‌تر» و «طولانی‌تر» از برجام موافق هستند و برجام را توافقی «ضعیف» می‌‌دانند.

بخش فارسی صدای آمریکا از جیسون برادسکی، مدیر سیاست‌گذاری اتحاد علیه ایران هسته‌ای پرسید که یک توافق هسته‌ای «قوی‌تری» با ایران چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

برداسکی به صدای آمریکا گفت:« در آمریکا یک اجماع دوحزبی (میان دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان) برای لزوم یک توافق قوی‌تر و طولانی‌تر وجود دارد، معنای چنین توافقی برای مقامات مختلف، متفاوت است. برادسکی توضیح داد که اما به طور کلی بیشتر آن مقامات توافقی را متصور هستند که فاقد «بند غروب» است -بندی در آن برخی از محدودیت‌‌ها علیه برنامه هسته‌ای ایران در زمان مشخصی برداشته می‌شود- شامل نظارت سختگیرانه‌تر بر برنامه هسته‌‌ای ایران است، هیچ غنی‌سازی در ایران صورت نگیرد، و همچنین بر برنامه موشکی ایران محدودیت می‌گذارد.»

از برادسکی پرسیدیم که آمریکا هم‌ اکنون نیز نتوانسته است که جمهوری اسلامی ایران را متقاعد به امضای توافق «ضعیف‌تر» برجام کند، پس حالا چگونه انتظار بر این است که ایران را به امضای توافقی «قوی‌تر و طولانی‌تر» وادار شود؟

برادسکی گفت:«آمریکا ایران را می‌تواند از طریق ایجاد یک «تهدید نظامی معتبر»، چندجانبه کردن ساختار تحریم‌های موجود آمریکا، منزوی کردن دیپلماتیک ایران، و همچنین با «فعالیت‌های پنهانی برای هدف قرار دادن برنامه هسته‌ای ایران» به میز مذاکره بیاورد.»

در جریان نشست «اتحاد علیه ایران هسته‌ای» نیکی هیلی، سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل متحد و از مخالفان برجام گفت به جای اینکه اروپایی‌ها در زمینه مذاکرات پیشرو باشند آمریکا باید کشورهای عرب و اسرائيل رو بیاورد تا به موضوع ایران رسیدگی کند.

از برداسکی پرسیدیم در حالی که جمهوری اسلامی، اسرائيل را به رسمیت نمی‌شناسد و اسرائيل نیز به مواضع سپاه در سوریه حمله می‌کند چنین چیزی چگونه ممکن است؟

برداسکی در پاسخ گفت که نیکی هیلی از «یک نگرانی دیرین» صحبت می‌کند که آمریکا و سه کشور اروپایی (بریتانیا، فرانسه و آلمان) نتوانسته‌اند نگرانی‌های کشورهای شریک آمریکا - کشورهای عرب جنوب خلیج فارس و اسرائيل - که «بیش از دیگران امضای یک توافق هسته‌‌‌ای با ایران بر آنها اثر می‌گذارد، در مذاکرات با ایران بگنجانند.

برادسکی گفت که اگر تحریم‌ها علیه ایران برداشته شود، شرکای آمریکا خواهان آن هستند که ایران در استفاده از رفع تحریم‌ها تحت هرگونه توافق هسته‌ای محدودیت داشته باشد. او گفت این کشورها همچنین خواهان «یک استراتژی جامع برای مقابله با فعالیت‌های مخرب غیرهسته‌‌ای ایران به ویژه برنامه موشکی و پهپادی ایران هستند.»

او درباره اینکه آیا مذاکرات غیر مستقیم عربستان با ایران و همچنین بازگشت سفیر امارات به تهران نشان دهنده همسو بودن آنها با سیاست‌‌های دولت جو بایدن در باره مذاکرات هسته‌ای نیست، گفت:« عربستان و امارات بسیار قبل‌تر از ورود بایدن به کاخ سفید دست به این اقدامات دیپلماتیک با ایران زدند.»

او گفت انگیزه آنها ناشی از عدم واکنش به «تجاوزات ایران در منطقه به ویژه حملات به تاسیسات انرژی عربستان بود.» او گفت هر دو کشور ایران را یک «بازیگر بد» می‌دانند اما اینطور در نظر دارند که باز کردن یک کانال ارتباطاتی برای تنش‌زدایی مفید است حتی اگر چنین تلاشی در دراز مدت ناموفق باشد.

برداسکی درباره اینکه آیا احتمال دارد جمهوری اسلامی تحت فشار اعتراضات جاری به امضای توافق هسته‌‌ای تن دهد؟ گفت که تصور اینکه رهبر جمهوری اسلامی ایران در واکنش به اعتراضات موضع خود را در مورد توافق هسته‌ای تغییر دهد برای او دشوار است.

برادسکی گفت اعتراضات گذشته نیز دیدگاه رهبر جمهوری اسلامی در مورد مذاکره با ایالات متحده را تغییر نداده است و او به احتمال زیاد نمی‌خواهد به عنوان سازشکار دیده شود، زیرا او آن را نشان‌دهنده ضعف می‌داند.

مقامات دولت بایدن بارها گفته‌اند که از نظر آنها راه‌ حل دیپلماتیک با ایران بهترین گزینه برای حل مسئله پرونده هسته‌‌ای با ایران است. آنها اما رو آوردن به گزینه‌های سخت‌تر را رد نکرده‌اند.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG