همزمان با برگزاری رایگیری به منظور تعیین جانشین ابراهیم رئیسی میان نامزدهای تاییدشده از سوی حکومت جمهوری اسلامی در روز جمعه ٨ تیر ماه، ایرانیان در برخی از کشورهای جهان تجمعات اعترضی برپا کردند.
بسیاری از فعالان سیاسی و مدنی آن چه جمهوری اسلامی انتخابات مینامد را با عباراتی مانند «سیرک» یا «نمایش» توصیف کرده اند و خواستار تحریم آن هستند. آمریکا نیز میگوید انتخابات به سبک رژیم جمهوری اسلامی، نه عادلانه است و نه آزاد.
نخستین مناظره تلویزیونی جو بایدن رئیس جمهوری کنونی ایالات متحده از حزب دموکرات و دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین از حزب جمهوریخواه، دو نامزد بالقوه انتخابات ریاست جمهوری ۵ نوامبر ۲۰۲۴، رأس ساعت ۹ شب پنجشنبه ۲۷ ژوئن به وقت شرق آمریکا آغاز شد و بیش از ۹۰ دقیقه طول کشید.
در ادامه مخالفت شهروندان با شرکت در رأیگیری میان نامزدهای مدنظر جمهوری اسلامی برای جانشینی، بسیاری از کاربران حضور در «انتصابات حکومت» را «خیانت به ایران» میدانند؛ در مقابل، مدافعان حکومت معتقدند رأی جنبه «مشورت» دارد و «بیعت» با جمهوری اسلامی اصل است.
با نزدیک شدن زمان برگزاری رأیگیری میان نامزدهای مدنظر جمهوری اسلامی برای جانشینی ابراهیم رئیسی، هشتگ «در خانه میمانیم» در رسانههای اجتماعی فراگیر شده است و شماری از شهروندان میگویند در آنچه «سیرک انتخابات» .مینامند، شرکت نخواهند کرد و به گلوله رای نخواهند داد
در حالی که جمهوری اسلامی قصد دارد روند تعیین جانشین ابراهیم رئیسی را روز جمعه ۸ تیر نهایی کند، گروههای مختلف مردم و فعالان بر لزوم تحریم این «انتخابات نمایشی» و نیز گذر از تمامیت جمهوری اسلامی تاکید دارند.
آمریکا میگوید از جمهوری اسلامی ایران انتظار ندارد که هیچ انتخابات آزاد و عادلانهای برگزار کند و یا در طی فرایند جایگزینی ابراهی رئیسی، تغییرات بنیادین در آن رخ دهد و در همین راستا به حمایت از مردم ایران ادامه میدهد.
همزمان با تحریم گسترده رأی به کاندیداهای حکومت برای تصدی عنوان «ریاست جمهوری» در ایران - که بسیاری این روند را «سیرک و نمایش انتخابات» خواندهاند - تلاش عوامل حکومتی از دو جبهه اصلاحطلب و اصولگرا برای کشاندن مردم به پای صندوقهای رأی تعیین جانشین رئیسی ادامه دارد.
سازمان عفو بینالملل میگوید مقامات جمهوری اسلامی باید به جای طولانی کردن روند قانونی پرونده علیه توماج صالحی، «فورا و بدون قید و شرط» او را آزاد کنند.
ایالات متحده روز سه شنبه ۵ تیر تحریمهایی را علیه نزدیک به ۵۰ نهاد و افرادی که متهم به انتقال میلیاردها دلار به نفع نیروهای مسلح جمهوری اسلامی هستند، اعمال کرد.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران با انتشار بیانیهای ضمن اشاره به «بیرغبتی» عمومی به انتخابات حکومتی در ایران، سوءاستفاده از نام این شورا توسط جناحهای مختلف در جمهوری اسلامی را محکوم کرد.
در ادامه موج گسترده تحریم روند تعیین جایگزین ابراهیم رئیسی، بهویژه از سوی خانوادههای دادخواه، فاطمه حیدری خواهر جواد حیدری از جانباختگان اعتراضات ۱۴۰۱ گفت شرکتکنندگان در این نمایش «دشمن ملت ایران، آزادی و زندگی» هستند.
یک نهاد حقوق بشری گزارش داد که قوه قضاییه جمهوری اسلامی متهمان پرونده «آتشسوزی زندان اوین» را در مجموع به «۲۶۵ سال» زندان و «بیش از پنج هزار ضربه شلاق» محکوم کرده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی میدانی از ایران نوشت که محبوبیت «همستر کامبت» این حقیقت تلخ را نشان میدهد که جمهوری اسلامی در آستانه جایگزینی ابراهیم رئیسی، با یک اقتصاد ویران به دلیل تحریمهای غرب، تورم شدید و بحران اشتغال مواجه است
اعتراضات معیشتی در ایران روز یکشنبه با تجمع بازنشستگان در چند استان و «دروغ» خواندن تبلیغات انتخاباتی نامزدهای حکومت برای جایگزینی ابراهیم رئیسی و تصدی عنوان «ریاست جمهوری»، و اعتصاب هزاران کارگر در خوزستان ادامه یافت؛ معترضان در کرمانشاه شعار دادند «عدالتی ندیدیم، ما دیگه رأی نمیدیم.»
روز شنبه دوم تیر، ۵۲۰ تن از فرهنگیان ایران با انتشار بیانیهای اعلام کردند که «برای دفاع از جمهوریت و بر اساس حقوق شهروندی» در انتخابات پیش روی ریاست جمهوری ایران شرکت نخواهند کرد.
یک تشکل کارگری اعلام کرد که «بیش از ۸ هزار کارگر پروژهای نفت در بیش از ۶۰ شرکت پیمانکاری» در مناطق مختلف در اعتصاب کامل هستند.
امیر رئیسیان، وکیل توماج صالحی از نقض حکم اعدام این خواننده رپ خبر داد. رئیسیان در توضیح نقض این حکم نوشته است: «چنانکه انتظار میرفت دیوان عالی کشور از یک خطای غیرقابل جبران قضایی جلوگیری کرد.»
انجمن جهانی قلم روز جمعه اول تیر با انتشار بیانیهای صدور حکم یک سال حبس دیگر برای نرگس محمدی، فعال حقوق بشر زندانی، و برنده جایزه صلح نوبل، را محکوم کرد.
متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، روز پنجشنبه اعلام کرد که دولت بایدن با ارائه اطلاعات درباره فعالیتهای سپاه پاسداران به سایر کشورها، به آنها در تصمیمگیری برای تروریستی اعلام کردن این گروه کمک خواهد کرد.
دولت ایالات متحده بابت تروریستی شناختن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از کانادا قدردانی کرد و گفت که از اقدام مشابه کشورهای دیگر در این زمینه حمایت میکند.
صدای آمریکا طی چند هفته گذشته، به مدارکی در مورد تعرض، تجاوز و آزار جنسی شماری از بازداشتشدگان زن و مرد در جریان اعتراضات سال ۱۴۰۱ در بازداشتگاهها و زندانهای جمهوری اسلامی در چند شهر شمال ایران دست یافته است. در این مطلب بخش سوم و پایانی گزارش اختصاصی صدای آمریکا درباره شهر آمل ارائه میشود.
تروریستی شناختن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی توسط دولت کانادا با واکنش مثبت فعالان سیاسی، مدنی، حقوق بشری و چهرههای شاخص مخالف جمهوری اسلامی همراه شد؛ بسیاری از اروپا و استرالیا خواستهاند تا اقدامی مشابه انجام دهد.
دومینیک لبلانک، وزیر امنیت عمومی کانادا، روز چهارشنبه ۳۰ خرداد در یک نشست خبری اعلام کرد که دولت کانادا تصمیم گرفته است سپاه پاسداران را «تحت مقررات کیفری» به عنوان یک سازمان تروریستی معرفی کند.
بخش فارسی صدای آمریکا در تحقیقاتی طی چند هفته گذشته، به مدارکی در مورد تعرض، تجاوز و آزار جنسی شماری از بازداشتشدگان زن و مرد در جریان اعتراضات سال ۱۴۰۱ در بازداشتگاهها و زندانهای جمهوری اسلامی در چند شهر شمال ایران دست یافته است.
بخش فارسی صدای آمریکا در تحقیقاتی که طی چند هفته گذشته انجام داده، به مدارکی در مورد تعرض، تجاوز و آزار جنسی شماری از بازداشتشدگان زن و مرد در جریان اعتراضات سال ۱۴۰۱ در بازداشتگاهها و زندانهای جمهوری اسلامی در چند شهر شمال ایران دست یافته است. گزارش اختصاصی صدای آمریکا در سه بخش منتشر میشود.
احمدرضا جلالی، زندانی دو تابعیتی ایرانی سوئدی که در خطر اعدام است، در یک فایل صوتی که نسخهای از آن در اختیار صدای آمریکا قرار گرفته، در پیامی به اولاف کریسترسون، نخستوزیر سوئد، از این که در جریان تبادل زندانیان در ایران تنها گذاشته شده، انتقاد کرده است.
مریم مهرابی، معلم ساکن اصفهان و خواهر محمود مهرابی زندانی سیاسی محکوم به اعدام، روز سهشنبه ۲۹ خرداد به همراه دختران خردسالش در اصفهان بازداشت شد.
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا روز دوشنبه در دیدار با ینس استولتنبرگ دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، گفت از زمان تجاوز نظامی روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، این ائتلاف دفاعی غربی در بازدارندگی روسیه در اروپا از هر زمانی نیرومندتر عمل کرده است.
گروهی از اعضای انجمن اسلامی دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران در «اعتراض به میتینگ انتخاباتی مسعود پزشکیان» در این دانشگاه و اعلام حمایت این انجمن از «کاندیدای اصلاحطلبان حکومتی» استعفا کردند.
پخش تصاویر برخوردهای خشونت آمیز گشت ارشاد با دو زن در روز یکشنبه ۲۷ خرداد در شبکههای اجتماعی، سرکوب زنان به بهانه حجاب اجباری، با طفره رفتن کاندیداهای حکومت از گردن گرفتن سوابق خود در حمایت از گشت ارشاد و حجاببانها را ، به موضوع روز کاربران شبکههای اجتماعی تبدیل کند.
گلرخ ابراهیمی ایرایی، زندانی سیاسی، در آستانه برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری اسلامی برای جانشینی ابراهیم رئیسی، در پیامی از بند زنان زندان اوین گفت که مردم ایران «خیانت اصلاحطلبان» را از روز نخست به خاطر دارند.
آزادی و بازگشت حمید نوری، دادیار پیشین زندان گوهردشت و از دستاندرکاران اعدام گروهی زندانیان سیاسی در دهه ۶۰ که با حکم دادگاه عالی استکهلم به حبس ابد محکوم شده بود، واکنشهای گستردهای را در میان کاربران ایرانی شبکههای اجتماعی برانگیخته است.
انتشار خبر آزادی حمید نوری در مبادله با آزادی دو تبعه سوئد در روز شنبه، انتقاد گسترده سازمانهای حقوق بشری و نیز شماری از روزنامهنگاران و فعالان حقوق بشر را به همراه داشته است. درهمین حال، شماری از هواداران سازمان مجاهدین خلق ایران تظاهراتی را در استکهلم در اعتراض به آزادی حمید نوری برگزار کردند.
حمید نوری، دادیار پیشین زندان گوهردشت کرج، که به دلیل دست داشتن در اعدامهای دهه ۶۰ به حبس ابد محکوم شده بود آزاد شد و به ایران برگشت.
مولوی عبدالحمید امام جمعه اهل سنت زاهدان روز جمعه ٢۵ خرداد ١۴٠٣ گفت: «ما برای حمایت از دولت سیزدهم هزینه گزافی دادیم اما این دولت هم در حق اهل سنت و هم در حق همه ملت ایران ظلم کرد.»
بارگذاری بیشتر