ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، خواستار ایجاد نیروی نظامی مشترک اروپا شد و تأکید کرد که این قاره باید در برابر تهدیدهای مداوم روسیه و عدم قطعیت در حمایت آمریکا، خودکفا شود. او این وضعیت را «واقعیت جدید» توصیف کرد.
زلنسکی در سخنرانی خود در کنفرانس امنیتی مونیخ در ۱۵ فوریه گفت: «باید نیروهای مسلح اروپا را ایجاد کنیم تا آینده این قاره تنها به خود اروپاییها بستگی داشته باشد و تصمیمات درباره اروپا، در اروپا گرفته شود.»
زلنسکی هشدار داد که اوکراین و اروپا نباید از مذاکرات برای پایان دادن به جنگ کنار گذاشته شوند، زیرا ممکن است این روند به توافقی به نفع مسکو منجر شود.
او که در آستانه سومین سالگرد حمله تمامعیار روسیه به اوکراین صحبت میکرد، تأکید کرد که اوکراین از درخواست عضویت در ناتو صرفنظر نخواهد کرد و هیچ آتشبسی را بدون تضمینهای امنیتی واقعی نخواهد پذیرفت.
وی گفت: «اگر عضویت در ناتو ممکن نباشد، باید شرایطی فراهم شود که اوکراین بتواند ناتوی خود را ایجاد کند.»
زلنسکی نسبت به میزان تعهد آمریکا به امنیت اروپا ابراز تردید کرد و گفت: «آیا آمریکا به اروپا نیاز دارد؟ بهعنوان یک بازار، بله. اما بهعنوان یک متحد؟ نمیدانم.»
اظهارات او تنها یک روز پس از دیدار با مقامات ارشد آمریکایی، از جمله جیدی ونس، معاون رئیسجمهور آمریکا، مطرح شد. ونس در این کنفرانس بر لزوم برقراری «صلحی پایدار» در اوکراین تأکید کرد.
زلنسکی در دیدار با ونس تأکید کرد که اوکراین پیش از هرگونه مذاکره با روسیه برای پایان جنگ، خواستار تضمینهای امنیتی واقعی از سوی واشنگتن است
زلنسکی در مصاحبهای با شبکه انبیسی در ۱۴ فوریه گفت که اگر آتشبسی بدون تضمینهای امنیتی واقعی برقرار شود، اوکراین در چند سال آینده دوباره آسیبپذیر خواهد شد.
او هشدار داد که پوتین بهدنبال پایان جنگ نیست، بلکه میخواهد با یک آتشبس موقت، برخی از تحریمها را لغو کند، نیروهایش را بازسازی کرده و مجدداً آماده حمله شود.
«این دقیقاً همان چیزی است که او میخواهد – یک وقفه برای تجهیز، آموزش نیروها و لغو برخی تحریمها به بهانه آتشبس.»
جیدی ونس، که به نمایندگی از ترامپ در این نشست حضور داشت، گفت که ایالات متحده بهدنبال «صلحی است که از درگیری دوباره در اروپای شرقی جلوگیری کند.»
او تأکید کرد که «گفتوگوهای مثبتی» با مقامات اوکراینی انجام شده و این مذاکرات در روزها، هفتهها و ماههای آینده ادامه خواهد یافت.
زلنسکی نیز دیدار با ونس را «مذاکرهای سازنده» توصیف کرد و گفت که اوکراین آماده همکاری برای پایان دادن به جنگ است، اما تنها در صورتی که تضمینهای امنیتی واقعی دریافت کند.