رئیسجمهوری اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، روز پنجشنبه گفت کییف هیچ پیمانی را در مورد سرنوشت این کشور و پایان دادن به جنگ سهساله مسکو علیه اوکراین که بهصورت دوجانبه میان روسیه و آمریکا و بدون مشارکت کییف بر سر آن توافق شود، نخواهد پذیرفت.
زلنسکی هنگام بازدید از یک نیروگاه هستهای، در مسیر خود به کنفرانس امنیتی مونیخ به خبرنگاران گفت: «ما بهعنوان یک کشور مستقل، به سادگی، نمیتوانیم هیچ توافقی را بدون مشارکت خودمان بپذیریم.»
او قرار است روز جمعه در جریان کنفرانس امنیتی مونیخ با جیدی ونس معاون رئیسجمهوری آمریکا، و مارکو روبیو وزیر امور خارجه آمریکا دیدار و گفتوگو کند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، روز چهارشنبه با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، گفتوگو کرد و آنها توافق کردند که مذاکرات برای پایان دادن به جنگ باید به سرعت آغاز شود. ترامپ پیشنهاد کرد که ممکن است بهزودی نشستی را در عربستان سعودی برگزار کنند. ترامپ سپس با زلنسکی صحبت کرد و او را در جریان گفتوگوی خود با پوتین قرار داد.
روز پنجشنبه، زلنسکی گفت: «امروزه این مهم است که همه چیز طبق برنامه پوتین پیش نرود؛ برنامهای که او در آن میخواهد مذاکرات را بهصورت دوجانبه با ایالات متحده پیش ببرد.»
با این حال، روز چهارشنبه، زلنسکی پس از گفتوگو با ترامپ گفت: «ما درباره بسیاری از مسائل دیپلماتیک، نظامی و اقتصادی گفتوگو کردیم و رئیسجمهوری ترامپ من را در جریان صحبتهای پوتین قرار داد. ما معتقدیم قدرت آمریکا کافی است تا همراه با ما و همه شرکایمان، روسیه و پوتین را تحت فشار قرار دهد و به صلح وادارد.»
رئیس جمهوری اوکراین روز پنجشنبه گفت با نخستوزیر لهستان، دونالد توسک، نیز گفتوگو و به او تأکید کرده است که «هیچ مذاکرهای با پوتین نباید بدون موضعی واحد از سوی اوکراین، اروپا و آمریکا آغاز شود.»
زلنسکی گفت: «من تأکید کردم که اوکراین باید از موضع قدرت، با تضمینهای امنیتی قوی و قابل اعتماد، مذاکره کند، و این که عضویت در ناتو (پیمان آتلانتیک شمالی) کمهزینهترین گزینه برای شریکان ما خواهد بود.»
ترامپ روز پنجشنبه در حساب خود در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» با حروف بزرگ نوشت: «گفتوگوهای عالی با روسیه و اوکراین، دیروز. یک احتمال خوب برای پایان دادن به آن جنگ وحشتناک و بسیار خونین!!!»
تماس تلفنی سران آمریکا و روسیه پس از آن انجام شد که پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا، به دیگر وزیران دفاع ناتو گفت هدف اوکراین برای بازگرداندن مرزهای ۲۰۱۴ خود «غیرواقعبینانه» است و ایالات متحده پیوستن اوکراین به ناتو، مهمترین ائتلاف نظامی غرب، را بهعنوان بخشی از یک توافق برای پایان دادن به جنگ روسیه علیه اوکراین تصور نمیکند.
نیروهای روسیه اکنون حدود ۲۰ درصد از خاک اوکراین، از جمله شبهجزیره کریمه را که در سال ۲۰۱۴ بهصورت یکجانبه ضمیمه کرد، تحت کنترل دارند.
زلنسکی گفت برای ایالات متحده و اوکراین مهم است که پیش از مذاکره با روسیه، طرحی برای پایان دادن به جنگ تهیه کنند.
اوکراین اعلام کرده که در حال کار بر روی ترتیب دادن دیداری بین ولویدیمر زلنسکی و دونالد ترامپ است، اما هنوز چیزی قطعی نشده است.
زلنسکی گفت در گفتوگوی تلفنی خود با ترامپ درباره احتمال عضویت اوکراین در ناتو صحبتی نکرد، هرچند که میداند ایالات متحده با این ایده مخالف است. ائتلاف ۳۲ عضوی ناتو اعلام کرده که متعهد به عضویت نهایی اوکراین است، اما نه درحالیکه جنگ میان روسیه و اوکراین در جریان است.
مقامات روسیه و رسانههای تحت حمایت دولت این کشور پس از تماس روز چهارشنبه میان ترامپ و پوتین که بیش از یک ساعت به طول انجامید، به نظر میرسید که از نتیجه آن خرسند هستند.
در این میان، ماروکو روبیو وزیر امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه با آندری سیبیها همتای اوکراینی خود صحبت کرد. بنا بر اعلام وزیرات خارجه آمریکا، آنها درباره لزوم تکیه بر دیپلماسی برای پایان دادن به جنگ در اوکراین گفتگو کردند.
روبیو در این گفتگو بر تعهد ایالات متحده بر استقلال اوکراین و ثبات در این کشور و همچنین در منطقه تاکید کرد.