مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، روز جمعه ۲۶ بهمن در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ با همتای ترکیهای خود هاکان فیدان دیدار و گفتوگو کرد.
تامی بروس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، با انتشار بیانیهای کوتاه در این ارتباط گفت تقویت روابط دو کشور، ارزشهای مشترک واشنگتن و آنکارا در منطقه، و تجارت دوجانبه از محورهای این دیدار بود.
وزیر امور خارجه آمریکا در این دیدار بر لزوم همکاری نزدیک دو کشور به منظور حمایت از یک سوریه باثبات و متحد که تهدیدی علیه آمریکا، ترکیه، و منطقه ایجاد نکند، تاکید کرد.
روبیو همچنین به رهبری ترکیه در ائتلاف جهانی برای شکست داعش، تلاشهای مشترک دو کشور برای حمایت از صلح عادلانه و پایدار در قفقاز جنوبی، و «هدف مشترک» دو کشور مبنی بر پایان جنگ روسیه در اوکراین اشاره کرد.
همزمان خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع وزارت امور خارجه ترکیه گزارش داد که روبیو و فیدان در این دیدار علاوه بر سوریه و اوکراین، وضعیت در غزه را نیز به بحث و گفتوگو گذاشتهاند و وزیر امور خارجه ترکیه خواستار دائمی شدن آتشبس در غزه شد.
به گفته منبع مزبور، وزیران امور خارجه آمریکا و ترکیه همچنین «به طور مفصل» تحولات مرتبط با دستیابی به صلح میان اوکراین و روسیه را به بحث گذاشتند.
جی دی ونس، معاون رئیس جمهوری آمریکا، در نطق روز جمعه خود در کنفرانس امنیتی مونیخ با اشارهای کوتاه به جنگ میان روسیه و اوکراین خواستار توافقی منطقی میان دو کشور و پایان جنگ شد.
روزنامه «وال استریت ژورنال» روز پنجشنبه ۲۵ بهمن به نقل از جی دی ونس گزارش داد که در صورت عدم موافقت ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، با توافقی صلح با اوکراین که استقلال بلندمدت کییف را تضمین کند، آمریکا میتواند با اعمال تحریمها و ابزارهای نظامی احتمالی به مسکو ضربه وارد کند.
آقای ونس در مصاحبه با این روزنامه گفت: «ابزارهای اهرم اقتصادی وجود دارد، البته ابزارهای اهرم نظامی نیز وجود دارد» که ایالات متحده می تواند علیه پوتین از آن استفاده کند.
در همین ارتباط، مارکو روبیو روز پنجشنبه ۲۵ بهمن با اشاره به این موضوع که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، درصدد پایان دادن به جنگ بین روسیه و اوکراین است، گفت که این اقدام دشوار خواهد بود و باید مراحلی را طی کند که شاید با آتش بس شروع شود.
او در یک مصاحبه رادیویی که در سایت وزارت امور خارجه ایالات متحده منتشر شد، اشاره کرد که بدون دونالد ترامپ چنین دورنمایی وجود نداشت و در عین حال، بر تلاش کشورهای جهان برای کمک به برقراری صلح بین روسیه و اوکراین تاکید کرد.
آقای روبیو در این مورد به لزوم همکاری اروپا و ناتو اشاره کرد و افزود: تضمین های امنیتی پایداری برای اوکراین وجود خواهد داشت و اروپاییها باید مایل باشند که این کار را انجام دهند.
وی در مورد دیدار با ولودیمیر زلنسکی گفت: ما موضع و دیدگاه رئیس جمهوری ایالات متحده را درباره این حرکت رو به جلو بازگو خواهیم کرد و نظرات آنها را خواهیم شنید و افزود: آنها باید بخشی از آن باشند، زیرا اوکراین کشور آنها است.
پیشتر رئیسجمهوری اوکراین گفته بود کییف هیچ پیمانی را در مورد سرنوشت این کشور و پایان دادن به جنگ سهساله مسکو علیه اوکراین که بهصورت دوجانبه میان روسیه و آمریکا و بدون مشارکت کییف بر سر آن توافق شود، نخواهد پذیرفت.
سخنان ولودیمیر زلنسکی پس از آن ابراز شد که دونالد ترامپ روز چهارشنبه ۲۴ بهمن با ولادیمیر پوتین گفتوگو کرد و آنها توافق کردند که مذاکرات برای پایان دادن به جنگ باید به سرعت آغاز شود.
آقای ترامپ پیشنهاد کرد که ممکن است بهزودی نشستی را در عربستان سعودی برگزار کنند.
او سپس با زلنسکی صحبت کرد و او را در جریان گفتوگوی خود با پوتین قرار داد.
رئیسجمهوری ایالات متحده روز پنجشنبه در شبکه «تروث سوشال» خود نوشت: «گفتوگوهای عالی با روسیه و اوکراین» و «یک احتمال خوب برای پایان دادن به آن جنگ وحشتناک و بسیار خونین!!!»
روسیه در پی تهاجم به اوکراین در پنجم اسفند سال ۱۴۰۰ حدود ۲۰ درصد از خاک اوکراین را تصرف کرده است.