آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز چهارشنبه، ۱۳ اردیبهشت در بیانیهای به مناسبت روز جهانی آزادی مطبوعات، گفت که فعالیت رسانهها «شاهرگ حیاتی جوامع آزاد» است.
در این بیانیه آمده است: «در سیامین روز جهانی آزادی مطبوعات، ایالات متحده مراتب قدردانی عمیق خود را نثار روزنامهنگاران برجسته و افراد حرفهای رسانهها در سراسر جهان میکند.
او تاکید کرد که کار فعالان رسانهای، ضامن جریان «اطلاعات و اندیشهها» و «به منزله رگ حیات جوامع آزاد و باز است.»
به گفته وزیر امور خارجه آمریکا، دولتهای بسیار با توسل به سرکوب، از طریق انتقامجویی علیه روزنامهنگاران بابت انجام وظیفهشان، آزادی بیان را سرکوب میکنند.
آقای بلینکن افزود: «ما بار دیگر از مقامات روس میخواهیم ایوان گرشکوویچ، گزارشگر وال استریت جورنال، و تمامی سایر روزنامهنگاران تحت بازداشت به دلیل استفاده از آزادی بیان را فوراً آزاد کنند.»
به گفته او، زندان تنها تهدیدی نیست که گزارشگران با آن روبرو هستند، چرا که روزنامهنگاران حین پوشش خبری درگیریهای خشونتبار و موارد فساد، آماج ارعاب و آدمربایی قرار میگیرند.
در بیانیه وزیر امور خارجه آمریکا آمده است که تبعیض و سانسور و نظامهای قضایی به صورت حربه علیه روزنامهنگاران به کار میرود.
روز جهانی آزادی مطبوعات در شرایطی فرا رسیده که وضعیت روزنامهنگاران و آزادی رسانهها در ایران طی ماههای پس از اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» به مراتب وخیمتر شده است.
سازمان گزارشگران بدون مرز روز چهارشنبه گزارش جدید خود درباره آزادی رسانهها در سال ۲۰۲۳ میلادی را منتشر کرد که به موجب ایران در میان ۱۸۰ کشور جهان در جایگاه ۱۷۷ قرار گرفته است.
بر این اساس، تنها سه کشور ویتنام، چین و کرهشمالی وضعیت بدتری نسبت به ایران دارند.
همچنین، رواج شبکههای اجتماعی به عنوان شکل تازهای از رسانه، نگرانی سرکوبگران گردش آزاد اطلاعات را بیشتر کرده و ابعاد تازهتری به سانسور داده است. چنان که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، فضای مجازی را «واقعا ول» و «رها و بدون قید و بند» توصیف میکند و به عنوان یک اولویت، خواستار «ساماندهی» آن با راهاندازی «اینترنت ملی» و یا در طرحهای مانند«صیانت» میشود.