شماری از کارگران کارخانه «کربنات سدیم» در شهرک صنعتی «سرخه» سمنان در پی اعتصاب و برگزاری تجمع، خواستار «مشخص شدن وضعیت مطالبات صنفی» خود شدند. همزمان یک تشکل کارگری در پی اعتصاب و تجمع کارگران غیر رسمی نفت(ارکان ثالث) خواستار حذف کامل شرکتهای پیمانکاری و اجرای کامل فاز دوم طرح طبقه بندی مشاغل شد.
به گزارش خبرگزاری ایلنا، «یک منبع کارگری» در استان سمنان درباره اعتراض روز شنبه ۱۹ خرداد کارگران گفت: خواسته اصلی کارگران، «تشکیل شورای اسلامی کار، افزایش حقوق با پرداخت اضافه کار، پاداش و سایر مزایای شغلی است که درتجمع صنفی هفته گذشته خود به آن تاکید کردند.»
یکی از کارگران این کارخانه هم به ایلنا گفت: «در اسفند سال گذشته با برگزاری چند تجمع صنفی، از مدیریت درخواست تشکیل نهاد کارگری و افزایش حقوق را کردیم که با دخالت مسئولان؛ کارفرما وعده انجام آن را تا چند ماه آینده داد اما به جز تشکیل شورای اسلامی کار، مابقی خواستههای کارگران بدون جواب ماند.»
بر اساس قانون کار، در واحدهای تولیدی، صنعتی، کشاورزی و خدمات که بیش از ۳۵ شاغل دائم مشمول قانون کار (صنعتی وکشاورزی) داشته باشند، شورای اسلامی کار باید توسط وزارت تعاون، کار و امور اجتماعی تشکیل شود. با این همه، شمار زیاید از کارخانه ها و شرکت ها به رغم گذشت حدود ۴۰ سال هنوز فاقد شورای اسلامی کار هستند که در این مورد می توان به «ایران خودرو» اشاره کرد.
به نوشته ایلنا، این کارگر معترض در کارخانه کربنات سدیم افزود: اخیرا کارفرما از یک سو حق جذب در فیش حقوقی را افزایش داده و از سوی دیگر، اقدام به قطع اضافه کاریهای کارگران کرده است.
وی با بیان این که پس از اعتراض کارگران، کارفرما بار دیگر وعده افزایش حقوق و بازگشت اضافه کاریها را داده است، افزود: «خواسته ما مشخص شدن وضعیت مطالبات مان است. بنابراین با اعتماد به وعدههای داده شده، کارگران اعتراض صنفی خود را به پایان رساندند.»
در سالیان اخیر اعتراض های کارگران و سایر مزدبگیران در مناطق مختلف ایران از جمله علیه دستمزدهای پایین، پرداخت نشدن به موقع دستمزدها و مزایا، اخراج و خصوصی سازی کارخانه ها و شرکت ها گسترش یافته است.
اعتصاب و تجمع کارگران ارکان ثالث شرکت ملی حفاری نفت
خبرگزاری ایلنا خبر داد که در روزهای گذشته، کارگران ارکان ثالث شرکت ملی حفاری در مقابل دفتر مرکزی این شرکت در اهواز تجمع اعتراضی برگزار کردند.
همزمان با این اعتصاب و تجمع، کارگران ارکان ثالث نفت و گاز گچساران نیز اعتصاب و تجمع کرده اند.
به نوشته ایلنا، کارگران ارکان ثالث نفت خواستار «برقراری عدالت و رفع تبعیض در نظام مزدی» وزارت نفت هستند.
یکی از کارگران ارکان ثالث نفت در گفتگو با این خبرگزاری، مهمترین مطالبه این کارگران را «رفع تبعیض میان نیروهای رسمی و قراردادی و نیروهای شرکتی و ارکان ثالث» دانست و افزود: حتی در مورد نفت کارت و بن کارت، تبعیض روا میدارند.
او اشاره کرد که در «توافق های جلسه ۲۸ بهمن ۱۴۰۲ در محل نهاد ریاست جمهوری است. در این جلسه مقرر شده بود وزارت نفت برای اجرای هر کدام از مطالبات تجمعکنندگان، زمان بندی مشخصی تعیین کند و اجرای صحیحِ طرح طبقهبندی مشاغل کارگران شرکت ملی حفاری در حقوق اردیبهشت سال جاری منعکس شود اما بازهم نتیجهای حاصل نشد.»
به گفته این کارگر، «وعده اجرای طرح طبقهبندی مشاغل کارگران در بهمن سال قبل در پی اعتراض چند روزه کارگران داده شد اما بازهم طفره رفتند و به این وعده عمل نکردند.»
او خواستار پاسخ گویی مدیران وزارت نفت در این موارد شد و با اشاره به این که «کارکنان ارکان ثالث (شرکتی-پیمانکاری) پرتعدادترین و موثرترین کارکنان این صنعت عظیم هستند»، اضافه کرد: «مگر وزارت نفت نقش نظارتی و مدیریتی بر شرکتهای تابعه ندارد؟ پس چرا فرافکنی میکنند و میگویند ما مسئولیتی در قبال رفتار شرکتهای پیمانکاری نداریم؟»
یک کارگر دیگر هم تاکید کرد که «مهمترین خواسته ما، حذف کامل پیمانکاران است» و اشاره کرد: «به خصوص در مشاغل غیرپروژهای، حضور پیمانکاران در نقش دلّال نیروی انسانی کاملاً غیرقانونی است.»
او گفت: «علاوه بر این مطالبه اصلی، استقرار نظام هماهنگ و عادلانه برای پرداخت، هم سانسازی با بازبینی طرح طبقهبندی و تخصیص مزایای مزدی مانند بن کارت و نفت کارت، از دیگر خواستههای کارگران ارکان ثالث نفت است.»
این کارگر با اعلام این که «یک سال و نیم است که در مورد اجرای فاز دوم طرح طبقهبندی به ما وعده میدهند» افزود: قرار بود تا اردیبهشت، طرح طبقه بندی مشاغل با رعایت هم ترازی حقوق کارکنان ارکان ثالث با نیروهای رسمی و قراردادی اجرایی شود.»
در این ارتباط، شورای سازماندهی اعتراضات کارگران غیر رسمی نفت(ارکان ثالث) در بیانیه ای در روز شنبه با اشاره به تجمع اعتراضی گسترده این کارگران در مقابل ساختمان مرکزی شرکت در اهواز و دکلهای عملیاتی ۶۳ ، ۶۸ ، ۸۵ و ۹۱ همراه با کارگران ارکان ثالث بهره برداری نفت و گاز گچساران در روز یکشنبه ۱۳ خرداد نوشت: «ما به تولید و سودآوری دستگاه فاسد و مافیایی که با چپاول نفت، به جز تبعیض و فلاکت عمومی حاصلی برای ما کارگران و مردم تحت ستم ندارد، تعهدی نداریم و اعتراض به وضع موجود را حق خود میدانیم.»
این شورا مهمترین مطالبات صنفی کارگران ارکان ثالث نفت را «حذف کامل شرکت های پیمانکاری، اجرای کامل فاز دوم طرح طبقه بندی مشاغل، تخصیص بدون تبعیض بن کارت و مزایا و بهره مندی از تسهیلات بانکی همانند سایر ارکان نفت» اعلام کرد.
صنعت نفت و گاز ایران در سالیان اخیر با اعتصاب های کارگری بسیاری مواجه شده است.