حمید بهرامی، تحلیلگر مسائل خاورمیانه، در مقالهای که تایمز اسرائیل منتشر کرد، میگوید چالش پیش روی جمهوری اسلامی، ناتوانی آن از برپایی مجدد دیوار سرکوب است.
او در ابتدای مقالهاش با اشاره به گذشت نزدیک به چهار ماه از آغاز اعتراضات سراسری، تجربه موفقیتآمیز حکومت ایران در بهرهبرداری از شکافهای بینالمللی برای عبور از پیچهای تند و بحرانها را یادآور میشود.
به گفته آقای بهرامی، بهرغم فروکشکردن نسبی تب اعتراضات کنونی، دستاوردهای چشمگیر آن نشان میدهد ایران وارد وضعیتی انقلابی شده است.
سرکوب گسترده، سازشهای سیاسی، توافق بر سر انتقال مسالمتآمیز قدرت، و انقلاب، چهار سناریویی است که نویسنده مقاله به عنوان نتایج نهایی رودررویی رژیمها و انقلابیون عنوان میکند. به گفته او، هر چهار سناریو به متغیرهای مستقل و وابستهای متکی هستند که به دو محور اصلی تقسیم میشوند.
بحران مشروعیت، بحران کارآمدی، بحران وحدت درونی رژیم، و نهایتا بحران داخلی دستگاه سرکوب، چهار بحران مربوط به هیئت سیاسی حاکم هستند. محور دوم نیز مرتبط با معترضان و مردم - از جمله سطح نارضایتی عمومی، مخالفت سازمانیافته، رهبری، و ایدئولوژی انقلابی - است.
به گفته نویسنده، در حالی که مجموعهای از بحرانهای اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، و زیستمحیطی، نسل نوجوان و جوان ایرانی را به خیابانها آورده، هرگونه انتقاد از سبک مجلل زندگی روحانیون و خانوادههایشان با سرکوب شدید مواجه میشود.
به باور آقای بهرامی، فساد رایج در طبقه مرفه حاکم و ناتوانی نظام جمهوری اسلامی در فریبدادن مردم به همراه فشارهای فزاینده بینالمللی، برقراری مجدد جو ترس و اختناق از سوی دستگاههای امنیتی را دشوار کرده است. او در ادامه با اشاره به سرکوب زنان، اقلیتها، و گروههای قومی از جمله کردها و بلوچها میگوید بحران اقتصادی ناشی از فساد نظاممند یکی از اصلیترین کاتالیزورهای سوقدهنده مردم برای اعتراض علیه وضعیت موجود است.
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه میگوید برخلاف اعتراضات سراسری قبلی مانند جنبش سبز، اعتراضات دی ۹۶ و آبان ٩٨، اعتراضات جاری همگرایی ایرانیان خارج از کشور و حمایت نسبی بینالمللی را به همراه داشته است.
نویسنده با اشاره به یک نظرسنجی مبنی بر سکولاریزاسیون سریع جامعه ایران و حمایت بیش از ٨٠ درصد مردم ایران از روی کار آمدن دولتی سکولار در کشور، میگوید: «اعتراضات کنونی چارچوبی را برای شکلگیری یک ایدئولوژی انقلابی مبتنی بر ارزشهای لیبرالی و تقبیح اسلام سیاسی فراهم میکند.»
سقوط ارزش پول ملی، نوسان نرخ تورم میان ۴۰ تا ١٠٠ درصد، و جمعیت ۶۵ میلیونی ایرانیان زیر خط فقر، به گفته نویسنده، نشان از ناکارآمدی رژیم در مدیریت اقتصادی کشور دارد.
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه معتقد است رویکرد دولتهای غربی باید مبتنی بر ازسرگیری کمپین فشار حداکثری بر جمهوری اسلامی و حمایت همزمان از معترضان ایرانی باشد.
حمید بهرامی در پایان مقاله خود با اشاره به ناتوانی جمهوری اسلامی از بازگرداندن جو سرکوب و اختناق پیشبینی میکند گروههای مسلح و غیرمسلحی که در ادامه در داخل ایران متولد میشوند، جمهوری اسلامی را بر خواهند انداخت.
* برگردان فارسی این مطلب تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده است و نظرات بیان شده در آن بازتابدهنده دیدگاه صدای آمریکا نیست