بیمارستان تحقیقاتی کودکان «سنت جود» و سازمان بهداشت جهانی قصد دارند با یک سرمایهگذاری ۲۰۰ میلیون دلاری، داروهای سرطان کودکان را بدون هیچ هزینهای به کشورهایی که منابع کافی ندارند ارائه دهند.
«سنت جود» یکی از مراکز تحقیقاتی پیشرو در زمینه سرطان و دیگر بیماریهایی است که زندگی کودکان را تحت تاثیر قرار می دهند. این مرکز همچنین یک سازمان خیریه است و بابت درمان هزینهای از بیماران خود دریافت نمیکند.
سنت جود و سازمان بهداشت جهانی اعلام کردهاند که این داروها در مرحله آزمایشی دو ساله بدون هیچ هزینه ای ارائه خواهند شد. سپس، کشورهای علاقهمند ممکن است برخی از هزینهها را در سالهای آخر پروژه - که از سال ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۷ ادامه خواهد داشت - تقبل کنند.
مسئول روابط عمومی «سلامت روان و بیماریهای غیرواگیر» سازمان بهداشت جهانی به سارا دهقان خبرنگار صدای آمریکا گفت، برنامه موسوم به «ابتکار جهانی برای سرطان دوران کودکی» با یک مرحله آزمایشی شامل ۱۲ کشور - دو کشور از هر منطقه تحت پوشش سازمان بهداشت جهانی - آغاز خواهد شد و گفتگوهایی با دولتها برای شناسایی اولین مجموعه کشورها آغاز شده است که تا سه ماهه دوم سال ۲۰۲۲ معرفی خواهند شد.
الیسون برونیر در ادامه گفت معیارشان برای انتخاب کشورها در این مرحله، تعهد دولتها برای کنترل بیماریهای غیرواگیر از جمله حمایت از خدمات مرتبط مانند آزمایشهای تشخیصی و ظرفیت کافی برای دریافت، توزیع ایمن و تجویز داروهای سرطان است.
وی اضافه کرد، هرچند نزدیک به ۹۰ درصد از کودکان مبتلا به سرطان در کشورهای با درآمد کم و متوسط زندگی میکنند، اما آمار بقا در آنها کمتر از ۳۰ درصد است برخلاف کشورهای با درآمد بالاتر که نرخ بقا در آنها از ۸۰ درصد فراتر می رود.
این مسئول روابط عمومی سازمان بهداشت جهانی همچنین تأکید کرد که یکی از دلایل اصلی این روند، دسترسی محدود به داروهای سرطانی ایمن و مؤثر در کشورهای با درآمد کم و متوسط است.
دکتر روبرتا اورتیز مسئول پزشکی پروژه سازمان بهداشت جهانی برای دسترسی به داروهای سرطان کودکان نیز به صدای آمریکا گفت، بیشتر سرطانهای دوران کودکی با داروهای ارزان قیمت سرطان درمان می شوند. این داروها بخشی از رژیمهای درمانی استاندارد هستند که از طریق این لینک میتوان فهرستی از آنها را مشاهده کرد.
به گفته دکتر اورتیز، سازمان بهداشت جهانی از طریق دفتر مدیترانه شرقی خود و به عنوان بخشی از پشتیبانی فنی که به کشورهای شرکتکننده در فاز نخست این پروژه ارائه میشود این داروها را به ایران ارسال خواهد کرد.
- آمار سرطان کودکان در ایران و جهان
آمار سازمان بهداشت جهانی نشان میدهد هر سال حدود ۴۰۰ هزار کودک در سراسر جهان به سرطان مبتلا می شوند. بیشتر کودکانی که در کشورهای با درآمد کم و متوسط زندگی میکنند به داروهای سرطان دسترسی ندارند و هر سال نزدیک به ۱۰۰ هزار کودک جان خود را از دست میدهند.
بر اساس آخرین دادههای سازمان بهداشت جهانی، سالانه ۳ هزار و ۵۰۰ کودک در ایران به سرطان مبتلا میشوند که از هر دو نفر یک نفر جان خود را از دست میدهد.
این در حالی است که رئیس انجمن خون و سرطان ایران میگوید وزارت بهداشت هیچ وقت آمار رسمی و دقیقی از کودکان مبتلا به سرطان ارائه نکرده است.
دکتر حسن ابوالقاسمی میگوید: «امکان این که ما متوجه شویم آمار سرطان در کشور هر سال نسبت به سال گذشته چه میزان افزایش داشته است وجود ندارد و اگر آماری هم داده می شود دقیق نیست.»
برنامه مشترک سازمان بهداشت جهانی و بیمارستان تحقیقاتی «سنت جود» تا پایان سال ۲۰۲۷، داروهای سرطان کودکان را به ۵۰ کشور دنیا میرساند.