خبرها از وین حاکی است که گفتوگوها بر سر «مسائل باقیمانده» میان طرفین برجام ادامه دارد و در حالی که کشورهای اروپایی میگویند هماکنون زمان تصمیمگیری ایران فرا رسیده است، تهران بار دیگر توپ را در زمین کشورهای غربی انداخت.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، در جدیدترین سخنان خود در اینباره گفت: «به جای مذاکرات بیشتر به تصمیمات سیاسی در برخی پایتختهای اروپایی و به ویژه واشنگتن نیاز داریم.»
خطیبزاده روز یکشنبه هشتم اسفندماه، در مصاحبهای با خبرگزاری صداوسیما، بار دیگر بر لزوم رعایت «خطوط قرمز» تهران تاکید کرد و گفت: «اگر طرفهای مقابل به این خطوط قرمز احترام بگذارند، جمعبندی توافق در کوتاهترین زمان، ممکن است.»
او در حالی این سخنان را میگوید که کشورهای اروپایی طرف گفتوگو در مذاکرات احیایبرجام، هفته گذشته از تهران خواسته بودند که هر چه زودتر تصمیم سیاسی خود را بگیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران همچنین هدف سفر علی باقری کنی به تهران را «مشورت و دریافت دستورالعملها» برای ادامه مذاکرات وین عنوان کرد.
علی باقری کنی، مذاکرهکننده ارشد ایران، که شامگاه چهارشنبه به تهران بازگشته بود، قرار است شامگاه یکشنبه هشتم اسفندماه در وین حاضر شود.
همزمان رسانههای ایران، روز شنبه از تشکیل جلسه شورای عالی امنیت ملی با حضور محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه و علی باقری کنی، مذاکرهکننده ارشد ایران، خبر دادند.
به گفته حسین نوشآبادی، رئیس فراکسیون دیپلماسی بینالمللی و منافع ملی مجلس، در این نشست موارد اختلاف با طرفهای برجام بررسی شده است.
وی روز یکشنبه هشتم اسفندماه در مصاحبه با خبرگزاری ایسنا گفت که در این جلسه محمدباقر قالیباف بر لزوم رعایت «قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» تاکید کرده است.
در همین حال حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، روز شنبه هفتم اسفندماه از گفتوگوی خود با جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، خبر داد و در توییتی نوشت که تهران در حال بررسی متن توافق وین است.
با این حال مرتضی محمودوند، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، روز شنبه هفتم اسفندماه با ابراز بدبینی به روند مذاکرات احیای برجام، گفته بود که «اخبار خوبی از مذاکرات وین منعکس نمیشود.»
وی بدون اشاره به جزئیات بیشتر، از تیم مذاکرهکننده خواست که برای دریافت تعهدات از طرف مقابل پافشاری کند.
علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت ایران، نیز هفته پیش تاکید کرده بود که عملکرد تیم مذاکرهکننده ایران در مذاکرات وین در چارچوب اصول تعیینشده توسط رهبر جمهوری اسلامی است.
طرفین مذاکره درباره جزئیات مسائل باقیمانده در مذاکرات وین توضیحی ندادهاند، اما ایران پیشتر خواستار لغو همه تحریمهای مرتبط با تروریسم، برنامه هستهای و موشکی و نیز لغو تحریمهای حقوق بشری شده بود.
ایران همچنین از کشورهای غربی خواستار ارائه تضمین برای عدم خروج دوباره آمریکا از برجام شده است.
مذاکرات احیای برجام با حضور نمایندگان ایران، فرانسه، بریتانیا، آلمان، روسیه، چین و اتحادیه اروپا و نیز حضور غیرمستقیم نمایندگان آمریکا در وین از ۱۰ ماه پیش همچنان ادامه دارد.
هدف نهایی این مذاکرات بازگشت به توافق هستهای تیرماه سال ۱۳۹۴ بین ایران و قدرتهای جهانی است.