میخائیل اولیانوف، نماینده ارشد روسیه در مذاکرات احیای برجام، روز سهشنبه گفت که این مذاکرات رو به پایان است. به نوشته رویترز، منابع نزدیک به مذاکرات نیز گفتند که انتظار میرود به زودی مبادله زندانیان بین ایران و ایالات متحده انجام شود.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، روز شنبه گفت که جمهوری اسلامی آماده تبادل فوری زندانیان با ایالات متحده است.
یک مقام ارشد ایرانی در تهران به رویترز گفت: «ایران همیشه و بارها آمادگی خود را برای تبادل زندانیان اعلام کرده است. ماه ها پیش ما آماده انجام این کار بودیم اما آمریکایی ها این توافق را خراب کردند.» او جزئیاتی در این مورد بیان نکرد.
این مقام گفته است که شاید پنج یا شش نفر آزاد شوند. او گفته مذاکرات درباره زندانیان از توافق هستهای جدا است و این «یک گام انساندوستانه از سوی ایران است.»
بسیاری از کشورهای غربی و فعالان حقوق بشری ایران را متهم کردهاند که با بازداشت افراد دارای تابعیت خارجی در اصل آنها را برای مقاصد سیاسی و برای چانهزنی گروگان میگیرد و این سیاستی است که از زمان روی کار آمدن جمهوری اسلامی، مقامات ایران در پیش گرفتهاند.
رابرت مالی، فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران نیز پیشتر گفته است که تا زمانی که تهران چهار شهروند آمریکایی از جمله پدر و پسر ایرانی-آمریکایی - باقر و سیامک نمازی - را که واشنگتن می گوید تهران آنها را گروگان گرفته است آزاد نکند، رسیدن به توافق هستهای بعید است.
مالی روز سه شنبه در توییتی نوشت که شش سال پیش ایران باقر نمازی را دستگیر کرد و هنوز هم اجازه خروج او از کشور را نمی دهد.
آقای مالی نوشت: «دولت ایران میتواند و باید نمازیها، عماد شرقی، مراد طاهباز و سایر شهروندان آمریکایی و خارجی را که به ناحق بازداشت شدهاند، آزاد کند.»
به نوشته رویترز، دهها تبعه و خارجی در ایران زندانی شدهاند.
ایران استفاده از زندانیان به عنوان اهرم دیپلماتیک را انکار می کند. با این حال، در سالهای اخیر، سپاه پاسداران دهها شهروند دوتابعیتی و خارجی را عمدتاً به بهانه اتهامات جاسوسی و امنیتی بازداشت کرده است.
بریتانیا نیز به دنبال آزادی انوشه آشوری، ایرانی-بریتانیایی است، که به اتهام جاسوسی زندانی شده، و همچنین به دنبال آزادی نازنین زاغری رتکلیف، مدیر پروژه بنیاد تامسون رویترز که به توطئه برای براندازی نظام روحانیون حاکم در ایران متهم شده است.
رویترز میگوید که تهران به دنبال آزادی بیش از ۱۲ ایرانی در ایالات متحده، از جمله هفت ایرانی-آمریکایی دوتابعیتی، دو ایرانی با مجوز اقامت دائم در ایالات متحده و چهار شهروند ایرانی بدون وضعیت قانونی در ایالات متحده است. بیشتر آنها به دلیل نقض تحریمهای آمریکا علیه ایران زندانی شدهاند.
چند مقام ایرانی که نخواستند نامشان فاش شود با رویترز صحبت کردند، گفتند که برخی از مسائل فنی در وین هنوز در حال بررسی است و انتظار میرود تا قبل از پایان این هفته، توافقی حاصل شود، اما آنها افزودند که تا زمانی که بر سر همه چیز توافق نشود، هیچ توافقی حاصل نشده است. رویترز نام آنها را منتشر نکرده است.
به طور جداگانه، ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران، روز سه شنبه به کشورهای صادرکننده گاز گفت که از هرگونه تحریم «ظالمانه» آمریکا علیه تهران اجتناب کنند.
رئیسی در کنفرانس صادرکنندگان گاز در دوحه، پایتخت قطر گفت اعضای این مجمع نباید آن تحریمها را به رسمیت بشناسند چرا که به گفته او در دنیای امروز تحریمها موثر واقع نمی شود.