لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۱۲

«مرحله پایانی» مذاکرات وین؛ گفت‌وگو بر سر مسائل «کلیدی»


تصویری از نمای بیرونی هتل کوبورگ وین، محل برگزاری مذاکرات میان ایران و قدرت‌های جهان برای احیای برجام.
تصویری از نمای بیرونی هتل کوبورگ وین، محل برگزاری مذاکرات میان ایران و قدرت‌های جهان برای احیای برجام.

خبرها از وین حاکی است که مذاکرات احیای برجام به مرحله پایانی خود رسیده است و طرفین از گفت‌وگو بر سر مسائل باقی‌مانده خبر می‌دهند.

انریکه مورا، مذاکره‌کننده ارشد اتحادیه اروپا، روز سه‌شنبه سوم اسفندماه در توییتر نوشت: «مذاکرات وین به مرحله حساسی رسیده است، پس از ۱۰ ماه مذاکره به پایان آن نزدیک می‌شویم و نتیجه هنوز نامشخص است.»

انریکه مورا در ادامه به وجود «مسائلی کلیدی» اشاره کرد که باید حل شوند.

استفانی القاق، نماینده بریتانیا در مذاکرات وین، نیز روز سه‌شنبه در توییتی نوشت: «اکنون در پایان مذاکرات، زمان نتیجه‌گیری فرا رسیده است.»

وزارت خارجه ایران نیز روز دوشنبه موضوعات باقی‌مانده را «سخت‌ترین، کلیدی‌ترین و جدی‌ترین» مسائل توصیف کرده بود.

در همین حال میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات وین، روز سه‌شنبه در توییتی نوشت: «مذاکرات احیای توافق هسته‌ای در حال عبور از خط پایان است.»

امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، و اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، طی روزهای گذشته از ایران خواسته‌ بودند که هر چه زودتر تصمیم سیاسی خود را بگیرد.

با این حال سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز دوشنبه دوم اسفندماه گفت که «منتظر تصمیمات اروپا و آمریکا هستیم.»

طرفین مذاکره درباره جزئیات مسائل باقی‌مانده توضیحی نداده‌اند، اما ایران پیشتر خواستار لغو همه تحریم‌های مرتبط با تروریسم، برنامه هسته‌ای و موشکی و نیز لغو تحریم‌های حقوق بشری شده بود.

ایران همچنین از کشورهای غربی خواستار ارائه تضمین برای عدم خروج دوباره آمریکا از برجام شده است.

همزمان نشریه وال‌استریت جورنال روز دوشنبه دوم اسفندماه در گزارشی نوشت که درخواست ایران برای لغو تحریم‌ها علیه آیت‌الله خامنه‌ای و سپاه پاسداران از موضوعات «مورد اختلاف» در مذاکرات وین است.

  • مذاکره در چهارچوب «اصول تعیین‌شده» توسط خامنه‌ای


علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت ایران، می‌گوید تیم مذاکره‌کننده ایران در مذاکرات وین از اصول تعیین‌شده توسط رهبر جمهوری اسلامی تخطی نمی‌کند.

سخنگوی دولت رئیسی روز سه‌شنبه سوم اسفندماه در کنفرانس خبری خود گفت: «چارچوب تیم مذاکره کننده همان ۹ بند اعلامی و مورد تأکید رهبری است.»

اشاره وی به شروط ۹‌ گانه علی خامنه‌ای است که مردادماه سال ۹۴ در زمان دولت حسن روحانی اعلام شده و در آن بر لزوم لغو همه تحریم‌ها تاکید شده بود.

رهبر جمهوری اسلامی در نامه خود به حسن روحانی همچنین شورای عالی امنیت ملی را به عنوان مرجع تصمیم‌گیری در زمینه مذاکرات هسته‌ای تعیین کرده بود.

علی بهادری جهرمی در ادامه با بیان این که «موضوعات اندکی» تا رسیدن به توافق در وین باقی مانده است، بار دیگر توپ را در زمین طرف مقابل انداخت و گفت: «این مواردِ اندک نیازمند تصمیم گیری از سوی طرف مقابل است و طرف مقابل باید در عمل نشان دهد که تضمین کافی در این خصوص می‌دهد.»

  • مصاحبه وزیر امور خارجه ایران با شبکه خبری سی.ان.ان


حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، روز دوشنبه دوم اسفندماه در مصاحبه‌ با شبکه خبری سی.ان.ان، نسبت به نتیجه مذاکرات وین ابراز خوش‌بینی کرد.

وی بر لزوم رسیدن به یک «توافق خوب» تاکید کرد و در عین حال موضوعات باقی‌مانده در مذاکرات را مواردی توصیف کرد که جزء «خطوط قرمز» ایران محسوب می‌شوند. حسین امیرعبداللهیان دستیابی به توافق را در گرو «تغییر رفتار» آمریکا دانست و در ادامه گفت: «اکنون زمان آن است که آمریکا و سه کشور اروپایی طرف برجام از خود انعطاف‌پذیری نشان دهند.»

وزیر خارجه ایران، در پاسخ به خبرنگار شبکه سی.ان.ان در مورد مذاکره مستقیم با آمریکا، از پاسخ صریح به این موضوع طفره رفت. وی با بیان این که مذاکره با آمریکا فعلا به صورت غیرمستقیم و از طریق انریکه مورا، نماینده اتحادیه اروپا، ادامه دارد، بار دیگر بر خواسته تهران مبنی بر لغو تحریم‌ها و آزادسازی بخشی از دارایی‌های ایران از سوی واشنگتن تاکید کرد.

علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، روز دوشنبه دوم اسفندماه در توییتی تاکید کرده بود که مذاکره با آمریکا در دستور کار هیات مذاکره‌کننده ایران قرار ندارد.

مذاکرات احیای برجام با حضور نمایندگان ایران، فرانسه، بریتانیا، آلمان، روسیه، چین و اتحادیه اروپا و نیز حضور غیرمستقیم نمایندگان آمریکا در وین از ۱۰ ماه پیش همچنان ادامه دارد.

هدف نهایی این مذاکرات بازگشت به توافق هسته‌ای تیرماه سال ۱۳۹۴ بین ایران و قدرت‌های جهانی است.

XS
SM
MD
LG