رئیس جمهوری ایالات متحده و همتای فرانسوی او روز سه شنبه در یک نشست خبری مشترک در کاخ سفید از تلاش برای کاهش اختلاف نظر آمریکا و اروپا در مورد توافق جامع هستهای با ایران، که واشنگتن خواستار اصلاح آن است، گفتند.
ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵، شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، ۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵ (۲۳ تیر ۱۳۹۴) در وین پایتخت اتریش به یک توافق جامع و نهایی بر سر برنامه بحثبرانگیز هستهای تهران دست یافتند.
رئیس جمهوری ایالات متحده با این استدلال که ایران با ادامه برنامه موشکی بالیستیک و فعالیتهای بیثبات کننده خود در منطقه روح برجام را نقض میکند، پایبندی تهران به توافق را تایید نکرده و تهدید به خروج از آن کرده است.
بریتانیا، فرانسه و آلمان، که نقش عمدهای در حصول این توافق داشتند، در تلاش هستند تا پیش از ضرب الاجل ۱۲ مه – که پرزیدنت ترامپ طبق قانون باید بار دیگر اجرای توافق و پایبندی تهران را تایید یا رد کند – مانع از خروج آمریکا شوند.
پرزیدنت دونالد ترامپ در نشست خبری امروز، که پس از گفتوگو با امانوئل ماکرون درباره طیف وسیعی از موضوعات دوجانبه و بینالمللی برگزار شد، همچنان لحن انتقادآمیز خود را در مورد توافق حفظ کرد و آن را «مسخره» خواند.
وی این توافق را که در دولت باراک اوباما رئیس جمهوری پیشین حاصل شد، «وحشتناک» توصیف کرد و گفت در عین حال یک توافق «مسخره» و «احمقانه» است؛ چرا که برنامه موشکی بالیستیک ایران و نقش تهران در یمن و سوریه را در بر ندارد.
پرزیدنت ترامپ با بیان این که او و آقای ماکرون میتوانستند «زود» بر سر ایران به یک توافق دست پیدا کنند، گفت که ما «میتوانستیم خیلی سریع، حداقل به توافقی بین خودمان، دست یابیم. به نظرم ما خیلی به درک متقابل نزدیک شدهایم.»
در کنار همکاریهای دوجانبه سیاسی و تجاری، توافق اقلیمی پاریس و تحولات خاور میانه، از توافق ایران یا برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) نیز به عنوان یکی از مهمترین اهداف سفر سه روزه امانوئل ماکرون و همسرش به واشنگتن یاد میشود.
رئیس جمهوری جوان فرانسه به خبرنگاران گفت او و پرزیدنت ترامپ به توافق هستهای ایران از «دریچه وسیعتر منطقهای» نگاه میکنند و دو طرف میخواهند مطمئن شوند که تنشها در منطقه افزایش نیابد و رقابت تسلحیاتی اتمی هم در نگیرد.
ماکرون در ادامه تاکید کرد که «ما اکنون نیاز داریم مسیر درستی را برای پیش رفتن (به سمت هدف مذکور) بیابیم.»
پرزیدنت ترامپ خطاب به آقای ماکرون گفت، تا وقتی که اقدامات برای اصلاح توافق اتمی با ایران با قدرت انجام شود، با این که «یک کاری» در این راستا انجام شود مشکلی ندارد و افزود «میتوانستیم دست کم به توافقی بین خودمان برسیم.»
رئیس جمهوری آمریکا در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران که این توافق مثلا چه میتواند باشد گفت، «خواهید دید.»
رئیس جمهوری ایالات متحده پیشتر در روز سهشنبه در واکنش به تهدید ایران به از سرگیری غنی سازی اورانیوم در صورت خروج آمریکا از برجام هشدار داد که تهران در صورت دست زدن به چنین کاری با مشکلات بیسابقه روبرو خواهد شد.