کاخ سفید این هفته میزبان دو مهمان برجسته از اروپاست: ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه و آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان. هر دو رهبر اروپائی سیاست خارجی خود را از نزدیک هماهنگ می کنند و یکی از موارد توافق خود را که همانا حفظ برجام است در دیدار با رئیس جمهوری آمریکا مطرح می سازند، توافقی که پرزیدنت ترامپ از آن با عنوانهای توافق «بد» و «وحشتناک» با کشوری نام برده که به گفته او پشت سر همه مشکلات خاور میانه است.
واشنگتن پست در مقاله بلندی در این باره می نویسد پرزیدنت ترامپ برجام را فاجعه خوانده و تاکید کرده است منافع آمریکا را تامین نمی کند هرچند تاکنون با اکراه تایید کرده است که ایران مفاد برجام را اجرا کرده است.
اما در پایان مهلت در ۱۲ ماه مه ممکن است رئیس جمهوری آمریکا از تایید دوباره آن خودداری ورزد.
دولتهای فرانسه، آلمان و بریتانیا، متحدان نزدیک آمریکا خواستار حفظ برجام هستند و از رئیس جمهوری آمریکا هم خواسته اند نظر خود را تغییر بدهد و برجام را حفظ کند.
آنها گفته اند حتی اگر واشنگتن از برجام خارج شود آنها به تعهد خود در حفظ آن پایبند خواهند ماند.
چین و روسیه نیز با تاکید به پایبندی خود به برجام خواستار ادامه و حفظ آن شده اند.
سوال این است که چرا اروپائیان با تاکید بر ادامه برجام موجب تنش در مناسبات با آمریکا می شوند؟
پاسخ آنها این است که یک توافق سست بهتر از نبود هر نوع توافق است. نه تنها اروپائیان و چین و روسیه بلکه حتی مقامهای امریکائی هم به پایبند ماندن ایران به برجام اعتراف دارند.
طرفداران حفظ برجام بر آنند که بنا به شواهد دستگاههای اطلاعاتی غرب از میزان تلاشهای تهران برای دستیابی به سلاح هسته ای بشدت کاسته شده است.
اروپائیان می گویند حتی بدون آمریکا حاضرند برجام راحفظ کنند و بها ی سنگین آن را بپردازند. ضمن اینکه اگر آمریکا از برجام خارج شود عملا متحدان اروپائی را در کنار چین و روسیه قرار داده که حامی توافق هسته ای اند.