سفیر ایالات متحده در کنفرانس خلع سلاح بینالمللی روز پنجشنبه گفت ایالات متحده امیدوار است با بریتانیا، فرانسه و آلمان جهت پاسخگویی به نگرانیهای پرزیدنت ترامپ در مورد توافق جامع هستهای سال ۲۰۱۵ با ایران به توافق برسد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، رابرت وود گفتوگوها با سه قدرت اروپایی را «سخت» توصیف کرد و گفت واشنگتن از ناکامی در پاسخگویی به برنامه موشکی بالیستیک ایران، بند «غروب» در برجام، و نیز رفتار منطقهای تهران نگران است.
این مقام ارشد آمریکایی که در یک نشست خبری در مقر کنفرانس در ژنو با خبرنگاران صحبت میکرد افزود، «این موضوعات باید مورد رسیدگی قرار بگیرند. ما امیدواریم توافقی حاصل شود که خیال رئیس جمهوری را راحت کند.»
به گفته او آمریکا همچنین میخواهد بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی به همه مراکز و تاسیسات در ایران – چه برای مصارف هستهای غیرنظامی باشند و چه نباشند – دسترسی داشته و در صورت لزوم آنها را مورد بازرسی قرار دهند.
سفیر آمریکا در کنفرانس خلع سلاح گفت «ما می خواهیم آژانس بین المللی انرژی اتمی به همه مراکزی که لازم است دسترسی داشته باشد. ایرانیها با ابهامآفرینی مانع آن میشوند و میگویند اجازه میدهند و بعد از آن جلوگیری میکنند.»
رابرت وود در ادامه تاکید کرد «این برای آژانس مهم است که هر جا لازم است برود، از جمله مراکز نظامی.»
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا با این استدلال که ایران با ادامه برنامه موشکی بالیستیک و فعالیتهای بیثبات کننده خود در منطقه روح برجام را نقض میکند، پایبندی تهران به توافق را تایید نکرده و خواستار اصلاح آن شده است.
ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵، شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، ۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵ (۲۳ تیر ۱۳۹۴) در وین پایتخت اتریش به یک توافق جامع و نهایی بر سر برنامه بحثبرانگیز هستهای تهران دست یافتند.
طبق این توافق، محدودیتهایی بر برنامه هستهای و فعالیتهای مرتبط با آن – مانند غنیسازی اورانیوم و توسعه موشکهای با قالبیت حمل کلاهک هستهای – اعمال میشود و در ازای آن تحریمهایی که بابت آن فعالیتها وضع شده بود لغو میشوند.
علاوه بر برنامه موشکی و رفتار منطقهای ایران، بندی در برجام وجود دارد به نام «غروب» که بر اساس آن ایران می تواند پس از ۱۰ سال تعداد سانتریفوژهای غنیسازی را، و پس از ۱۵ سال میزان اورانیوم غنی شده با درصد پائین را افزایش دهد.
پرزیدنت ترامپ با ناقص خواندن توافق، خواستار رسیدگی به این موارد شده و گفته اگر اصلاحی صورت نگیرد، از برجام خواهد شد.
طبق قوانین آمریکا رئیس جمهوری هر ۱۲۰ روز باید درباره برجام و تمدید لغو تحریمها به کنگره گزارش دهد.
بریتانیا، فرانسه و آلمان، که نقش عمدهای در حصول این توافق داشتند، در تلاش هستند تا پیش از ضرب الاجل ۱۲ مه – که پرزیدنت ترامپ طبق قانون باید بار دیگر اجرای توافق و پایبندی تهران را تایید یا رد کند – مانع از خروج آمریکا شوند.