رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا که در ادامه سفرهایش در خاورمیانه در خصوص بحران قطر به عربستان سفر کرده است، در جده با ملک سلمان بن عبدالعزیز پادشاه این کشور و وزرای خارجه کشورهای مخالف قطر دیدار کرد.
به گزارش رویترز، آقای تیلرسون روز چهارشنبه ۲۱ تیر با پادشاه عربستان دیدار کرد و وزیر خارجه آمریکا به دیدارهای صورت گرفته در روزهای گذشته اشاره کرد. در این دیدار ضرورت مبارزه با تروریسم و خشکاندن منابع مالی حامیان آن مورد بحث قرار گرفت.
سفر آقای تیلرسون به کشورهای ترکیه، کویت، قطر و عربستان تازه ترین رایزنی ها برای حل اختلافات بین قطر و عربستان با متحدانش است.
عربستان سعودی و سه کشور بحرین، امارات عربی متحده و مصر میانه خرداد ماه، قطر را متهم به ارتباط با گروههای تروریستی کردند و ارتباط خود با این کشور را قطع کردند. آنها با طرح شروطی خواستار قطع ارتباط قطر با ایران و ترکیه، قطع حمایت از گروه هایی چون حماس و اخوان المسلمین و همچنین بستن رسانه هایی مثل الجزیره شدند.
دیدار با وزرای خارجه مخالف قطر
آقای تیلرسون روز چهارشنبه همچنین با عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان و سامح شکری وزیرخارجه مصر و خالد بن احمد بن محمد آل خلیفه وزیر خارجه بحرین و همچنین انور بن محمد قرقاش وزیر مشاور امارات در امور خارجه در جده دیدار کرد. در این دیدار همچنین محمد عبدالله المبارک الصباح وزیر مشاور کویت در امور کابینه حضور داشت.
کویت نقش میانجی در بحران قطر و عربستان و متحدانش را دارد، هرچند که هنوز رایزنی ها نتیجه نداده است.
هنوز از جزئیات این دیدار خبری گزارش نشده است.
دیدار با مقام های قطری
آقای تیلرسون روز سه شنبه نیز به قطر سفر کرده بود. در جریان سفر رکس تیلرسون وزیرخارجه ایالات متحده به قطر، واشنگتن و دوحه روز سه شنبه تفاهم نامهای را به منظور همکاری مشترک در مبارزه با تروریسم و قطع منابع مالی گروههای تروریستی امضا کردند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، رابرت سی هاموند مشاور ارشد وزیر خارجه آمریکا در گفتوگو با خبرنگاران در دوحه پایتخت قطر، ضمن اعلام این خبر، امضای تفاهمنامه را «یک گام امیدوار کننده به جلو» توصیف کرد.
رکس تیلرسون علاوه بر همتای قطری خود، با شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر دیدار کرد.
آقای تیلرسون در قطر گفت: نقش من در این جا، حمایت از تلاش های امیر کویت و میانجی کویتی ست. می خواهیم به طرفین کمک کنیم تا مواضع و نگرانی های یکدیگر را بهتر درک کنند و طرق احتمالی حل بحران را نیز به آنان نشان دهیم.
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز سه شنبه به نقل از یک مقام قطری نوشت، به رغم اختلاف با برخی کشورهای عرب، دوحه به مشارکت خود در طرحهای توسعه نواز غزه - که تحت کنترل حماس است - ادامه خواهد داد.
قطر در پنج سال گذشته بزرگترین کمک کننده مالی به طرحهای عمرانی غزه بوده و حدود نیم میلیارد دلار برای بازسازی، ساختمان سازی، توسعه زیرساختها و همچنین طرح های بهداشت و درمان در نواز غزه هزینه کرده است.
آرون دیوید میلر از مرکز ویلسون درباره سفر آقای تیلرسون به قطر و عربستان، می گوید، هنر دیپلماسی رکس تیلرسون در این است که نگذارد هیچ کدام از طرفین بحران خوار و خفیف شوند.
وی افزود: اگر اقدامات تیلرسون حاصل مثبتی به همراه داشته باشد، به سعودی ها و قطری ها اجازه می دهد که بدون آنکه تحقیر شوند، از خواسته های خود عدول کنند. در آن صورت، پرزیدنت هم از آن حمایت خواهد کرد.