رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا در ادامه تلاش جهت پایان دادن به اختلاف بین قطر و چهار کشور عربی روز سهشنبه وارد قطر شد.
به گزارش آسوشیتدپرس، سفر روز سه شنبه ۲۰ تیر آقای تیلرسون به دوحه پایتخت قطر، در ادامه سفر منطقه ای او است که از روز یکشنبه از ترکیه آغاز شد. او روز دوشنبه نیز به کویت سفر کرد که نقش میانجی بین قطر و چهار کشور عربی را دارد.
سفر به کویت
آقای تیلرسون پیش از قطر شود روز دوشنبه با امیر کویت دیدار کرد. از زمان بحران بین قطر و چهار کشور عربی به رهبری عربستان، کویت نقش میانجی را دارد.
وزیر خارجه آمریکا و مقام های کویتی برای حل بحران میان کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس گفتگو کردند.
آقای تیلرسون در حالی روز دوشنبه به منطقه خلیج فارس مسافرت کرد که تلاشهای کویت برای سر و سامان دادن به بحران قطر با بن بست روبرو شده است.
غیر از وزیر خارجه آمریکا، مارک سدویل مشاور امنیت ملی در دفتر نخست وزیر بریتانیا نیز در کویت به سر می برد. او و آقای تیلرسون با حمایت از تلاش کویت برای حل اختلاف بین قطر و عربستان، از این دو طرف خواستند از طریق دیپلماتیک زودتر اختلافات را حل کنند.
قرار است آقای تیلرسون بعد از دیدار روز سه شنبه با مقام های قطری، به عربستان سعودی نیز سفر کند.
عربستان سعودی و سه کشور بحرین، امارات عربی متحده و مصر بیش از یک ماه پیش قطر را متهم به ارتباط با گروههای تروریستی کردند و ارتباط خود با این کشور را قطع کردند. آنها با طرح شروطی خواستار قطع ارتباط قطر با ایران و ترکیه، قطع حمایت از گروه هایی چون حماس و اخوان المسلمین و همچنین بستن رسانه هایی مثل الجزیره شدند.
سفر به ترکیه
آقای تیلرسون یکشنبه ۱۸ تیر از ترکیه بازدید کرد و با رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه نیز دیداری داشت که با سالگرد کودتای نافرجام سال گذشته در آن کشور مصادف بود،
رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا در این باره در ترکیه گفت: در آن روز بود که مردم ترکیه از حقوق خود در قانون اساسی، و از جایگاه شان در ترکیه غنی دفاع کردند، و ما نیز خاطره تلفات و مجروحان آن حادثه را گرامی می داریم.
آقای تیلرسون در آنکارا با بینالی یلدریم وزیر خارجه ترکیه نیز دیدار، و در مورد مسائل مورد علاقه دو کشور گفتگو و تبادل نظر کرد.
ادامه مذاکرات
امیر نشین قطر پیشنهادهای سیزده گانه عربستان سعودی، مصر، بحرین و امارات متحده عربی را که به عنوان شرایط لغو تحریم و قرنطینه همه جانبه دوحه عنوان شده بود، صریحا رد کرده است.
کشورهای تحریم کننده قطر نیز هفته گذشته پیشنهادهای خود را ضمنی لغو کردند، اما هنوز نگفته اند پیشنهاد جدید شان چیست.
سکون و ایستائی در تلاش های دیپلماتیک منطقه ای برای حل این بحران که به هفتمین هفته خود نزدیک می شود، باعث شد تا هدر ناوئرت سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز تاکید کند که این وضعیت نمی تواند ادامه داشته باشد.
چند روز پس از پاسخ قطر به شروط عربستان و متحدانش، آقای تیلرسون پیشنهادهای کشورهای تحریم کننده دوحه را «غیر عملی» خوانده بود، و ضمن تاکید بر ادامه مذاکرات، از طرفین خواسته بود از اقداماتی که به وخیم تر شدن اوضاع منجر شود، اکیداّ خودداری کنند.
پایگاه هوایی العدید در حومه دوحه، بزرگترین مرکز تجمع قدرت هوایی امریکا در منطقه خلیج فارس، خاورمیانه و شمال آفریقا ست و بسیاری از پرواز های تجسسی و عملیاتی نیروی های ائتلاف بر فراز عراق و سوریه از این پایگاه انجام می شود