مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، روز پنجشنبه ۱۸ بهمن بر روند توقیف دومین هواپیمای متعلق به دولت چپگرای ونزوئلا در کمتر از یک سال گذشته نظارت کرد.
با این اقدام، روبیو یک موضع سختگیرانه علیه رژیم حاکم بر ونزولا را، با وجود آغاز اخیر دیپلماسی با کاراکاس، نشان داد.
وزیر امور خارجه آمریکا پنجشنبه شب در بیانیهای نوشت: «توقیف این هواپیمای ونزوئلایی، که برای دور زدن تحریمهای آمریکا و پولشویی استفاده میشد، نمونهای قاطع از عزم ما برای پاسخگو کردن رژیم غیرقانونی مادورو در قبال اقدامات غیرقانونیاش است.»
مارکو روبیو در ادامه این بیانیه که در شبکه اجتماعی ایکس منتشر شده است تاکید کرد: «همراه با جمهوری دومینیکن و شرکای منطقهای خود، به مقابله با هرگونه طرحی برای دور زدن تحریمهای آمریکا ادامه خواهیم داد.»
به گزارش خبرگزاری فرانسه، روبیو، که از مخالفان سرسخت دولتهای اقتدارگرای چپگرای آمریکای لاتین مانند نیکلاس مادورو، رئیسجمهوری ونزوئلا، است، در پایان اولین سفر خود در مقام وزیر امورخارجه که شامل بازدید از پنج کشور آمریکای لاتین بود، ناظر توقیف هواپیمای دولت وزنزوئلا بود.
وزیر امور خارجه دولت دونالد ترامپ به یک پایگاه نظامی در سانتو دومینگو پایتخت جمهوری دومینیکن رفت، جایی که جلوی دوربینها، دادستان جمهوری دومینیکن و یک نماینده اعمال قانون از آمریکا با یکدیگر روی یک جت «داسو فالکن ۲۰۰» که پرچم ونزوئلا داشت، برچسب «توقیف شد» زدند.
مقامات جمهوری دومینیکن سال گذشته میلادی و پس از آن که مقامات آمریکایی اعلام کردند که این هواپیما تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ونزوئلا را نقض کرده است، آن را توقیف کردند.
به گفته وزارت امور خارجه آمریکا، مقامات ونزوئلا از این هواپیما برای سفر به یونان، ترکیه، روسیه، نیکاراگوئه و کوبا استفاده کردهاند و آن را برای تعمیر و نگهداری به جمهوری دومینیکن آورده بودند.
وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد که وزیر نفت مادورو نیز در سال ۲۰۱۹ از این هواپیما برای شرکت در نشست سازمان کشورهای صادرکننده نفت اوپک در امارات متحده عربی استفاده کرده است.
در ماه سپتامبر، آمریکا در دوران ریاستجمهوری جو بایدن، اولین هواپیمای دولتی ونزوئلا را در جمهوری دومینیکن توقیف کرد. از آن هواپیما برای سفرهای بینالمللی مادورو استفاده میشد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، مدتها وعده داده بود که فشارها بر مادورو را افزایش میدهد. ترامپ در نخستین دوره ریاستجمهوری خود تلاش ناموفقی برای برکناری مادورو انجام داد، زمانی که مشروعیت انتخاب شدن دوباره مادورو از سوی بسیاری در جامعه بینالمللی زیر سؤال رفت.
اما هفته گذشته، نماینده ویژه ترامپ، ریچارد گرنل، به کاراکاس سفر کرد و با مادورو دیدار داشت و در نتیجه این دیدار، آزادی شش زندانی آمریکایی بدست آمد.
دولت ونزوئلا اعلام کرد که این مذاکرات با «احترام متقابل» برگزار شد، اما روبیو و دیگر مقامات آمریکایی تأکید کردند که این دیدار عقبنشینی از موضع واشنگتن در بهرسمیت نشناختن مادورو به عنوان رئیسجمهوری ونزوئلا نبود.
روبیو گفت ونزوئلا همچنان یک نگرانی امنیتی برای آمریکا است و به موج گسترده مهاجرت از آن کشور به دلیل فروپاشی اقتصادی اشاره کرد.
او روز چهارشنبه در گواتمالا به خبرنگاران گفت: «مسئله ونزوئلا فقط مربوط به نبود دموکراسی نیست، بلکه یک موضوع امنیت ملی است.»
روبیو گفت: «ما با یک دولت، یک رژیم، روبرو هستیم که به بیش از هفت میلیون ونزوئلایی و همه کشورهای همسایه که مجبور شدهاند با واقعیت این مهاجرت گسترده مواجه شوند، آسیب رسانده است.» اشاره او به تعداد ونزئلاییهایی بود که از آن کشور مهاجرت کردهاند.
ریچارد گرنل از مادورو خواسته است با بازگرداندن مهاجران ونزوئلایی که از آمریکا اخراج میشوند، موافقت کند.
ترامپ، مدت کوتاهی پس از آغاز دوره دوم ریاستجمهوری خود، یک حمایت مخصوص قانونی که مانع اخراج شدن حدود ۶۰۰ هزار ونزوئلایی ساکن آمریکا میشد، برداشت.
بایدن به دلیل بحرانهای امنیتی و اقتصادی ونزوئلا، از اخراج آنها خودداری کرده بود.