لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۸ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۳۲

دلار ۸۵ هزار تومانی؛ کاربران: فشار حداکثری ترامپ این‌بار متفاوت است


اسکناس‌های دلار آمریکا
اسکناس‌های دلار آمریکا

به دنبال فرمان دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، برای از سر گیری فشار حداکثری بر جمهوری اسلامی و بازگشت تحریم‌ها، ارزش ریال ایران باز هم سقوط کرد و قیمت هر یک دلار آمریکا در بازار آزاد ایران با ثبت رکوردی تاریخی از ۸۵ هزار تومان فراتر رفت.

کاربران ایرانی در شبکه‌های اجتماعی با اعلام این که دونالد ترامپ عملگراتر شده و فشار حداکثری بر جمهوری اسلامی با دور پیشین ریاست‌جمهوری او متفاوت است، پیش‌بینی کرده‌اند که پیش از فرا رسیدن نوروز، قیمت هر یک دلار آمریکا در بازار آزاد ایران به بیش از یکصد هزار تومان خواهد رسید.

نوسانات قیمت دلار در بازار آزاد ایران
نوسانات قیمت دلار در بازار آزاد ایران

در حال حاضر، گزارش‌های روز چهارشنبه ۱۷ بهمن حاکی از آن است که قیمت هر یک دلار آمریکا در بازار آزاد ایران بین ۸۵ هزار و ۳۰۰ تومان تا ۸۵ هزار و ۶۰۰ تومان در نوسان است.

گزارش‌ها درباره نوسانات رو به رشد قیمت دلار در ایران از دیروز سه‌شنبه تاکنون نشان می‌دهد قیمت هر یک دلار آمریکا در بازار آزاد ایران در ۲۴ ساعت گذشته حدود دو هزار تومان افزایش داشته است.

Dollar نوسانات قیمت دلار در بازار آزاد ایران
Dollar نوسانات قیمت دلار در بازار آزاد ایران

اوج گرفتن دوباره قیمت دلار و رکورد بیش از ۸۵ هزار تومانی آن در حالی است که بنا بر گزارش‌های شهروندی، برخی صرافی‌ها وعده دلار ۷۴ هزار تومانی را برای هفته جاری داده بودند.

سقوط مجدد ارزش پول ملی ایران در مقابل دلار آمریکا که در پی صدور فرمان اجرایی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، مبنی بر فشار حداکثری بر جمهوری اسلامی شدت گرفته، از نظر برخی ناظران به سیاست‌های جدید واشنگتن در قبال تهران مربوط است.

یک کاربر ایرانی شبکه اجتماعی ایکس با اشاره به این که «ترامپ فشار حداکثری را امضا کرد» و «بحران تصمیم‌گیری و پذیرش مسئولیت» در مقامات جمهوری اسلامی «به اوج خود رسیده»، پیش‌بینی کرد که «نرخ دلار به‌زودی به ۱۰۰ هزار تومان خواهد رسید.»

سیامک قاسمی، اقتصاددان نیز با بیان این که ترامپ ۲۰۲۵ با ۲۰۱۷ «تفاوت‌های آشکاری دارد» و «بسیار باهوش‌تر و عملگراتر» است، گفت: «حتی فشار حداکثری‌اش هم تفاوت آشکاری با دور قبل دارد. یک جوری امضا و آغازش کرد که توپ را کاملا انداخت در زمین [جمهوری اسلامی] و هزینه‌اش را هم انداخت به گردن دولت ایران.»

در پی اعلام صدور فرمان اجرایی «فشار حداکثری» بر حکومت ایران، مقامات جمهوری اسلامی واکنش‌های متفاوتی به آن داشته‌اند.

محمدرضا عارف، معاون اول پزشکیان، در واکنش به فرمان اجرایی ترامپ برای فشار حداکثری به جمهوری اسلامی، روز چهارشنبه یادآوری کرد که «در زمینه سلاح هسته‌ای فتوا داریم که فعالیت غیرصلح‌آمیز هسته‌ای ممنوع است، خیال او راحت باشد»؛ اما اعلام کرد که «در زمینه دفاعی دنبال خودکفایی هستیم» و گفت که «مذاکره و دیدار ترامپ و پزشکیان در دستور کار نظام نیست.»

از سوی دیگر، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، با بیان این که «به دنبال سلاح هسته‌ای نرفتن ایران، قابل حصول است»، ادعا کرد که «فشار حداکثری یک تجربه شکست‌خورده است و امتحان مجدد آن به شکست دیگری تبدیل خواهد شد.»

محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی، نیز مدعی شد که جمهوری اسلامی «قصد دسترسی به سلاح هسته‌ای نداشته، ندارد، و نخواهد داشت» و فعالیت هسته‌ای‌اش «در چارچوب پادمان و ان‌پی‌تی» است.

فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت جمهوری اسلامی، روز سه‌شنبه درباره گروه ویژه اقدام مالی، با سرنام «اف‌ای‌تی‌اف» گفت: «باید ثابت کنیم که پولشویی نمی‌کنیم و همکاری سازمان‌یافته با تروریسم نداریم.»

مهاجرانی همچنین اعلام کرد که «پالرمو و سی‌اف‌تی کمک می‌کنند که بانک‌های ما از تحریم‌ها در بیایند.»

«گروه ویژه اقدام مالی» (اف‌ای‌تی‌اف) نیز سازمانی بین‌المللی و بین دولتی است که توسط گروه هفت کشور صنعتی در پاریس با هدف توجه به سیاست‌های توسعه برای مبارزه با پول‌شویی بنیاد شده است. این سازمان در سال ۲۰۰۱ به روند مبارزه با تأمین مالی تروریسم پیوست. سپس در سال ۲۰۱۲ مقابله با تأمین مالی فعالیت‌های اشاعه‌ای نیز به مأموریت این مجموعه افزوده شد. جمهوری اسلامی به دلیل ساختارهای غیرشفاف و فعالیت‌های بحث‌برانگیز بین‌المللی از جمله حمایت از گروه‌هایی که توسط بسیاری از کشورها سازمان‌های تروریستی شناخته می‌شوند در فهرست سیاه این مجموعه قرار دارد و تبادلات مالی با ایران «پرریسک» محسوب می‌شود.

پالرمو، که عنوان کامل آن «کنوانسیون مقابله با جرایم سازمان‌یافته فراملی» است و از آن با عنوان «کنوانسیون پالرمو» نیز یاد می‌شود، و «کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم» که بیشتر با سرنام خود، «سی‌اف‌تی»، شناخته می‌شود دو معاهده بین‌المللی مرتبط با مبارزه با جرایم سازمان‌یافته و تأمین مالی تروریسم و بخشی از اقدامات «گروه ویژه اقدام مالی» (اف‌اِی‌تی‌اف) هستند و در سال‌های اخیر بر سر پیوستن جمهوری اسلامی ایران به آن‌ها بحث‌های زیادی وجود داشته است.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، روز سه‌شنبه پس از گفت‌وگو با بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل، در یک کنفرانس خبری مشترک با او، گفت نمی‌خواهد در مورد ایران کار به جای فاجعه‌باری ختم شود.

XS
SM
MD
LG