لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۱۸

استقبال جهانی از «ماموریت صلح» پرزیدنت ترامپ؛ واکنش سرد تهران


یک روز بعد از ملاقات و امضای سند مشترک رهبران آمریکا و کره شمالی در سنگاپور، مقام های دیگر کشورها، بخصوص کشورهای نزدیک به کره شمالی از این رویداد استقبال کردند اما در مقابل جمهوری اسلامی ایران واکنش سردی به آن نشان داد.

دفتر رئیس جمهوری کره جنوبی با استقبال از این دیدار، در بیانیه‌ای به توفق مانورهای نظامی آمریکا با کره شمالی نیز اشاره کرد و در بیانیه ای نوشت: توقف رزمایش مشترک با آمریکا احتمالاً برای تسریع مذاکرات غیراتمی شدن کره شمالی لازم است.

ژاپن نیز از این دیدار و توافق اولیه استقبال کرد. رئیس کابینه دولت ژاپن با اشاره به سند مشترک امضا شده توسط رهبران کره شمالی آمریکا، اعلام کرد که بعد از بازرسی‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی حاضر به پرداخت بخشی از هزینه‌های خلع سلاح اتمی کره شمالی است.

اما چین با چند ساعت تاخیر، از دیدار رهبران کره شمالی و آمریکا استقبال کرد. سخنگوی وزارت خارجه چین خواستار توجه جامعه جهانی به طرح این کشور موسوم به «تعلیق دوگانه» شد که در آن تاکید شده در صورت توقف برنامه هسته ای کره شمالی، کره جنوبی و آمریکا نیز رزمایش های خود را متوقف کنند.

روز سه شنبه پرزیدنت دونالد ترامپ و «کیم جونگ اون» رهبران ایالات متحده و کره شمالی یک سند مشترک امضا کردند که در آن کره شمالی متعهد شده که برنامه هسته ای خود را متوقف کند و تجهیزات مربوطه را از بین ببرد. در مقابل، آمریکا هم به کره شمالی تضمین امنیتی داده است.

واکنش سرد ایران؛ استقبال اسرائیل

روز چهارشنبه سخنگوی دولت ایران واکنش سردی به توافق آمریکا و کره شمالی نشان داد و گفت رهبر کره شمالی با چه کسی می خواهد مذاکره کند؟ آیا این فردی که در هواپیما با یک توییت نشست سران گروه هفت را دچار اخلال می کند قابل اعتماد است؟"

با اینکه اغلب کشورهای جهان از این دیدار استقبال کرده اند، یک روز پیش از آن هم سخنگوی وزارت خارجه ایران با ابراز بدبینی به نتایج این دیدار، دونالد ترامپ را فردی "غیرمتعهد" به توافق‌ها خوانده بود.

در حالی ایران از خروج آمریکا از توافق هسته ای عصبانی است که دولت ترامپ می گوید ایران با برنامه موشکی و بی ثبات سازی در خاورمیانه برجام را نقض کرده است. آمریکا خواستار توافق جدیدی با تهران است.

«بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر اسرائیل از دیدار روز سه شنبه استقبال کرد و ضمن تبریک به رئیس جمهوری آمریکا، نوشت: رئیس‌جمهور ترامپ همچنین موضع محکمی علیه اقدامات ایران برای مسلح کردن خودش به سلاح هسته‌ای، گرفته است.

از سوی دیگر ترکیه نیز از دیدار سه شنبه ترامپ - کیم،‌ آن را «نقطه عطف» نامید.

امضای سند مشترک

کره شمالی و جنوبی از زمان جنگ ۱۹۵۳، تنها یک توافق ترک مخاصمه به همراه چین و آمریکا امضا کرده اند. سندی که پرزیدنت امروز امضا کرد به دلیل غیبت چین و کره جنوبی، عملا پیمان نیست و به همین دلیل یک سند جامع تلقی می شود که می تواند مسائلی چون خلع سلاح هسته‌ای، توقف برنامه موشکی و لغو تحریم ها را از سوی کره شمالی آمریکا در آن جا داد.

پرزیدنت ترامپ بعد از امضای این سند گفت آنچه امضا شد همه موارد را دربر می گیرد و من از امضای این سند جامع خوشحال هستم.

رئیس جمهوری آمریکا با تاکید بر اینکه «دیدار امروز صفحه‌‎ای نو در روابط میان دو کشور می گشاید» گفت پس از این دیدارها، جهان شاهد تغییرات بزرگی خواهد بود.

«کیم جونگ اون» بعد از امضای سند جامع از ترامپ تشکر کرد و گفت این دیدار پرونده گذشته را می بندد. دوره‌ای جدید آغاز خواهد شد و جهان، تغییر بزرگی خواهد دید.

دیدار تاریخی

دیدار تاریخی دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده و کیم جونگ اون رهبر کره شمالی ساعت ۹ صبح روز سه‌شنبه به وقت محلی در هتل «کاپلا» در جزیره سنتوزا در سنگاپور برگزار شد. این نخستین دیدار سران دو کشور پس از پایان جنگ کره در سال ۱۹۵۳ میلادی است.

رهبران دو کشور در ابتدای این دیدار با یکدیگر دست دادند و پیش از آغاز مذاکرات خود، که پشت درهای بسته و تنها در حضور مترجمان برگزار شد، برای دقایقی کوتاه در برابر دوربین رسانه‌های مختلف جهان قرار گرفتند و با خبرنگاران گفت‌وگو کردند.

پرزیدنت ترامپ ضمن ابراز امیدواری از ثمربخش بودن دیدار امروز، پیش بینی کرد که «رابطه فوق العاده‌» ای را با کیم جونگ اون برقرار کند. رهبر کره شمالی نیز گفت امیدواریم بتوانیم تمامی سوء تفاهم هایی که قبلا میان دو کشور وجود داشته است را برطرف کنیم.

پس از پایان دیدار خصوصی دو رهبر، که تنها با حضور دو مترجم،‌کمتر از یک ساعت به طول انجامید، پرزیدنت ترامپ این دیدار را «خیلی خیلی خوب» نامید و گفت رابطه عالی خواهد شد.

بعد از ملاقات خصوصی پرزیدنت ترامپ و رهبر کره شمالی به همراه هیأت‌های عالیرتبه دو کشور این گفت‌وگوهای بی‌سابقه را ادامه دادند. پس از این دیدار، ضیافت ناهار کاری برگزار شد.

پرزیدنت ترامپ پیش از این دیدار در گفت‌وگو با خبرنگاران با تاکید بر این که کره شمالی باید به سمت خلع سلاح کامل، غیرقابل بازگشت و قابل راستی‌آزمایی هسته‌ای گام بردارد، گفته بود این دیدار باید به شکل‌گیری «چارچوب اقداماتی سخت که باید پیگیری شوند» بیانجامد.

وی پیش از این نیز تاکید کرده بود که هدف از این دیدار توقف تهدیدهای موشکی و هسته‌ای کره شمالی است و مایک پمپئو وزیر خارجه دولت او هم پیشتر در روز دوشنبه گفت، خواسته ما خلع سلاح کامل کره شمالی است و حاضر هستیم در مقابل آن تضمین امنیتی بدهیم.

این دیدار تاریخی در حالی برگزار شد که حدود یک سال پیش و در پی افزایش آزمایش‌های موشکی و هسته‌ای کره شمالی، تنش‌ها بین واشنگتن و پیونگ یانگ چنان بالا گرفت که نگرانی‌های جهانی از وقوع یک درگیری نظامی در شبه جزیره کره به شدت افزایش یافت.

جنگ لفظی بین رهبران کره شمالی و ایالات متحده چنان بالا گرفت که طرفین علاوه بر حملات شخصی، تهدید به حمله نظامی هم کردند؛ تا جایی که پرزیدنت ترامپ در مرداد ۱۳۹۶ هشدار داد اگر کره شمالی به تهدید ادامه دهد، با «آتش و خشم» آمریکا روبرو خواهد شد.

بیشتر بخوانید: فراز و فرود روابط آمریکا و کره شمالی در دولت پرزیدنت ترامپ

پس از این تهدید آمریکا، کره شمالی اعلام کرد در حال نهایی کردن طرح شلیک چهار موشک بالیستیک به جزیره گوآم، قلمرو ایالات متحده در اقیانوس آرام، است. این با واکنش قاطع پرزیدنت ترامپ روبرو شد که گفت اگر پیونگ یانگ بی‌عقلی کند، گزینه نظامی آماده است.

با این حال، رهبر کره شمالی در اسفند ماه و در یک چرخش ناگهانی از رئیس جمهوری آمریکا برای دیدار مستقیم دعوت کرد، و پرزیدنت ترامپ از آن استقبال کرد. هر چند نخستین دیدار سران دو کشور در مقطعی لغو شد، اما در نهایت اعلام شد در تاریخ مقرر برگزار می‌شود.

پس از پایان جنگ کره و امضای توافق ترک مخاصمه در ژوئیه ۱۹۵۳، شبه جزیره کره همچنان در وضعیت «نه جنگ نه صلح» قرار دارد و توافق صلح دائمی هنوز حاصل نشده است. در حال حاضر، حدود ۲۸ هزار و پانصد نیروی نظامی آمریکایی در کره جنوبی مستقر هستند.

بیشتر بخوانید: ۱۰ مقطع مهم تاریخی در روابط ایالات متحده و کره شمالی

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG