لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۱۴

قانونگذاران آمریکایی نسبت به توافق «ضعیف» اتمی با ایران هشدار دادند


در حالی که مذاکرات در باره برنامه اتمی ایران وارد مرحله نهایی می شود، قانونگذاران آمریکایی بر هشدارهای خود علیه آنچه که یک معامله «ضعیف» می نامند، می افزایند و خطوط قرمزی را ترسیم می کنند که می گویند عبور از آنها ممکن است کنگره را وادار سازد یک توافق بین المللی را که با دقت تنظیم شده است، برهم بزند.

به گزارش رویترز، چندین قانونگذار گفته اند نمی خواهند هیچ تحریمی پیش از آن که تهران رعایت توافقنامه را آغاز کند، لغو شود و همچنین می خواهند بازرسان بین المللی بتوانند از تاسیسات ایران هر زمان و در هر کجا دیدن کنند.

قانونگذاران همچنین می خواهند تهران ابعاد نظامی گذشته برنامه اتمی خود را فاش کند، بویژه پس از آن که جان کری وزیر امور خارجه هفته پیش گفت در این نکته فشاری بر ایران وارد نخواهد شد.

باب کورکر، رئیس جمهوریخواه کمیته روابط خارجی سنا روز چهارشنبه نسبت به «جهت مذاکرات و امکان عبور از خطوط قرمز بالقوه» ابراز نگرانی کرد.

کورکر طرحی را از تصویب گذراند که به کنگره اجازه می دهد هر توافق نهایی ای را که از مذاکرات هفته آینده ناشی شود، تصویب یا رد کند.

مذاکرات، که احتمال می رود از ضرب الاجل پایان ۹ تیر فراتر رود، ممکن است به حدود دو سال مذاکره برای محدود ساختن برنامه اتمی ایران در برابر کاهش تحریم ها، نقطه پایان بگذارد.

در گزارش رویترز گفته می شود در حالی که ضرب الاجل نزدیک می شود، قانونگذاران برای خودداری از حمایت از توافق زیر فشار قرار گرفته اند.

آیپک، یک لابی پر نفوذ طرفدار اسرائیل، در تلاش بوده است کنگره را با نگرانی های خود نسبت به معامله اتمی با ایران همراه سازد.

جی استریت، یک گروه معتدل تر طرفدار اسرائیل، پیکار متقابلی را آغاز کرده است و استدلال های مخالفان توافق اتمی با ایران را رد می کند.

چند گروه دیگر، از جمله «اتحاد علیه ایران اتمی» و «طرح امنیتی آمریکا» که توسط سه سناتور سابق ایجاد شده است، با صرف میلیون ها دلار در کمپین های تبلیغاتی، قانونگذاران را ترغیب می کنند موضع سختی علیه توافق اتمی با ایران برگزینند.

جان مک کین سناتور جمهوریخواه گفت «تردید های بسیار زیادی در مورد معامله اتمی با ایران وجود دارد، و برخی نماینده های دموکرات از حوزه های طرفدار اسرائیل، وضع دشواری خواهند داشت.»

همچنین گروهی از مشاوران سابق امنیتی برجسته، شامل پنج نفر که با دولت اول اوباما ارتباط داشتند؛ روز چهارشنبه در نامه ای سر گشاده هشدار دادند معامله ممکن است نتواند ایمنی های کافی فراهم آورد.

باراک اوباما احتمالا هر قطعنامه کنگره در رد توافق را وتو خواهد کرد، که به ۶۰ رای در سنا و اکثریتی در مجلس نمایندگان نیاز خواهد داشت.

بیشتر نمایندگان دموکرات کنگره گفته اند آنها هر توافق اتمی که به طور عمده مشابه تفاهم لوزان باشد، تایید خواهند کرد.

طبق مصوبه باب کورکر، دولت اوباما تا ۹ ژوئیه فرصت دارد متن معامله نهایی را به کنگره بفرستد، تا طی یک دوره ۳۰ روزه قانونگذاران آن را بررسی کنند. اگر توافق اتمی بین ۱۰ ژوییه تا ۷ سپتامبر به کنگره داده شود، قانونگذارن ۶۰ روز فرصت تایید یا رد آن را خواهند داشت.

بر اساس مصوبه، تا زمانی که کنگره در حال بازبینی توافق است، دولت اوباما نمی تواند تحریم های کنگره آمریکا علیه ایران را به حالت تعلیق در آورد.

اگر تا ۷ سپتامبر توافق اتمی با ایران حاصل نشود، کنگره برای اعمال تحریم های جدید تر علیه ایران تصمیم گیری می کند.

XS
SM
MD
LG